Viljelylaatikkoa on mahdollista hakea Turun kaupungin Palautepalvelun kautta 14.–20.3. Saat ehdottaa kaupungin omistamalta maalta paikkaa laatikollesi.

Turku tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden perustaa laatikkoviljelmän kaupungin omistamalle maalle jo seitsemättä kesää. Paikkaa viljelmälle saa ehdottaa kaupungin omistamalta maalta ja laatikoissa voi viljellä mitä itse haluaa. Viljelylaatikoita on jaossa tänä vuonna 50 kappaletta, yksi viljelijää kohden, ja ne jaetaan hakujärjestyksessä. Kaupunki tarjoaa viljelylaatikot ja mullan, viljelijä järjestää kastelun ja huolehtii viljelypaikan siisteydestä. Kaikille hakijoille ilmoitetaan saako laatikon vai ei.

- Kaupunkiviljely on turvallista touhuamista ulkoilmassa. On hienoa että kaupunki tarjoaa tälläistä yhteisöllisyyttä ja hyvää mieltä lisäävää toimintaa, toteaa asukaskoordinaattori Mika Maaskola kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta.

Kaupunkiviljelyä kokeiltiin ensi kerran vuonna 2016, jolloin 500 turkulaista lähti mukaan. Nykyään laatikoita on jo yli 700 kappaletta ympäri kaupunkia ja niissä viljellään yhteensä 137 eri lajia. Tutkija Laura Tuominen Turun yliopistosta on tutkinut kolmena vuonna laatikkoviljelmiä ja selvittänyt, mitkä tekijät vaikuttavat yhteisen luonnonvaran hoidossa onnistumiseen ekologisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta.

- Tällaiset ruohonjuuritason projektit lisäävät sekä ekologista että sosiaalista hyvinvointia kaupungeissa. Viljelijät kokevat suurempaa kuuluvuutta kaupunkiin ja naapurustoon, koska he saavat vaikuttaa ympäristöönsä ja lisätä kaupungin monimuotoisuutta. He saavat itse mielihyvää ja tuoreita vihanneksia sekä tuottavat iloa lukuisille ohikulkijoille, Tuominen kertoo.

Laatikkoviljelyn pelisäännöt

  • viljelyporukalla on yhteyshenkilönsä
  • viljelypaikka valitaan kaupungin omistamilta mailta, esimerkiksi puistosta, joutomaalta tai aukiolta
  • kaupunki tuo viljelylaatikot ja mullan 1. vuonna
  • siemenet ja taimet kustantaa viljelijä
  • kasteluveden järjestää viljelijä
  • mullan lisäys seuraavina vuosina kuuluu viljelijän vastuulle
  • viljelyalue pidetään siistinä ja työkalut, kastelukannut yms. säilytetään kotivarastossa
  • viljelyn lopettamisesta ilmoitetaan kaupungille
Sade on viljelijän ystävä (kuva: Sofia Aronen-Ketola)

Viljelylaatikot on aiemmin rahoitettu Turun kaupungin kaunistamisrahastosta, mutta tänä vuonna kaupunkiympäristön kunnossapitoyksikkö kustantaa ne omasta budjetistaan.