Turun kaupunki etsii koko ajan uusia keinoja vaikuttaa ydinkeskustassa ilmenevään nuorten häiriökäyttäytymiseen. Kaupungin perhe- ja sosiaalipalvelut sekä nuorisopalvelut käynnistävät 19. huhtikuuta POPPI-yhteistyömallin, jossa nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset jalkautuvat nuorten pariin arki-iltaisin ja viikonloppuina.

Ammattilaisten jalkautumisen toivotaan osaltaan rauhoittavan tilannetta ja ennaltaehkäisevän nuorten häiriökäyttäytymistä. Tarkoituksena on nuorten kohtaaminen ja ammattilaisten näkyvillä olo sekä palveluohjaus, ei järjestyksenvalvonta. Toiminnassa keskeistä on voimavarakeskeisyys ja positiivinen vahvistaminen. Kohtaamiset ovat aina nuorille vapaaehtoisia.

- Sosiaalipalveluiden ja nuorisopalveluiden ammattilaiset ovat näkyvillä ja nuorten saatavilla, ns. turvallisina aikuisina. Toimintamme alkaa 19. huhtikuuta ja keräämme siitä kokemuksia sekä arvioimme samalla jalkautumisen hyötyjä jatkoa varten, sosiaalityöntekijä Harri Kerola ROKKI-projektista kertoo.

Pääasiallinen koordinaatiovastuu jalkautuvasta POPPI-tiimistä on lastensuojelun jälkihuoltoon kuuluvalla ROKKI-projektilla (Rikoksilla oireilevien nuorten auttaminen) yhteistyössä kaupungin nuorisopalveluiden kanssa. Tiimissä on kerrallaan kaksi työparia arki-iltoina ja viikonloppuisin. Mukana on myös laajemmin nuorten kanssa työskenteleviä tahoja, kuten esimerkiksi sosiaalityö, lastensuojelu ja kouluterveydenhuolto. Rikosseuraamuslaitoksen rikosseuraamustyöntekijä on mukana kerran viikossa. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös poliisin ja muiden jalkautuvien tahojen, mm. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ja Tukenasi ry:n kanssa. Uudessa toimintamallissa eri alojen ammattilaiset pääsevät oppimaan toistensa tavasta tehdä työtä ja moniammatillisuuden uskotaan olevan nuorten hyödyksi.

- Kohtaamme nuoria ja puhumme heidän kanssaan tavallisista nuoria kiinnostavista asioista. Tärkeä työkalu on luoda luottamukselliset välit nuoriin, olla aidosti kiinnostuneita heidän tilanteista ja löytää mahdollisia, nuoria kiinnostavia, vaihtoehtoisia vapaa-ajanviettotapoja tai muita nuoren haluamia palveluja. Teemme jalkautumista ensisijaisesti nuoria varten ja olemme kiinnostuneita kuulemaan, miten heille suunnattuja palveluja tulisi kehittää, nuorisopalvelupäälliköt Taina Laaksonen ja Anna Salminen kaupungin nuorisopalveluista sanovat.

Lasten ja nuorten pahoinvointiin puututaan Turussa monilla eri toimilla

Lasten ja nuorten pahoinvoinnin ilmiöihin puututaan Turussa laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Ilmiön eri muotoja ovat kiusaaminen, rasistinen käytös, häiriökäyttäytyminen ja väkivaltaisuus, koulunkäynnin katkonaisuus, mielenterveyden haasteet, syrjäytyminen, liikkumattomuus ja harrastamattomuus. Kaupungilta työssä ovat mukana niin nuorisopalveluiden, sosiaalipalveluiden kuin kasvatuksen ja opetuksen ammattilaisiakin.

Kaupunki laatii parhaillaan keskusta-alueelle turvallisuussuunnitelmaa, jossa huomioidaan yhtenä osa-alueena myös häiriökäyttäytyminen. Suunnitelma valmistuu kevään aikana, ja sen laatimisessa ovat mukana Turun kaupunki, Lounais-Suomen poliisi, Varsinais-Suomen pelastuslaitos sekä eri järjestöjä, yhdistyksiä ja kauppiaita.

Tämän lisäksi suunnittelussa on pitkän aikavälin toimia kolmen vuoden ajaksi. Tässä työssä ovat kaupungin lisäksi mukana Lounais-Suomen poliisilaitos, Turun Ydinkeskustayhdistys ja Hansakortteli sekä lukuiset nuorten kanssa työskentelevät järjestöt.