Rettigin vanhasta tupakkatehtaasta kuoriutuu tänä vuonna Taiteen talo. Turun kaupunki osti kiinteistön turvatakseen taiteen ja luovien alojen toimintaedellytyksiä ja tarjotakseen pysyviä tiloja kulttuurialan toimijoille.

Läänintaiteilija Annika Dahlsten iloitsee kaupungin päätöksen tuomasta kestävästä ratkaisusta taidekentän tilatarpeeseen.

– Taide tarvitsee tilaa, muuten sillä ei ole elämisen edellytyksiä. Taidetoimijat ja luovien alojen yrittäjät ovat jo nyt Taiteen talon inspiroimina kehitelleet uudentyyppisiä ansaintalogiikkaan liittyviä ideoita. Vakaa alusta mahdollistaa uusien innovaatioiden toteuttamisen, Dahlsten kertoo.

Villi, vapaa, avoin

Dahlsten on ollut mukana taiteilijoiden tilatyöryhmässä ideoimassa Taiteen talon kokonaisuutta. Yhtenä päämääränä on tehdä talosta taiteen ja kulttuurin koti sekä taiteen tekijöille että kaupunkilaisille. Kaupunkilaisten osallistuminen talon toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen on myös tärkeää.

Taiteen talo tulee olemaan avoin kävijöille ja satsaamaan yleisötoimintaan.

– Taiteen talo tulee olemaan avoin kävijöille ja satsaamaan yleisötoimintaan. Esitykset, keikat, näyttelyt, tapahtumat ja työpajat pitävät talon toiminnan aktiivisena. Haaveeni on, että Taiteen talo on aina auki.

Villi, vapaa, avoin – sellainen Taiteen talo parhaimmillaan on kulttuurintekijöiden mielestä. Dahlsten korostaa, että Turkuun ollaan nyt tekemässä ainutlaatuista kokonaisuutta historialliseen miljööseen.

– Odotan, että Turku antaa Taiteen talon kehittyä rohkeasti omaan suuntaansa ilman lukkoon lyötyjä ennakko-odotuksia tai konservatiivisia toimintatapoja. Se tuottaa jotain paljon suurempaa ja ainutkertaisempaa, Dahlsten sanoo.

Annika Dahlsten juonsi marraskuussa 2021 järjestetyn Taiteen talon seminaarin.

Tilat käyttäjien mukaan

Ensimmäisinä Taiteen taloon muuttavat helmikuussa Suomen Taitelijaseuran Ateljeesäätiön kuvataiteilijat heidän käyttöönsä varattuun kahteen kerrokseen. Muut tilat suunnitellaan ja toteutetaan tulevien käyttäjien tarpeiden mukaan. Alustavassa valmistelussa on suunniteltu, että tiloista 61 % on avustettavan taiteen tilaa ja 39 % kaupallista ja markkinahintaista tilaa.

Talon käytännön toiminnasta vastaa kaksi yhtiötä. Turun Taiteen talo Oy edistää ja tukee kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä kehittää ja organisoi Taiteen talo -konseptia. Keskinäinen kiinteistöyhtiö Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas puolestaan omistaa kiinteistön ja huolehtii sen pitkän tähtäimen suunnittelusta.

Teksti: Tuija Alihaanperä
Kuvat: Heikki Räisänen ja Jussi Virkkumaa

Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 1/2022.