Turun pormestari Minna Arve kehottaa kaupungin työntekijöitä ja asukkaita tukemaan toisiaan kaikissa päivittäisissä kohtaamisissa – niin kasvokkain kuin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Sota Ukrainassa aiheuttaa järkytystä ja huolta meille kaikille. Pormestari Arve korostaa, että minkäänlaiselle rasismille tai muunlaiselle jännitteiden lisäämiselle ei ole Turussa sijaa.

Turussa asuu, työskentelee ja opiskelee ukrainalaisia ja venäläisiä sekä monista muista maista kotoisin olevia kaupunkilaisia.

”Meillä kaupungilla eritaustaisia työntekijöitä työskentelee joka puolella – sairaanhoidossa, kouluissa, päiväkodeissa, hanketyössä, asiakaspalvelussa. He ovat kaikki turkulaisia. Muistutan ja toivon, että kukaan ei lähtisi purkamaan omaa pahaa oloaan tai pelkoaan täällä asuviin ihmisiin, oli heidän taustansa mikä tahansa. Ukrainan tilanne ei ole kenenkään Turussa asuvan ihmisen syytä. Siitä ovat vastuussa Venäjän valtion johto ja hallinto. Turussa ukrainalaiset ja venäläiset, kaikki me kaupunkilaiset pystymme elämään yhdessä. Me saamme voimaa yhteisöllisyydestä ja toistemme tukemisesta tässä vaikeassa tilanteessa”, pormestari Arve sanoo.

”Minkäänlaiselle rasismille tai muunlaiselle jännitteiden lisäämiselle ei ole Turussa sijaa. Pidetään siis huolta toisistamme. Tilanne on kaikille yhtä järkyttävä ja aiheuttaa huolta ja murhetta. Monelle se aiheuttaa myös huolta omista läheisistä, tuttavista ja sukulaisista siellä sodan keskellä”, pormestari Arve jatkaa.

Turku ja muut Suomen suurimmat kaupungit tukevat Ukrainaa humanitaarisella avulla

Turku sekä Helsingin, Espoon, Tampereen, Oulun, Vantaan, Hämeenlinnan, Joensuun, Jyväskylän, Kotkan, Kouvolan, Kuopion, Lahden, Lappeenrannan, Mikkelin, Porvoon ja Rovaniemen kaupungit valmistelevat avun antamista Ukrainalle. Kaupungit avustavat Ukrainan valtiota ja sen kansalaisia yhteensä noin 1,5 miljoonalla eurolla. Turun osuus on 150 000 euroa.

”Ilokseni olen huomannut, että myös Turun seudun muut kunnat ovat lähteneet tukeen mukaan. Turku lähettää tuen valtion sekä SPR:n kautta, koska heillä on kyky avustaa, auttaa ja ennen kaikkea saada apua perille”, pormestari Arve kertoo.

”Varaudumme siihen, että Ukrainasta alkaa tulla pakolaisia myös Turkuun. Valmistaudumme ottamaan heitä vastaan SPR:n vastaanottokeskukseen Pansioon ja kartoitamme koko ajan lisämajoituspaikkoja. Tilannekuva on vielä epäselvä, mutta kaupunki on valmiina.”

Turun kaupunki on keskeyttänyt ystävyyskaupunkitoiminnan Pietarin kaupungin kanssa toistaiseksi, mukaan lukien kaikki käynnissä olevat ystävyyskaupunkiaktiviteetit sekä tulevien tapahtumien ja toimintojen suunnittelun. Lisäksi Turku on sulkenut Pietarin Suomi-talossa sijaitsevan Turku-keskuksen.