Turussa on edelleen runsaasti koronatartuntoja. Sairaalahoidon tarve on kuitenkin pysynyt siedettävänä. Viikoittain Turussa todetaan n. 1500 laboratoriovarmennettua koronatartuntaa. Luvusta puuttuvat kotona tehdyt koronatestit. Hoivalaitosepidemioita todetaan myös Turussa edelleen.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA  

Turun kaupungin toimipisteissä on maskisuositus, joka koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Fölin busseissa maskipakko on muuttunut maskisuositukseksi. Kouluissa maskisuositus on voimassa 5. ja 6. luokkalaisilla. Myös yläkouluissa ja 2. asteen oppilaitoksissa maskisuositus jatkuu.  

Turun liikuntapalveluiden henkilörajoitukset poistetaan  

Kaikki liikuntapalveluiden henkilörajoitukset poistetaan maaliskuun alusta lähtien. Turun liikuntapaikat ovat avoinna niin, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä ja yleisötilaisuuksia voidaan järjestää ilman henkilömäärärajoituksia. Tapahtumanjärjestäjä vastaa terveysturvallisuuden toteutumisesta. Vesijumppien ja Lasten liikunnan ihmemaiden ennakkoilmoittautumiset jatkuvat, ja ne järjestetään normaalisti terveysturvallisuudesta huolehtien. 

Turun kaupunki tarjoaa koronarokotuksia useissa eri toimipisteissä ympäri kaupunkia

Sekä Pansiossa että Varissuolla rokotuksia annetaan maaliskuussa useina eri päivinä ilman ajanvarausta. Satakunnantien rokotusvastaanotolta koronarokotuksia saa joka arkipäivä klo 8.45–15.15. ilman ajanvarausta. Kaikissa rokotustapahtumissa annetaan 1., 2. ja 3. rokotuksia. Tarkat tiedot löytyvät osoitteesta: turku.fi/pop-up-koronarokotus

5–11-vuotiaita lapsia rokotetaan myös joka arkipäivä klo 8.45–15.15 ilman ajanvarausta Satakunnantien rokotusvastaanotolla. 1. ja 2. rokotteen väli tulee olla vähintään kuusi viikkoa. Tarkat tiedot lasten rokotuksista löytyvät osoitteesta: turku.fi/lasten-koronarokotukset

– Osa ikääntyneistä ei ole vielä hakenut 3. rokotusta. Omaisten ja läheisten olisikin hyvä kannustaa ikääntyneitä täydentämään rokotussarja kuntoon, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.

Tartuntatautipäivärahan hakemiseen muutoksia

Väliaikainen sairausvakuutuslain muutos astui voimaan 28.2.2022. Lakia sovelletaan 1.1.-30.6.2022. Lainmuutoksen tavoitteena on kannustaa tartunnan saaneita jäämään pois ansiotyöstään silloin, kun työpaikalle meneminen aiheuttaa tartuntariskin muille.

Tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää laboratoriovarmennetulla PCR- tai antigeenitestillä todennettua koronavirustartuntaa. Kotitesti ei riitä tartuntatautipäivärahan saamiseen.

Koronavirustartunnan saaneen on suositeltavaa pysyä kotona vähintään 5 vuorokautta. Tartuntatautipäivärahaa ansionmenetyksen korvaamiseksi voidaan maksaa 5–10 päivää oireiden alusta ja oireiden keston perusteella.

Tartuntapäivärahaa voidaan maksaa myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalle, jos lapsella on luotettavasti todettu koronavirustartunta eikä lapsen ole suositeltavaa mennä päivähoitoon tai kouluun tartunnan leviämisriskin vuoksi ja huoltaja ei voi tämän vuoksi tehdä ansiotyötään.

Mikäli positiivinen koronatestitulos on todettu 1.1.-27.2.2022, Turun kaupungin tartuntatautien valvonta ottaa yhteyttä puhelimitse ja kysyy tarvetta todistukselle. 28.2.2022 jälkeen arvio tartuntatautipäivärahan tarpeesta tehdään ensisijaisesti siellä, missä on tehty lähete koronatestiin, esimerkiksi työterveyshuollossa, julkisessa terveydenhuollossa tai yksityisellä lääkäriasemalla. Todistuksen voi kirjoittaa lääkäri, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

Lisätietoa asiasta löytää osoitteesta: turku.fi/tartuntatautipaivaraha ja kela.fi/tartuntatauti

Nuvaxovid-koronarokote saapuu Turkuun lähiaikoina

Uusi Novavaxin Nuvaxovid-koronarokote saapuu Turkuun lähiaikoina. Nuvaxovidia rokotetaan vain ajanvarauksella ja ajat avautuvat varattaviksi koronarokotuspuhelimeen ja eTerveyspalveluihin, kun rokotetta on saatavilla.
 
Nuvaxovid on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Rokotetta suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Myös muut voivat halutessaan rokottautua Nuvaxovidilla. Perusrokotussarjaan kuuluu 2 rokotusta ja Suomessa suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa.

Asiasanat: