Econsult Lauttasaaren lukiosta Helsingistä voitti Turun kaupungin ja Bayerin valtakunnallisen toisen asteen Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailun. Erika Pajusen Econsult-joukkueen ajankohtainen työ ympäristöystävällisessä kaupunkisuunnittelussa vakuutti sekä tuomariston että yleisön. Voitto ratkesi tiukassa viiden joukkueen finaalissa aprillipäivänä liveyleisön edessä. Voittajajoukkue palkittiin 4 000 eurolla. 

Econsultin voittoon siivittämässä työssä tehdään piha-alueista ja kotipihoista hiilinieluja kattavan maankäytön arviointiraportin avulla. Raportti kertoo selkeästi, onko piha-alue hiilinielu vai -varasto, raportti perustuu raportin yhteydessä tehtäviin maa-aineskokeisiin. Raportin tilaaja saa myös selkeät ohjeet, kuinka kehittää pihaa. Ideaa ja konseptia voivat hyödyntää esimerkiksi isännöitsijäyritykset sekä pihojen suunnitteluun erikoistuneet yritykset kuten myös yksityiset maanomistajat. 

- Tosi hienoa voittaa ja kuulla, että myös muiden mielestä työssä on potentiaalia, kertoo yllättynyt ja iloinen voittaja Erika Pajunen Ecosult-joukkueesta.

Tiedekilpailussa hopeaa voitti Syöpäleikkuri hTERT Cas9 syöpädiagnostiikkatutkimuksella ja pronssin vei Älykierrätys kierrätystä helpottavalla sovelluksella. 

Finaalissa kilpaili Econsult Lauttasaaren yhteiskoulusta (Helsinki), LightDrops Euran ja Sotkamon lukioista, Saariston pelastuslautta Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta, Syöpäleikkuri hTERT Cas9 Kulosaaren yhteiskoulun lukiosta (Helsinki) ja Älykierrätys Tulliportin normaalikoulun lukiosta (Joensuu). Kilpailussa joukkueita mentoroivat turkulaisten korkeakoulujen opiskelijat.

Kilpailun finaalissa joukkueet vakuuttivat tuomarit kolmen minuutin hissipuheilla, jonka jälkeen tuomarit kysyivät nuorilta kiperiä kysymyksiä. Kilpailutyöt arvioitiin esityksen, idean ja toteutuksen perusteella. 

- Erika Pajusen kilpailutyö vakuutti ajankohtaisuudellaan ja sillä, kuinka käyttövalmis idea se jo on. Tuomariston työ ei ollut helppo! Kaiken kaikkiaan upean korkeatasoinen kilpailu, jossa kilpailutöiden paremmuusjärjestykseen laittaminen oli vaikeaa, Turun yliopiston vararehtori ja Teknologiakampus Turun johtaja Mika Hannula analysoi.  

Ideasta nuoria inspiroivaksi kilpailuksi 

Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu syntyi keväällä 2020 Turun kaupungin ja Bayerin yhteisestä ideasta. Hedelmällinen yhteistyö on kasvattanut tiedekilpailusta valtakunnallisen alle kahdessa vuodessa. Tiedekilpailu antaa nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden soveltaa ennakkoluulottomasti koulussa opittua heitä kiinnostavissa aiheissa, kehittää työelämätaitoja, ja heittäytyä lavalla. 

- Joukkueiden vakuuttava esiintyminen korosti heidän rohkeita ideoitansa. Nuoret olivat upeasti hakeneet inspiraatiota omasta arjesta ja jopa harvinaisemmista aiheista, kuten kierrättämisen haasteet ja valosaasteet, kertoo vakuuttunut Turun kaupungin pormestari Minna Arve

- Tieteen, tutkimuksen ja teknologian aloilla tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa osaavia tekijöitä ja luovia innovaatioita maailman suurimpien haasteiden ratkaisemiseksi. Siksi on ollut valtavan inspiroivaa päästä seuraamaan tiimien vaikuttavien ja vakuuttavien ideoiden kehittymistä kilpailumatkan varrella. Näistä nuorista kuullaan varmasti vielä, uskoo Bayer Norcidin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Kati Nyman

Voittajajoukkue palkittiin 4 000 eurolla. Toiseksi ja kolmanneksi tulleille 2 000 € ja 1 000 €. Kilpailun sponsorit palkitsivat finalisteja ja semifinalisteja lisäksi tuote- ja elämyspalkinnoin. 

Finalistit ja finaalityöt 

  1. Econsult (Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsinki)
  2. Syöpäleikkuri hTERT Cas9 (Kulosaaren yhteiskoulun lukio, Helsinki)
  3. Älykierrätys (Tulliportin normaalikoulun lukio, Joensuu)
  4. Saariston pelastuslautta - dQw4w9WgXcQ (Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio)
  5. LightDrops (Euran lukio, Sotkamon lukio)