Tanssin lähettiläät olivat osa Läntisen tanssin aluekeskuksen Vuorovaikutusten silta -yleisöprojektia. Tanssin lähettiläinä työskenteli loppuvuodesta 2021 yhteensä viisi tanssitaiteilijaa ja lähettiläät kohtasivat yhteensä yli 200 nuorta. Projekti toteutettiin osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlan ohjelmaa.

Anniina Ukkonen ja Amanda vuori vierailivat teoksellaan Hiljainen tila neljässä kohteessa: Varissuon- ja Ylimaarian kouluissa, Taide- ja toimitatalo Vimmassa ja Turun pääkirjastossa. Jenni Honkamaa ja Jaakko Fagerberg kiersivät teoksensa Unknown kanssa erityisesti Turun liikkuvan nuorisotyön kanssa eri nuorisotaloissa ja kaduilla. Lisäksi tanssitaiteilija Jonna Aaltosen Lentoon ja Surujenkerääjä ihastutti ohikulkioita Förillä ja Vanhan suurtorin joulumarkkinoilla.

Vuorovaikutuksen silta kaventaa taiteen ja kokijan kynnystä

Jenni Honkamaa ja Jaakko Fagerberg työskentelivät yhdessä Turun liikkuvan nuorisotyön kanssa. He esittivät ulkona, julkisissa tiloissa tai nuorisotiloissa teoksensa Unknown. Heti projektin alusta asti he halusivat viedä teoksena niiden pariin, jotka eivät sitä välttämättä muuten löytäisi.

– Meille oli erityisen tärkeitä ne hetket, kun vain parikin nuorta tai lasta todisti meidän esitystä, Jenni Honkamaa kertoo.

– Kun sellasta [taidetta] saa nähdä ehkä paikassa, missä siihen ei olla totuttu eikä tanssi ole niin läsnä… Jos yksikin pää kääntyi siinä hetkessä ja herätti joitain ajatuksia, se on tosi iso askel, Honkamaan pari, Jaakko Fagerberg täydentää kokemustaan.

Anniina Ukkosen ja Amanda Vuoren Hiljaisen Tilan aikana kokija pääsi hiljentymään arjen kiireiden keskellä. Ukkonen ja Vuori olivat kehitelleet tapoja hiljentyä erilaisten esineiden tai liikkeiden äärelle. Ukkosen miimihahmo johdatteli hiljentymään miimin parissa ja Vuoren lempeä liike johdatteli liikkeelliseen hiljentymiseen ja kommunikointiin.

– Oli tosi ilahduttavaa nähdä, kuinka sen Hiljaisen tilan aikana puheen ja sanojen tilalla lapset, nuoret ja aikuiset käyttivät kommunikointiin kehollista ilmaisua ja jopa miimiä sekä rohkaistuivat tulemaan erilaisiin liikkeellisiin hetkiin meidän lähettiläiden kanssa, Ukkonen kertoo.

Kuvassa ovat Amanda Vuori ja Anniina Ukkonen. Kuvaaja: Rosa Huuska / Läntinen tanssin aluekeskus

Katso videosta taiteilijoiden mietteitä ja pätkiä työskentelystä loppuvuodesta 2021: