Turun kaupunki tukee Turun yliopiston ja Åbo Akademin maisteriopiskelijoita vuosittain jaettavalla graduapurahalla. Kannusteen saa kymmenen kaupungin kehittämiseen liittyvää gradua, jotka ovat valittu tätä varten järjestetyssä kilpailussa.

Apurahan (2 000 €) saaneet maisteriopiskelijat:

•    Monica Ailio: Turun Toriparkki – poliittiset ja taloudelliset syyt Turun Toriparkin rakentamisen pitkit-tymiseen vuosina 1993–2018 (TY, poliittinen historia)

•    Hanna-Kaisa Hynni: Känslor och upplevelser i fusion och förvärv (M&A) handlingar (ÅA, johtaminen)

•    Kalle Karjalainen: Matalan kynnyksen esiintymistilojen puutoksen vaikutus turkulaiseen musiik-kialakulttuuriin 2020-luvulla (TY, musiikkitiede)

•    Iris Kivimäki: Finnish female knowledge workers’ experiences from Technostress during the COVID-19 pandemic caused daily remote work (ÅA, Governance of Digitalization)

•    Noora Launonen: Sijainnin merkitys asuntomarkkinoilla Covid-19-pandemian myötä (TY, taloustiede)

•    Tuula Mattila: Hoitohenkilökunnan tutkimustyön tekeminen ja tutkimustiedon käyttö (TY, hoitotiede)

•    Lotta Nurola: Sosiaalityöntekijöiden työhyvinvointi etätyön kontekstissa - Turun kaupungin aikuis-sosiaalityön sosiaalityöntekijöiden kokemuksia (TY, sosiaalityö)

•    Anna Ryzhova: The images of the future: how current international students of Turku's higher educa-tion institutions see themselves in the year 2030 (TY, tulevaisuuden tutkimus)

•    Mona Siro: Kallis viheralue tiivistyvän kaupungin puristuksissa. Kulttuurianalyyttinen tutkimus Kupit-taan siirtolapuutarhasta 2000-luvulla (TY, etnologia)

•    Viktor Sjöström: An AI engine for ParkkiHUB (ÅA, tietokonetekniikka)

Apurahaa anottiin viime syksynä suunnitelmalla, mutta se maksetaan vasta tänä vuonna, valmistunutta työtä vastaan. Työn tulee olla valmis viimeistään 1.12.2022 mennessä. Apurahaa haki 28 henkilöä. Apurahoista 7 myönnettiin Turun yliopiston ja 3 Åbo Akademin opiskelijoille.

Apurahoilla on iso merkitys opiskelijoille

Kannusteen suuruus on 2 000 €. Tämä summa on iso apu opiskelijalle, ja se voi tukea gradun tekemisen lisäksi, erilaisissa elämäntilanteissa olevia opiskelijoita.

Opiskelijat saavat myös lisäuskoa oman aiheensa tärkeyteen, kun Turun kaupunki tukee heidän graduaihettaan apurahalla. Se on iso osoitus siitä, että nämä aiheet kaipaavat huomiota ja tutkimusta.

Kupittaan siirtolapuutarhoja merkityksiä analysoinut Mona Siro, hoitohenkilökunnan tutkimustiedon käyttöä tutkinut Tuula Mattila ja Turun kansainvälisten opiskelijoiden tulevaisuuskuvia tutkinut Anna Ryzhova kertovat ajatuksistaan:

– Graduni valinta apurahan saajaksi on mielestäni jo iso tunnustus siitä, että aihetta pidetään tärkeänä ja tutkimisen arvoisena, kiittelee etnologian graduntekijä Mona Siro.

– Apurahan turvin voin paremmin keskittyä gradun kirjoittamiseen ja keskittää aikaani tätä työtä varten, kertoo hoitotiedettä opiskeleva Tuula Mattila.

Graduapuraha on myös suuri kunnianosoitus kansainväliselle opiskelijalle.

