Turun ja Bayerin järjestämän Beyond 2030 -tiedekilpailun finaaliin valittiin viisi joukkuetta, joiden ideat vakuuttivat tuomariston sovellettavuudella, kekseliäisyydellä ja ajankohtaisuudella. Tämä juttusarja esittelee jokaisen finalistin erikseen. Finaali pidetään 1.4.2022.

Syöpäleikkuri hTERT Cas9, Kulosaaren yhteiskoulun lukio (KSYK)

Reilulla kolmasosalla suomalaisista on riski sairastua elämänsä aikana syöpään. Väestön määrään ja ikärakenteeseen suhteutettuna tapausten määrä on lisääntynyt viimeisten 30 vuoden aikana. Toisaalta syöpäkuolemien määrä on vähentynyt selvästi samaan aikaan.

Adamin Syöpäleikkuri hTERT Cas9 -kilpailuidea on uusi teoreettinen syöpähoito, joka toimivaksi osoittautuessaan saattaisi vähentää syöpäkuolemien määrää tulevaisuudessa. Hän on myös kehittänyt tutkimussuunnitelman teorian testaamiseksi.

Lääketieteen termein ilmaistuna idea toimii niin, että syöpäsolujen telomeraasituotanto keskeytetään poistamalla hTERT-geeni solujen perimästä CRISPR Cas9 -menetelmällä.  Tällöin seuraava syöpäsolusukupolvi ei saa telomeraasia käyttöönsä ja kuolee muutaman jakautumiskerran jälkeen. Solua ei enää voida luokitella syöpäsoluksi, sillä se ei kykene jakautumaan rajattomasti.

Etkö ymmärtänyt kuvauksesta mitään? Älä huoli, ei moni muukaan. Pääasia on se, että idea voi auttaa toimivien syöpähoitojen kehityksessä. Tai kuten Adam kertoo:

- Ratkaisu on nykyisen tieteellisen tiedon valossa teoreettisesti toimiva ja massatuotantoon soveltuva.

Adamin menetelmän kehittely vaatii vielä paljon aikaa ja muita resursseja. Hän on laatinut tutkimussuunnitelman, joka mahdollistaisi CRISPR-terapian vaikutuksien tarkastelun solutasolla ja hTERT-geenin sekä sitä ympäröivien geenien osalta.  Tutkimus toteutettaisiin ihmisestä tai hiirestä eristetyille syöpäsoluille laboratoriossa.

- Tämän jälkeen käsissämme olisi mahdollisesti menetelmä, jolla voitaisiin tehokkaasti hillitä syöpäsolujen levittäytymistä maljaolosuhteissa. Tällaiselle toimintamallille löytyisi luonnollisesti kysyntää, Adam toteaa.

Adam kiinnostui tutkimusaiheestaan noin vuosi sitten biologian kurssikokeeseen lukiessaan.

- Aloin pitää telomeraasia syövän akilleen kantapäänä ja päätin tehdä aiheesta lopputyön KSYKin biologian erikoiskurssille. Luin paljon tieteellisiä julkaisuja ja huomasin tiedeyhteisön pitävän telomeraasin inhibitiota eräänä lupaavimmista syöpähoidoista.

Adam on kehittänyt tutkimustaan eteenpäin aina kun hänelle on tullut uusia ideoita.

- Nykyiset ajatukseni telomeraasin inhibitiosta eroavat esimerkiksi huomattavasti siitä, mitä vielä viime kesänä pidin tehokkaana tapana hillitä syöpää.

Adam sanoo olevansa laajalti kiinnostunut tiedemaailman ja yhteiskunnan tapahtumista. Asioiden syvällinen pohtiminen on muutenkin hänelle luontainen ominaispiirre.

Beyond 2030 -kilpailusta Adam kuuli KSYKin tiedelinjan johtajalta, joka kannusti häntä laittamaan vapaa-ajalla työstetyn projektin mukaan kilpailuun. Adam kaipasi työlleen palautetta ja ohjausta, joten hän kiinnostui asiasta.

Beyond 2030 -kilpailu on tarjonnut hänelle arvokkaan mahdollisuuden tehdä yhteistyötä Turun yliopistolle tohtorin tutkintoaan valmistelevan Saara Koskelan kanssa.

- Olen saanut vietyä Beyondin puitteissa projektiani monta askelta eteenpäin, Adam kehuu kilpailua.

Jutun lähteenä on käytetty Terveyden ja hyvinvointilaitoksen verkkosivuja sekä Syöpä 2019 – tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta (Suomen Syöpärekisteri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2021) -julkaisua.

*

 

Beyond 2030 Challenge on Bayerin ja Turun kaupungin yhteinen valtakunnallinen tiedekilpailu. Tiedekilpailu on avoin kaikille toisen asteen opiskelijoille ja kilpailu järjestetään kerran vuodessa. Uusien joukkueiden haku ja ilmoittautuminen käynnistyy seuraavan kerran syksyllä 2022.