Jos saavut Ukrainasta Suomeen, voit oleskella maassa viisumivapaasti 90 päivää, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Tällä hetkellä sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. (Päivitetty 7.10.2022)

Kun haet tilapäistä suojelua voit järjestää majoituksesi itse tai asua vastaanottokeskuksessa.

Haettuasi tilapäistä suojelua, vastaanottokeskus järjestää sinulle:

  • terveydenhuoltopalvelut
  • sosiaalipalvelut
  • vastaanottorahaa, jos sinulla ei ole omia tuloja tai varoja
  • tietoa, ohjausta ja neuvontaa erilaisiin arjen asioihin

Kun olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, voit työskennellä ja opiskella ilman rajoituksia. Lapsellasi on oikeus neuvolapalveluihin, esiopetukseen sekä kouluun.

Jos saavut Ukrainasta Turkuun ja haluat hakea tilapäistä suojelua, toimi seuraavasti:

Ota yhteys Lounais-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintayksikköön:

Raision poliisiasema
Nallikatu 8, Raisio
puhelinnumero +358 295 444 818
ulkomaalaistutkinta.lounais-suomi@poliisi.fi,
avoinna arkisin kello 8–16.

Poliisilta saat ohjausta kuinka toimia.

Voit myös hakea Suomesta turvapaikkaa. Poliisi ohjeistaa sinua myös turvapaikan hakemisessa. Huomioi, että turvapaikan hakuprosessi on huomattavasti pidempi kuin tilapäisen suojelun hakemisessa.

Voit oleskella Suomessa myös 3 kuukautta viisumivapaasti, jos sinulla on biometrinen passi. Tällöin vastaat itse majoituksestasi ja toimeentulostasi. Mikäli oleskelet maassa 90 päivän oleskeluoikeudella etkä halua hakea tilapäistä suojelua, sinulla on oikeus:

  • saada välttämätön ja akuutti hoito (maksullinen)
  • toimeentulotuki ruokaan ja reseptilääkkeisiin maksusitoumuksella Kansaneläkelaitoksesta (KELA)
  • kertaluontoinen kriisimajoitus

Yksityismajoitus

Jos asut yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisten, puolison tai tuttavien luona, käy rekisteröitymässä Raision poliisilaitoksella mahdollisimman pian tilapäisen suojelun hakemista varten. Kun olet rekisteröitynyt poliisiviranomaiselle,sinut ohjataan ilmoittautumaan Suomen Punaisen Ristin VS Piirin yksityismajoitusyksikköön eli Pansion vastaanottokeskukseen.
 
Poliisi ilmoittaa kaikista yksityismajoituksessa olevista tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevista yksityismajoitusyksikköön, joka ottaa yhteyttä hakijaan. Saat yksityismajoitusyksikön kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, kuten kiireellisen ja välttämättömän terveyden- ja sosiaalihuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu. 

Yksityismajoituksen kustannuksiin ei tarjota rahallista tukea. Suomen Punaisen Ristin yksityismajoitusyksikkö ei myöskään välitä asuntoja.

Turun kaupungin palvelut

Oikeutta kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oleskelustatuksesta riippumatta. Tilapäisen suojelun oleskelulupa oikeuttaa vastaanottokeskuksen järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

  • Sosiaalipalvelut (siihen asti, kunnes pääset vastaanottopalveluiden piiriin):
    Turun sosiaalipäivystys
    puhelinnumero +3582 262 6003, 24 h joka päivä.
    Majoitus-, ruoka- ja vaateapu, taloudellinen tuki sekä kriisi- ja keskustelutuki.
    Palvelua englanniksi.
  • Terveyspalvelut:
    Terveystoimen puhelinneuvonta
    puhelinnumero +3582 313 8800, 24 h joka päivä.
    Palvelua englanniksi.

Kiireellinen hätätilanne – soita puhelinnumeroon 112

Hätätilanne tai jos tarvitset kiireellisesti viranomaisapua: poliisi, ensihoito, pelastus, sosiaalitoimi

Saako Turussa palveluita ukrainaksi? 

Viranomaisasioinnissa voidaan käyttää apuna ukrainan tulkkia. 

Ukrainankielistä neuvontaa tarjotaan Kauppatorin Monitorissa osana International House -toimintaa. Palvelua ukrainan kielellä on saatavilla ilman ajanvarausta maanantaina ja keskiviikkona kello 9–16, torstaina kello 10–16. Puhelinpäivystys puhelinnumerossa 040 513 0322 järjestetään perjantaisin kello 9.00–15.00.

Lisätietoja maahanmuuttajien palveluista: Maahanmuuttajat

Ilmoita lapsi varhaiskasvatukseen tai kouluun

Ilmoita 3–5-vuotias lapsi leikkipuistoon tai leikkikouluun 

Ukrainasta saapuneiden perheiden 3–5-vuotiaat lapset voi ilmoittaa leikkipuistoon tai leikkikouluun. Neuvoja saat varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta ma–ti ja to–pe klo 9–15 ja keskiviikkoisin 9–12 puhelimitse: 02 262 5610 tai sähköpostitse: varhaiskasvatus@turku.fi.  

Varhaiskasvatuksen palveluohjaus Kauppatorin Monitorissa on avoinna ma, ti, to, pe klo 9–15.30 ja keskiviikkoisin 9–12. Osoite: Aurakatu 8, 20100 Turku. 

Ilmoita 6-vuotias lapsi esikouluun 

Maahanmuuttajataustaiset lapset osallistuvat esiopetukseen lähipäiväkodin tai koulun yhteydessä toimivissa esiopetusryhmissä. Esiopetuksen yhteydessä järjestetään myös esiopetuksen valmistavaa opetusta niille lapsille, joiden kielitaito tai muut valmiudet eivät riitä ryhmämuotoiseen opiskeluun. 
 
Neuvoja saat varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta ma–ti ja to–pe klo 9–15 ja keskiviikkoisin 9–12 puhelimitse: 02 262 5610 tai aluepäällikkö Anu Oksaselta anu.oksanen@turku.fi   

Ilmoita 7–16-vuotias lapsi kouluun 

Turkuun ulkomailta muuttaneet 7–16-vuotiaat lapset osallistuvat ensin perusopetukseen valmistavaan opetukseen eli VALMOon. Valmistava opetus tukee Suomeen kotoutumista ja antaa valmiudet siirtyä perusopetukseen, kun lapsi on oppinut kehittyvän alkeiskielitaidon. 

Täytä ilmoittautumislomake ja toimita se osoitteeseen pia.hiltunen@edu.turku.fi 

Lisätietoja antaa pia.hiltunen@edu.turku.fi ja annika.rae@turku.fi 

Aikuisten perusopetus yli 17-vuotiaille 

Turkuun ulkomailta muuttaneet yli 17-vuotiaat nuoret voivat osallistua aikuisten perusopetukseen. Opetus tukee Suomeen kotoutumista ja antaa tarvittavat jatkokoulutusvalmiudet. 

Neuvoja saat ottamalla yhteyttä opinto-ohjaaja Kaisu-Leena Nikkaseen, kaisu-leena.nikkanen@turku.fi 

Avustuspiste

Materiaalista apua ukrainasta saapuneille tarjonnut Turun Avustuspiste on suljettu pysyvästi. Raision avustuskeskus jakaa edelleen avustuksia. Heille voi myös viedä lahjoituksia.

Raision avustuskeskus, Raisiontori 6
ma-ti 10-15 
ke suljettu
to-pe 10-15
la 12-15
Yhteyshenkilö: Maarit Kokkonen, maarit.kokkonen@raisio.fi, puh. 040 482 4657

Joukkoliikenne

Voimassa olevalla Ukrainan passilla voi matkustaa Turun seudun joukkoliikenteessä keskiviikosta 9.3. alkaen 30.4. asti. Passia näyttävä matkustaja ei tarvitse muuta lippua. Myös poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Maahanmuuttoviraston (Migri) myöntämällä passin haltuunottotodistuksella pääsee matkustamaan. Todistuksessa on viranomaisen myöntämä leima ja kuva passikopiosta.