Turun kaupunginkirjaston kirjastoauto ajoi ensimmäisen reittinsä marraskuussa 1961. Juhlan kunniaksi pääkirjaston tieto-osastolla on 2.–30.4.2022 esillä näyttely Turun kirjastoauton 60-vuotiselta taipaleelta.

Kirjastoauto 60 vuotta -juhlanäyttely 

Pääkirjasto 2. kerros, tieto-osasto  
2.–30.4.2022 
ma–pe klo 9–20  
la–su klo 11–17

– Kirjastoautopalvelut ovat sitä kenties kauneinta kirjastopalvelun ydintekemistä – asiakkaiden kohtaamista kasvokkain, toteaa palvelupäällikkö Kari Pohjola. 

Suomen nykymuotoinen kirjastoautotoiminta alkoi Turusta, johon auto tuli aikoinaan paikkaamaan lähikirjastojen vähyyttä. Ensimmäinen auto, 7-metrinen Ford Thames Trader hankittiin vuonna 1961.  Vaatimattoman alun jälkeen toiminta laajeni ja 10 vuoden kuluttua oli tarvetta jo kolmelle autolle.  

Nykyisin kaksi 12-metristä kirjastoautoa liikkuu Turussa viitenä päivänä viikossa kahdessa vuorossa. Pysäkkejä on yhteensä 113, joista yli puolet sijaitsee koulujen, päiväkotien ja palvelutalojen välittömässä läheisyydessä. Uusin auto otettiin käyttöön kesäkuussa 2020 ja samalla siirryttiin uuteen energiaan, kun sähkö korvasi dieselin.  

60-vuotista kirjastoautoa juhlitaan näyttelyllä. Huhtikuun ajan tieto-osastolla nähtävillä olevassa näyttelyssä pureudutaan kirjastoautojen historiaan Turussa. Näyttelyssä esitellään Turun entiset ja nykyiset kirjastoautot ja samalla näyttely avaa kirjastoautojen toimintaa ja palveluita.   

Kirjastoautopalvelulle on kysyntää myös tulevaisuudessa. Fyysinen kirja pitänee pintansa vielä pitkään ja kirjastoauto vie sen lähelle heitä, joiden on hankalaa päästä muiden kirjastopalvelujen äärelle. Kirjastoautotoiminnan ydin elementit ovat henkilökohtainen asiakaspalvelu ja kiinnostava kokoelma. Molempiin satsataan Turun kirjastoautossa.