Tommilankadun uusi päiväkoti Ruohonpäässä avataan käyttöön 10.1.2022. Päiväkoti korvaa Niitunniskantiellä sijaitsevan Hepokullan päiväkodin. Uudessa päiväkodissa on vahvasti läsnä liikunnallinen ja yhteisöllinen toimintakulttuuri.

Suunnitteluvaiheessa kaupunki järjesti kilpailun, jossa voittajaksi valikoitui arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy. Pääasiallisena rakennusurakoitsijana toimi Lapti Oy. Päiväkodista valmistui suunnitelman mukaisesti toimiva ja näyttävä kokonaisuus. 

Kokonaiskustannusarvio koko hankkeelle oli noin 6 miljoonaa euroa, sisältäen suunnittelut ja rakennuskustannukset, mutta hankkeen toteutuksessa onnistuttiin alittamaan budjetti. 

– Rakennus vastaanotettiin jo ennen vuoden 2021 joulukuuta, joten olimme edellä aikataulussa. Myös kustannukset pysyvät kurissa ja jäävät alle budjetin, noin 5 miljoonaan euroon, kertoo projektipäällikkö Matti Toivonen Turun kaupungilta. 

 

Päiväkodin suunnittelussa on panostettu rakennuksen viihtyisyyteen. Turun kaupungin kesällä 2020 järjestämän taidekilpailun voittajan Johanna Sinkkosen Jänöset-teos koristaa päiväkodin julkisivua. Lisäksi päiväkodin portaikosta löytyy taiteilija Laura Merzin Safarileikki-muraali ja ruokasalissa puolestaan komeilee Maija Luutosen seinän akustiikkalevyihin tulostettu teos. 

Tommilankadun päiväkoti on mitoitettu seitsemälle ryhmälle, ja päiväkodissa tulee olemaan reilut 120 lasta ja henkilökuntaa vajaat kolmisenkymmentä. Päiväkodissa toimii päivähoitoryhmien lisäksi yksi alueellinen integroitu erityisryhmä. 

Turun kaupungissa on vuoden 2021 aikana rakennettu, laajennettu ja uusittu useita päiväkoti- ja koulutiloja. 

– Teemme tilapalveluiden kanssa tiiviistä yhteistyötä ja vuonna 2022 kunnostusvuorossa ovat muun muassa Mäntymäen, Nummenpuistokadun, Nättinummen ja Pääskyvuoren päiväkodit, kertoo varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala.

Avoin ja liikuntapainotteinen toimintakulttuuri 

Päiväkodin toiminnan tavoitteena on luoda toimintakulttuuri, joka on mahdollisimman avoin ja lasta liikkumaan kannustava. Jokaisella ryhmällä on oma ryhmätilansa sekä kahdella ryhmällä yhteinen lepo- ja leikkihuone, mikä edistää avointa, ryhmät ylittävää yhteistyötä. Uudet raikkaat sisätilat ja lähellä oleva luonto sekä piha-alue mahdollistavat lapsille mielekkäitä leikkihetkiä ja kannustavat liikkumaan. 

– Tavoitteenamme on uudessa päiväkodissa panostaa aiempaa enemmän ryhmät ylittävään yhteistyöhön ja kannustaa lapsia liikkumaan mahdollisimman paljon. Sekä lapset että henkilökunta odottavat innolla muuttoa uuteen päiväkotiin. Olemme käyneet lasten kanssa tutustumassa uuteen päiväkotiin, ja lapset ovat jo ottaneet uuden pihan haltuunsa, kertoo päiväkodinjohtaja Jaana Ratia

 

Asiasanat: