Pitkään puhuttanut munkkidebatti on nyt saamassa lopullisen ratkaisun. Pomadakuorrutteisen munkin nimestä on kiistelty lähinnä Turun seudulla, missä enemmistö pitää leivonnaista ehdottomasti piispanmunkkina eikä muun maailman tavoin berliininmunkkina. Nyt munkin muoto on kuitenkin saavuttamassa suojellun aseman.

Aprillia, aprillia!

Syö silliä ja juo kuravettä päälle!

Tämä uutinen on onneksi vain aprillipila. 

Kahvilavitriinistä tuttu hillotäytteinen munkki vaaleanpunaisella tai valkoisella pomadakuorrutteella liikkuu kahdella eri nimellä Suomessa. Suurin osa tunnistaa tämän berliininmunkiksi, kun taas Turun seudulla vannotaan piispanmunkin nimeen. Leivonnainen on kuitenkin kotoisin Saksasta, kuten tunnetumpi nimi antaa ymmärtää, ja saksaksi munkkeja yleisestikin kutsutaan nimellä Berliner. Sana juontaa juurensa 1800-luvulle asti.

Saksalais-suomalaisen someleipuri Annikki von Pfannkuchenin aloitteesta onkin esitetty vaatimus Euroopan parlamentille kyseisen munkin muodon ja nimen suojelemisesta. Hän pitää turkulaisten omaksumaa erikoisnimeä munkista loukkauksena saksalaista leipomoperinnettä kohtaan.

– Minusta on aivan selvää, että pitää pysyä perinteisessä nimessä. Käsittääkseni tämä ei ole ollut ongelma esimerkiksi Ruotsissa, missä berliininmunkki on aina berliininmunkki, maakunnasta riippumatta, von Pfannkuchen jyrähti suositulla TikTok-kanavallaan.

Valvontaa myös Turussa

Euroopan parlamentissa on nyt von Pfannkuchenin aloitteen pohjalta annettu berliininmunkille nimisuoja, ja näillä näkymin piispanmunkki on jäämässä historialliseksi harha-askeleeksi. Berliininmunkin rekisteröinti Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi astui voimaan ennätyksellisellä aikataululla, linjaten berliininmunkin ainoaksi hyväksyttäväksi nimikkeeksi, kun kyse on hillotäytteisestä munkista, kuorrutteella tai ilman. Perjantaista 1.4.2022 lähtien myös Turun seudun leipomoissa tullaan valvomaan oikeaoppisen munkkitermin käyttöä, joskin siirtymäaika jatkuu vielä huhtikuun 2022 loppuun. Valvontayksikön johtaja Rosa Zuckerkopf muistuttaa, että laiminlyönneistä saattaa seurata jopa sakkoja.

Asiasanat: