Maria Fuchs aloitti työt nuorten työpaja Fendarilla yksilövalmentajana viime vuonna. Hän yksilövalmentaa erityisesti ruotsinkielisiä nuoria.

Turun kaupungin nuorten työpajatoiminnassa 16–29-vuotiaat nuoret voivat kokeilla erilaisia kädentaitoja ja miettiä suuntaa elämälleen. Fendarissa voi kokeilla esimerkiksi puusepän, maalarin, metalliverstaan tai luovan pajan töitä. Lisäksi työpajatoimintaa järjestetään Starttipajalla Pansiossa ja Vimman tiloissa Aurakadulla.

– Työssä kivointa on se, kun saa auttaa nuorta ja keskustella hänen kanssaan kahdestaan. Silloin tarpeet tulevat esille ihan eri lailla ja niihin pystyy vastaamaan kohdennetusti. Kahdestaan mietimme nuoren kanssa, missä on hän hyvä ja mistä hän on kiinnostunut. Silloin päästään asian ytimeen. Ryhmävalmennuksessa taas tutustumme erilaisiin opiskelumuotoihin ja töihin, kertoo Maria Fuchs.

Fuchsin mukaan hänen työssään pitää osata kysyä oikeat kysymykset nuorilta.

– Nuorten ongelmat voivat tulla esille yllättävälläkin tavalla ja taustalta voi paljastua hurjia tarinoita. Silloin tuntuu siltä, että onneksi kysyin.

Maria Fuchs kannustaa nuoria ja vanhempia olemaan häneen rohkeasti yhteydessä, mikäli työpajatoiminta kiinnostaa.

– Aina saa soittaa, kysyä neuvoja ja tulla tutustumaan toimintaan. Yhteistyö erilaisten ruotsinkielisten tahojen kanssa kiinnostaa myös.

Fuchs on koulutukseltaan sosionomi ja hän on asunut Turussa vuodesta 2012. Alun perin hän on kotoisin Espoosta.

– Työpaikkana kaupunki on hyvä. Viihdyn Turussa, enkä usko enää palaavani Uudellemaalle. Turku on sopivan iso, mutta myös kylämäinen kaupunki, ja täällä on maailman kaunein saaristo, hymyilee Fuchs.

Teksti ja kuva: Saara Kallio

Juttu on julkaistu Turkupostissa 1, 2022.