–  Tämä apuraha on erittäin tärkeä, koska se osoittaa, että Turun kaupunki pyrkii tukemaan kansainvälisiä opiskelijoita ja on kiinnostunut kuulemaan meidän mielipiteitämme. Olen iloinen, että Turun kaupunki pyrkii kehittämään kansainvälistymistä. Minulle tämä on iso motivaattori ja vahvistaa sitä, että olen oikealla tiellä, iloitsee tulevaisuuden tutkimuksen opiskelija Anna Ryzhova.

Tärkeiden aiheiden äärellä – näitä aiheita Turku tukee

Valittuina aiheina on muun muassa Turun toriparkki pitkittyneenä kaupunkikehityskonfliktina, yritysfuusiot työntekijöiden näkökulmasta, turkulainen musiikkialakulttuuritoiminta ja arvostukset sekä tekoälyn hyödyntäminen parkkitilojen käytön tehostamisessa.

– Pitkittynyt koronapandemia näkyi jossain määrin tarjotuissa aiheissa, kertoo Turun kaupungin tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila.

Palkitut työt sisältävät tutkimuksia pitkittyneen koronatilanteen vaikutuksista asuntomarkkinoihin, etätyön yleistymiseen liittyviin seikkoihin ja työhyvinvointiin. Esimerkiksi gradu etätyöstä sosiaalityössä antaa uutta tietoa, koska alalla ei aikaisemmin ole tyypillisesti tehty etätyötä.

Elämä rajoituksien kanssa näkyy aiheiden lisäksi myös graduaineiston keruussa. Tällä hetkellä opiskelija joutuukin pohtimaan kohtaamisrajoituksia, ja jossain tapauksissa on parempi turvautua valmiisiin aineistoihin. Tämä voi vaikuttaa graduaiheisiin, mutta mahdollistaa asioiden tutkimisen uusista näkökulmista.

Turun Kupittaan siirtolapuutarhaan tutkimusaineistossaan keskittynyt Mona Siro sanookin:

– Vaikka olisi ollut mielenkiintoista kerätä uutta aineistoa kentältä, päädyin valmiiseen aineistoon vallitsevan epidemiatilanteen takia.

Haastatteluita käytetään yleisesti aineistona laadullisissa tutkimuksissa, myös monissa tuetuissa graduissa. Aiheesta riippuen, haastatteluilla voi päästä lähimmäksi ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä, niin kuin on kansainvälisiä opiskelijoita haastatelleen Annan gradussa.

Gradut kertovat tulevaisuuden kehitysnäkymistä

Graduapurahan saaminen on osoitus aiheiden ajankohtaisuudesta. Näin opiskelijat sitovat graduaiheiden-sa ajankohtaisuuden erilaisiin tulevaisuuden kehitysnäkymiin:

– Tutkimus ottaa Kupittaan siirtolapuutarhan huomioon myös mahdollisesti katoavana kaupunkitilana, sillä Kupittaa on rakennushistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävä kokonaisuus, ja mikäli sen olemassaolo lakkaisi vuoden 2025 jälkeen, on tärkeää tutkia aluetta sen vielä ollessa toiminnassa, kuvailee Mona Siro.

– Kartoittamalla hoitohenkilökunnan näkemyksiä ko. aiheesta voidaan tunnistaa tekijöitä, joilla voidaan tukea hoitohenkilökunnan laadukkaan hoidon toteuttamista, summaa Tuula Mattila.

– Koulutuspoliittisessa selonteossa 2021 hallitus pyrkii kolminkertaistamaan kansainvälisten opiskelijoiden määrän korkeakouluissa ja saamaan 75 % kansainvälisten opiskelijoiden jäämään Suomen työmarkkinoille. Tämä on hyvin kunnianhimoinen tavoite ja vaatii aktiivista osallistumista kunnilta, kiteyttää Anna Ryzhova.