Tehy ja Super ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kuntasektorille. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tiistaina 1.3.2022. Tämän lisäksi ammattiliitto Jyty ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ja JUKO ry ovat ilmoittaneet aloittavansa kunta-alalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon maanantaina 7.3.2022. Työtaistelutoimenpiteillä on vaikutusta hyvinvoinnin sekä kasvatuksen ja opetuksen palveluihin.

- Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vaikutukset näkyvät palveluissamme välittömästi, sillä hoitajapula on meillä valtava myös normaalioloissakin. Erityisen kriittisiä toimintoja hyvinvoinnin palveluissa ovat kotihoito, vanhusten asumispalvelut sekä sairaalapalvelut. Kaikissa näissä palveluissa työtaistelutoimenpiteet tulevat näkymään heti, sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa sanoo.

Vaikutukset hyvinvoinnin palveluihin

Turun kaupungin kotihoitoon ei pystytä ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana ottamaan uusia asiakkaita. Kotihoidon asiakkaana jo olevat saavat palvelunsa normaalisti. Työtaistelutoimenpiteet hidastavat myös kotiutustiimin toimintaa. Vanhusten asumispalveluissa joudutaan mahdollisesti vähentämään tilapäishoitoa ja arviointitoimintaa. Sairaalapalveluissa kielto vaikuttaa potilaskiertoon ja mm. kaupungin sairaalapalveluihin jatkohoitoon pääsy Tyksistä tai Tyks Akuutista hidastuu. Henkilöstöä voidaan joutua siirtämään poliklinikkapalveluista osastohoidon avuksi. Mikäli työtaistelutoimenpiteet jatkuvat, ajankohtaiseksi saattaa tulla myös sairaalaosastojen sulkeminen.

Vaikutukset kasvatuksen ja opetuksen palveluihin

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vaikutukset tulevat näkymään hyvin todennäköisesti myös varhaiskasvatuspalveluissa. Varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä pula henkilöstöstä ja sijaisista. Sijaisia on tarvittu kuluneen talven aikana huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin, ja samalla on jouduttu tekemään ennalta suunniteltuihin työvuoroihin muutoksia.

Päiväkodit pyritään pitämään auki normaalisti, mutta on todennäköistä, että yksittäisten päiväkotien aukioloaikoja joudutaan supistamaan. Sama koskee myös perhepäivähoitoa. Päiväkodit, perhepäivähoito sekä kerhot ja muu avoin toiminta ilmoittavat huoltajille mahdollisista muutoksista. Huoltajien olisi hyvä ilmoittaa päiväkotiin tai perhepäivähoitoon mahdollisista muutoksista lapsensa varhaiskasvatuksessa oloaikoihin, jotta nämä voidaan huomioida suunniteltaessa henkilöstöresursseja.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikuttanee myös perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoimintaan. Toiminta-aikoja voidaan joutua supistamaan. Huoltajille tiedotetaan mahdollista muutoksista.

Taustaa:

Tehy ja Super ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kuntasektorille. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi tiistaina 1.3.2022 klo 15 ja se päättyy tiistaina 8.3.2022 klo 15. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa ovat kaikki Tehyn ja Superin työsopimussuhteiset jäsenet, jotka kuuluvat sote-sopimuksen ja KVTES:n piiriin. Kielto koskee myös työsopimussuhteisia esihenkilöitä. Kiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti. Tämän lisäksi ammattiliitto Jyty ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ja JUKO ry ovat ilmoittaneet aloittavansa kunta-alalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon maanantaina 7.3.2022 kello 0.01 alkaen. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa seitsemän vuorokautta ja se päättyy sunnuntaina 13.3.2022 klo 23.59.