Lähes kaksi vuotta jatkunut koronatilanne näkyy Turun neuvoloiden sekä kouluterveydenhuollon palveluissa. Terveydenhoitajista on tilapäisesti vajausta, sillä Turun neuvoloista on poissa töistä 15 terveydenhoitajaa ja kouluterveydenhuollosta 12 terveydenhoitajaa.

Neuvolan puhelinpalvelun jonoa puretaan 30.1.

Neuvola purkaa puhelinpalvelun jonoa sunnuntaina 30.1. klo 8-16. Jos olet jättänyt takaisinsoittopyynnön, olethan kuulolla tällöin siltä varalta, että sinuun otetaan yhteyttä. 

– Terveydenhoitajatilanteeseen vaikuttaa kaksi asiaa. Koronatilanne on tuonut meille valtavasti lisää töitä, muun muassa koululaisten koronarokotukset. Mutta toki tilanteeseen vaikuttaa myös se, että emme ole saaneet rekrytoitua lisää terveydenhoitajia ja meillä on koko ajan vakansseja avoinna. Terveydenhoitajat ovat kilpailtu ammattiryhmä tällä hetkellä, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen Turun kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluista sanoo. 

Koronatilanteesta johtuvan äkillisen henkilöstövajauksen vuoksi neuvoloissa joudutaan väliaikaisesti supistamaan toimintaa. Myös neuvoloiden puhelinpalvelu on pahoin ruuhkautunut. Tulevana viikonloppuna puhelinruuhkaa pystytään purkamaan ylitöinä vapaaehtoisten työntekijöiden voimin.  

– Joudumme perumaan leikki-ikäisten tarkastuksia. Kutsumme neuvolasta lapsia määräaikaistarkastuksiin heti, kun henkilöstön akuutti poissaolotilanne on saatu hallintaan. Tällä turvaamme raskaana olevien ja pienten vauvojen tarkastukset. Henkilökuntamme on valmis venymään ihailtavalla tavalla tässä kuormittavassa tilanteessa, Kuronen jatkaa.  

Pitkään jatkunut koronatilanne kuormittaa myös Turun kouluterveydenhuoltoa, sillä henkilöstön työpanosta on jouduttu käyttämään välttämättömään koronatyöhön ja viime syksynä rokotukset työllistivät kouluterveydenhuoltoa usean viikon ajan. Tämä näkyy muun muassa koululaisten terveystarkastuksissa, joihin syntynyttä tarkastusvelkaa pystytään vähäisellä henkilökuntamäärällä purkamaan suhteellisen hitaasti. Kouluterveydenhoitajien läsnäolo kouluilla pyritään kuitenkin turvaamaan sillä, että terveydenhoitajan työpanosta jaetaan eri kouluille, jotta jokaisella oppilaalla olisi kouluterveydenhoitaja tavoitettavissa.