Turussa aletaan kerätä materiaalista apua Ukrainan sotaa paenneiden auttamiseksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän, Turun kaupungin ja Punaisen Ristin yhteisessä Avustuspisteessä. (Päivitetty 16.5.)

Avustuspiste avautui Itäharjulle osoitteeseen Rautakatu 10 maanantaina 28.3. Lahjoituksia voi tuoda Avustuspisteeseen maanantaisin klo 9–18 ja tiistaisin klo 15–18. Avustuspisteeseen on sisäänkäynti Ilmarisenkadun puolelta. 

Jotta lahjoituksia voidaan antaa eteenpäin tarvitsijoille, on tärkeää, että ne ovat hyväkuntoisia ja puhtaita. Vaatelahjoituksia ei tällä hetkellä voida ottaa vastaan. Tilanteen muuttuessa siitä kerrotaan Avustuspisteen verkkosivuilla.

Lahjoittamisesta voi kysyä tarkemmin sähköpostitse avustuspisteturku@evl.fi tai puhelimitse 040 341 7600. Puhelinnumero vastaa maanantaista perjantaihin klo 9–15.  

Tarkemmat tiedot lahjoitustilanteesta ja ajankohtainen tarvelista löytyy osoitteesta avustuspisteturku.fi.
 
Materiaalista apua tarvitseville ukrainalaisille Avustuspiste on avoinna tiistaisin klo 14–18 sekä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–15. Apua voi hakea tiistaista 5.4. alkaen.

Pakolaisia autetaan yhteistyössä 

Varsinais-Suomen alueelle on tullut noin 2100 tilapäiseen suojeluun hakeutunutta Ukrainan sotaa paennutta, heistä suurin osa asuu yksityismajoituksessa. Tulijat ovat pääosin naisia ja lapsia. Majoitus järjestetään SPR:n kautta tai yksityismajoituksena. 
 
Varsinais-Suomeen ja Turkuun 90 vrk:n oleskeluluvalla tulleiden ukrainalaisten määrästä ei ole tarkkaa tietoa.  
 
Pakolaisille järjestetään hätämajoitusta ja muita akuutteja sosiaalipalveluja, henkistä tukea ja kriisityötä. Tilannetta hoidetaan kokonaisuudessaan yhteistyössä SPR:n seurakuntien, 3. sektorin sekä muiden kuntien kanssa. 
 
Turussa maanantaina avautuvan keräyspisteen lisäksi valmistelussa on ukrainankielinen neuvontapiste. Ukrainan passi käy Fölissä bussilippuna.  

Pakolaisille tarkoitettua tietoa kootaan seuraaviin osoitteisiin ukrainaksi, venäjäksi, suomeksi ja englanniksi. 

Kaupunkilaisille suunnattua tietoa kootaan verkkoon suomeksi ja englanniksi.