Euroopan pormestarit ovat laatineet yhteisen vetoomuksen maidensa hallituksille ihmishenkien pelastamiseksi ja Ukrainan pakolaisten vastaanoton turvaamiseksi. Mukana vetoomuksessa ovat Suomesta Turun kaupungin pormestari Minna Arveen lisäksi Espoon, Porin, Tampereen ja Vantaan pormestarit. Sadan eurooppalaisen kaupungin pormestarit päättivät asiasta 14.3. pidetyssä verkkotapaamisessa.

Muita 15.3. julkaistun lausuman allekirjoittaneita kaupunkeja ovat muun muassa Barcelona, Bremen, Lontoo, Praha, Rooma, Mannheim ja Oslo. Tapaamisen aloitteentekijöitä olivat Gdanskin pormestari Aleksandra Dulkiewicz ja Firenzen pormestari Dario Nardella.

Lausunnossa vaaditaan Euroopan komissiota toimimaan tavalla, joka pakottaa Venäjän hallinnon avaamaan ja mahdollistamaan todelliset humanitaariset käytävät.

– Turku tuomitsee täysin Venäjän hyökkäyksen ja sotatoimet Ukrainassa. Yhdessä muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa vaadimme, että aidot, turvallisen poispääsyn takaavat humanitaariset käytävät taataan Ukrainassa välittömästi, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

Kokouksessa ensimmäisen puheenvuoron käytti Venäjän hyökkäyksen kohteena olevan, piiritetyn Mariupolin varapormestari Serhii Orlov.

– Meistä jokainen on nähnyt kuvat pommien tuhoamasta äitiyssairaalasta. Sairaalat, päiväkodit ja koulut ovat Venäjän pommitusten kohteina. Mariupolista on tullut marttyyrien kaupunki – meillä ei ole päivittäistarvikkeita, ei ruokaa, ei energiaa. Humanitaarinen apu ei saavuta meitä, sillä ihmisiä ei pystytä evakuoimaan. Putinin tavoitteena on vallata Ukraina, ilman ukrainalaisia, varapormestari Orlov sanoi.

Toimenpiteet määriteltävä ja toteutettava EU-tasolla

Euroopan paikallishallintojen edustajina pormestarit vaativat yhteisessä lausumassaan, että kaikki kaupankäynti Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa lopetetaan, kunnes Venäjän joukot vetäytyvät Ukrainasta.

– Me uskomme, että naisten ja miesten elämät ovat arvokkaampia kuin kauppa, työpaikat tai edes energiansaanti, lausunnossa todetaan.

Pormestarien mukaan Euroopan tasolla tulisi nopeasti määrittää ja toteuttaa käytännössä päätökset, joiden pohjalta pakolaiset voidaan vastaanottaa ja sijoittaa Euroopassa.

– Järjestelyn tulisi perustua YK:n ja EU:n osaamiselle, sillä näillä instituutioilla on kokemusta vastaavien tilanteiden hoitamisesta koordinoidusti, totesi kokouksessa Varsovan pormestari Rafał Trzaskowski.

Varsovassa on tällä hetkellä Euroopan suurin määrä Ukrainasta tulleita pakolaisia.

Lue lisää: