Huhtikuusta alkaen Turussa kokeillaan uudenlaista kaupunkiympäristön myynti- ja jakelukanavaa lähiruokatuotteille. Laari Lähiruokapisteen toiminta käynnistyy Puutorilla, ja siirtyy syksyllä 2022 K-Citymarket Kupittaan pihalle. Maaliskuussa 2023 Laari-kontti siirtyy jälleen uuteen sijaintiin Turun keskustan läheisyyteen.

Laari Lähiruokapisteen paikka vaihtuu syyskuussa 2022

26.9.2022 lähtien Laari Lähiruokapiste -noutokontti palvelee K-Citymarket Kupittaan pihalla. Maaliskuussa 2023 Laari muuttaa jälleen paikkaansa

Yhteistyökumppanit

Laari Lähiruokapisteen lanseerauksessa mukana olevat yritykset: Nurmen Puutarha, Vallan Maukas Oy, Mikkolan tila, Edustus Peltoset Oy / Livonsaaren Leipomo, Heikkilän tila, Kallelan Luomutila, Vihreä Härkä, Patakani Oy, AbiCoffee, MinBy, Villilän Mehiläistarhat, Hunajakeiju Oy, POPS!OY, Heli’s Highland ja Arne Puttaa.

Varsinais-Suomesta löytyy mitä herkullisempia paikallisia tuotteita aina artesaanileipätuotteista luomuhunajaan ja kasviproteiineista kaninlihaan. Pääsiäisenä avautuva Laari Lähiruokapiste mahdollistaa näiden ja monen muun tuotteen vaivattoman saatavuuden Turun kaupunkikeskustassa.

Ensimmäiset tilaukset voi tehdä verkkokaupassa 7.4.2022, ja ostokset ehtii sopivasti noutaa vaikkapa pääsiäispöytään 14.4.2022. Älylukolla toimiva miehittämätön noutopiste palvelee Puutorilla syyskuun loppuun asti, jonka jälkeen konseptia testataan myös toisessa sijainnissa K-Citymarket Kupittaan pihalla. Maaliskuussa 2023 Laarin kontti muuttaa jälleen uuteen sijaintiin.

– Kestävän paikallisen ruokajärjestelmän edistäminen vaatii uudenlaisia ja luovia toimintatapoja. Ruuantuotannon heikko kannattavuus korostaa muutoksen tarvetta. Laarin konsepti on osaltaan vastaus kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseen paikallisesti, kertoo projektipäällikkö Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Laari tuo helppoutta ja joustavuutta lähiruuan ostamiseen ja tarjoaa läpinäkyvän ketjun pellolta ruokapöytään. Samalla se monipuolistaa pienten paikallisten elintarvikeyritysten myynti- ja jakeluverkostoja sekä mahdollistaa uusien tuotteiden ketterän testaamisen ja palautteen saamisen nopeasti asiakkailta.

Kokeiluun on lähtenyt mukaan useita alueen lähiruokatuottajia ja -yrityksiä, joilta saadun palautteen perusteella Laarin kaltaiselle suoramyyntitavalle on ollut tarvetta.

– Lähdin mukaan Laarin toimintaan, sillä uusi joustava suoramyyntikanava mahdollistaa uusien asiakkaiden tavoittamisen ja tuo pienelle yritykselle lisänäkyvyyttä, kertoo Peppi Laine Mikkolan tilalta.

– Kokeilun aikana sekä Laarin toimintamallia että valikoimaa kehitetään käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Lähiruokatuotteiden tarjonta tulee myös vaihtelemaan sesongin ja asiakkaiden toiveiden mukaan. Myöhemmin tarjontaa täydennetään yhdessä yritysten kanssa kehitetyillä teemoitetuilla ruokatapahtumilla ja ruokaelämyspalveluilla, vinkkaa projektipäällikkö Ira Lahovuo Turun kaupungilta.

Laari Lähiruokapisteen pilotoinnin toteuttaa Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin yhteinen Food Hub -elämystorihanke, joka on saanut rahoitusta EU:n aluekehitysrahastosta. Laarin pilotointi osana hanketta jatkuu elokuulle 2023, jonka jälkeen tavoitteena on se, että Laarin toiminta jatkuu paikallisten yritysten toimesta.

Tutustu Laari Lähiruokapisteeseen

Uutista päivitetty 2.2.2023, lisätty tieto Laari Lähiruokapisteen uudesta sijainnista.

laari_logot.png
 
Asiasanat: