Turku on laatinut kouluille pitkän aikavälin väistötilasuunnitelman. Suunnitelmalla varaudutaan kasvaviin väistötilatarpeisiin, kun tulevia korjaus- ja uudisrakentamissuunnitelmia toteutetaan. Korjaus- ja uudisrakentamissuunnitelma väistötilatarpeineen on osa pormestariohjelmaa. Tarveselvitys pitkän aikavälin väistötiloista on kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyssä 6.4.

Tarveselvityksen mukaan seuraavien 15 vuoden aikana väistötiloja tarvitsee vuorollaan 18 perusopetuksen toimipistettä, joiden väistöt on suunnitelmassa jaksotettu. Lisäksi tehdään korjauksia, joissa väistötiloja ei tarvita. 

Koulujen väistötilojen tarve on kasvanut huomattavasti tultaessa 2020-luvulle peruskorjausikään ehtineiden rakennusten ja äkillisten sisäilmahaasteiden myötä. Lukuvuonna 2021–2022 koulua väistötiloissa käyvien oppilaiden määrä on noin 2 400 ja lukuvuonna 2022–2023 lähes 3000 oppilasta.   

– Turun kaupungilla ei ole ollut käytössä pysyvää väistötilakohdetta, joka palvelisi kouluja niiden peruskorjausten aikana. Väistötilaratkaisut on aiemmin suunniteltu tapauskohtaisesti. Haasteeksi on muodostunut sopivien väistökohteiden löytäminen sekä nopeaa reagointia vaativat aikataulut, kertoo kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen

Tulevana lukuvuonna väistötiloihin on siirtymässä Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikön alakoulu ja S:t Olofsskolanin ruotsinkielinen yläkoulu. Syksystä 2023 alkaen väistötiloja tarvitsee Varissuon koulu, jolle tarveselvityksessä esitetään tiloja Kärsämäessä entisen AKK:n tiloissa.  

Ratkaisuksi esitetään pysyvämpiä väistötiloja ja koulukuljetuksia 

Väistötilojen sijoittaminen koulun läheisyyteen ei aina ole mahdollista. Usein syynä on väistötilaelementeille sopivien tonttien puute tai lähialueen kiinteistöjen soveltumattomuus koulujen toimintaympäristöksi. Suunnitelmassa haastetta ratkotaan pysyvämmillä väistötiloilla, joilla pystyttäisiin varautumaan kerrallaan vähintään kolmen koulukohteen väistöön.  

Lautakunnalle esitetään pysyvämmiksi väistötiloiksi Ruiskadun kampuksen tiloja (ent. AMK), jotka ovat käytössä aina vuoteen 2030 saakka sekä Kärsämäen tiloja (ent. AKK), jotka ovat käytössä toistaiseksi. Lisäksi vuodesta 2027 alkaen väistäjät voisivat käydä koulua myös uudessa, valmistuvassa Linnakaupungin monitoimitalossa.  

–  Perusopetuksen toimipisteitä on 58 laajalla alueella ympäri kaupunkia. Pysyvät pitkän aikavälin väistötilat eivät voi sijaita väistötilaa tarvitsevan toimipisteen läheisyydessä. Kunkin väistöön siirtyvän koulun kohdalla on erikseen tehtävä sopimukset joukkoliikenteen palveluista koulunkäyntialueelta väistötilakohteelle, sanoo toimitilapäällikkö Kirsi Eronen

Koulukuljetuksia väistökoululle toteutetaan parhaillaan onnistuneesti esimerkiksi Sirkkala skolanin ollessa väistössä Kärsämäessä entisen AKK:n tiloissa. Myös Varissuon koulun oppilaille järjestettäisiin kuljetukset väistökoululle Kärsämäkeen. Kuljetuksiin varauduttaisiin myös muissa tarvittavissa kohteissa. 

–  Yleisesti voidaan todeta, että väistöaika on poikkeuksellinen ajanjakso, jonka jälkeen koulutoimintaa päästään jatkamaan uusissa tai peruskorjatuissa tiloissa. Uudistetut, toiminnallisesti ja taloteknisesti paremmat tilat, tulevat palvelemaan käyttäjiä vuosia eteenpäin, kertoo toimitilapäällikkö Kirsi Eronen. 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan esityslista 6.4.