Turun Kaupunginteatterin kevään pääteos Amadeus on pinnaltaan värikäs, viihdyttävä ja yltäkylläinen kuin kermakakku. Klassikkonäytelmän ytimessä painaa kuitenkin raastava kateus ja keskinkertaisuuden kirous.

Amadeuksen ensi-ilta perjantaina 4.2. on kevätkauden ensimmäinen ja sitäkin odotetumpi. Teatteri avaa Aluehallintoviranomaisen helmikuun alkuviikolle antamien rajoitusten mukaisesti 50 % katsomopaikoista.

Peter Shafferin maailmankuulun näytelmän vuodelta 1979 on ohjannut Turkuun Tuomas Parkkinen, mies lukuisten näytelmätekstien, librettojen ja teatteri- ja oopperaohjausten takaa. Turun Kaupunginteatterissa on aiemmin nähty esimerkiksi hänen kirjoittamansa Tom of Finland -musikaali (2017) sekä ohjaukset Jekyll & Hyde (2013), Kvartetti (2014) ja Toc Toc (2016). 

"Amadeus on älykäs, satiirinen, taitavasti rakennettu klassikko. Siinä kahden säveltäjän kohtalot kietoutuvat yhteen, kun Salieri tunnistaa Mozartissa taivaallisen lahjan, joka häneltä itseltään puuttuu. Oman keskinkertaisuutensa tajuttuaan Salieri aloittaa tuhoisan koston kierteen. Näyttämölle on tuotu valtaisat mittasuhteet saavaa kilvoittelua, vastakohtia ja mahtipontista silmäkarkkia", kuvailee Parkkinen esitystä. 

Näyttämötoteutus on Tuomas Lampisen puvustuksen, Jani Uljaksen lavastuksen ja Anna Kuljun maskeerauksen osalta raikas ja ilotteleva, mutta henkilöt ovat vereviä ja teemojen käsittely kouriintuntuvan riipaisevaa. Näyttelijöistä suurimman palan kermakakkua haukkaa toista kertaa Turun Kaupunginteatterissa vieraileva Santtu Karvonen. Hänen osansa Salierina on monen näyttelijän unelmarooli.   

"Säveltäjien tarina kerrotaan Salierin kautta, siksi hän ikään kuin dominoi näyttämöä koko kolme tuntia. Näin mittava draaman kaari on näyttelijälle harvinaisen iso, mutta ehdottomasti kiehtova haaste", Karvonen kertoo.  

Salierin kadehtimana nuorena, hävyttömänä säveltäjänero Mozartina nähdään Miro LopperiNäyttelijä valloitti sydämiä Turussa syksyllä 2020 Rakkaani, Conan Barbaari -esityksen pääroolissa. Muissa rooleissa rokokoohelmojaan heilauttelevat Linda Hämäläinen, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Ulla Reinikainen, Riitta Salminen sekä muusikko Henna Linko. Esityksessä kuullaan paikoitellen Salierin ja Mozartin säveltämää musiikkia. 

Amadeus 

Ensi-ilta Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 4.2.2022 klo 19.  
Esityksen kesto n. 3 h 15 min.  
Liput 19–47 € teatterin ja Lippupisteen kanavista. 

Tekijät 

Teksti Peter Shaffer   
Suomennos Sami Parkkinen   
Ohjaus Tuomas Parkkinen    
Lavastus Jani Uljas    
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen    
Maskeeraus Anna Kulju    
Valosuunnittelu Jari Sipilä    
Äänisuunnittelu Jari Tengström   

Rooleissa Santtu Karvonen, Miro Lopperi, Linda Hämäläinen, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Ulla Reinikainen, Riitta Salminen + muusikko Henna Linko