Turun hyvän rakentamisen palkinto 2021 myönnettiin Turun Ylioppilaskyläsäätiölle. Palkinnosta päätti Turun kaupunkikuvatyöryhmä. Turun Ylioppilaskyläsäätiö on pitkäaikainen toimija Turun alueella, jolla on johtava asema Turun opiskelija-asumisen tarjoajana. TYS toimii rakennuttajana ja ylläpitää olemassa olevaa rakennuskantaa.

Tyyssija. Kuva: Turun Ylioppilaskyläsäätiö

Palkinnon perustelut

Turun Ylioppilaskyläsäätiö on toiminut pitkäjänteisesti laadukasta rakentamista edistäneenä tahona. TYS on rakennuttanut, korjannut ja ylläpitänyt 1960-luvulta lähtien opiskelija-asuntoja Turussa.

TYS on panostanut uudiskohteiden suunnitteluun ja laadukkuuteen. Rakennussuunnittelijat on useissa kohteissa valittu arkkitehtuurikilpailun tuloksena. Asuntorakentamiseen on suhtauduttu ennakkoluulottomasti ja on uskallettu hakea uutta ja mielenkiintoista muotokieltä asumisen rakentamiseen. Rakentamisessa on mukana opiskelija-asumisen vastuullinen kehittäminen, uudet energiaratkaisut ja kestävän rakentamisen arvot.

Vanhoja kiinteistöjään TYS ylläpitää ansiokkaasti rakennushistoriallisia arvoja ja arkkitehtuuria kunnioittaen. Kiinteistöjen ylläpidossa pyritään tämän lisäksi ilmastoystävällisyyteen ja noudattamaan kestävän kehityksen arvoja sekä huomioimaan asumisen muuttuvat tarpeet. TYS:n ilmastostrategia on kunniahimoinen; rakentamisessa ja ylläpidossa pyritään hiilineutraaliuteen 2029 mennessä.

TYS:n kiinteistökannasta RKY-alueilla eli valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokitellulla alueella sijaitsevat Turun Läntinen ylioppilaskylä, Ylioppilastalot sekä Auranhelmi, joka on vanhaan tehdasrakennukseen 1998 kunnostettu opiskelija-asuintalo. Kiinteistökannan uudisrakennukset Ikituuri-torni (valm. 2011), Aitiopaikka-asuinrakennus (valm. 2018) ja Tyyssija-asuin- ja palvelurakennus (valm. 2022) sijaitsevat Ylioppilaskylän alueella. Suunnitteilla on myös Kylänkulman asuinkerrostalo, jonka suunnittelua jatketaan arkkitehtikilpailun voittaneen ehdotuksen perusteella. Yhteensä TYS:n omistuksessa on n. 5 000 asuntoa n. 7 000 asukkaalle 18 asuntokohteessa ympäri Turkua ja se on Turun suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja.

Turun hyvän rakentamisen palkinto

Turun hyvän rakentamisen palkinto jaetaan vuosittain kohteelle, joka voi olla:

  • viimeisen kolmen vuoden aikana valmistunut rakennuskohde, joka on toteutettu korkealaatuisesti ja innovatiivisesti, tai joka on parantanut kaupunkiympäristön viihtyisyyttä.
  • taho tai toimenpide, joka on edistänyt laadukasta rakentamista.
  • kaupunkisuunnittelukohde, jossa on onnistuneesti luotu puitteet hyvän elinympäristön ja viihtyisän kaupunkiympäristön syntymiselle.

Palkintona jaetaan kunniakirja tammi-helmikuussa. Palkinnon tavoitteena on nostaa laadukasta rakentamista ja onnistuneita kokonaisuuksia esille. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018, jolloin se myönnettiin Syvälahden monitoimitalolle. Vuonna 2019 palkinnon sai Ruissalon telakka ja vuonna 2020 Crane 22.

Palkinto luovutettiin torstaina 3.2. klo 12.00

Palkinto luovutettiin Tyyssijan pihalla 3.2. klo 12.00. Palkinnon luovutti kaupunkikuvatyöryhmän puheenjohtaja Paula Keskikastari ja vastaanottaa TYS toimitusjohtaja Risto Siilos.

3.2. on suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin päivä. Sisäministeriö suosittaa sen kunniaksi yleistä liputusta koko maassa.