Hyvinvointikeskuksissa on mahdollisuus oppia uutta, kokea liikunnan iloa ja kulttuuri- ja taide-elämyksiä sekä tutusta muihin omanikäisiin turkulaisiin. Lehmusvalkamaan ja Ruusukortteliin sekä hyvinvointikeskusten lähitoimintaan ovat tervetulleita kaikki yli 65-vuotaat turkulaiseläkeläiset.

Tutustu hyvinvointikeskuksiin ja kevään ohjelmaan

Turun hyvinvointikeskukset Ruusukortteli ja Lehmusvalkama avasivat ovensa koronasulkujen jälkeen helmikuussa, ja kevään ohjelma on täynnä mielenkiintoista toimintaa. Asiakkaat ovat olleet innoissaan, sillä moni on odottanut hyvinvointikeskusten avautumista. Kaikille turkulaisille hyvinvointikeskusten toiminta ei kuitenkaan ole entuudestaan aivan tuttu juttu. 

– Moni yllättyy, kun kuulee, että toiminta ei ole tarkoitettu ainoastaan asukkaille, vaan mukaan ovat tervetulleita kaikki yli 65-vuotiaat, hyvinvointisuunnittelija Sarianne Helander Ruusukorttelista kertoo.

– Jotkut ajattelevat, että toimintaa järjestetään vain hyvinvointikeskuksissa. Jalkaudumme kuitenkin ympäri kaupunkia ja järjestämme eri kaupunginosissa lähitoimintaa. Tarkoituksena on ottaa koko Turku haltuun! Lähijohtaja Emilia Norrdahl Lehmusvalkamasta puolestaan tuumaa. 

 Jalkaudumme ympäri kaupunkia ja järjestämme eri kaupunginosissa lähitoimintaa. Tarkoituksena on ottaa koko Turku haltuun! 

Hyvinvointikeskusten monipuolisten palveluiden tavoitteena on edistää hyvinvointia ja tukea kotona asumista. Yläikärajaa ei ole, mukaan voi tulla, kunhan toimintaan pystyy osallistumaan omatoimisesti.

Paljon maksutonta ja edullista toimintaa tarjolla 

Monet hyvinvointikeskusten palvelut, kuten lähiliikunta ja kulttuuri, ovat täysin maksuttomia. Toukokuussa Ruusukorttelissa uutena maksuttomana toimintana alkaa Jokirannan liikuntaklubi, jossa ulkoillaan yhdessä Aurajoen kulttuurimaisemissa. Lehmusvalkamassa tarjolla on esimerkiksi keppijumppaa ja senioripilatesta. 

Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman kädentaidon kursseilla syntyy toinen toistaan upeampia töitä.

Kulttuurista pääsee nauttimaan muun muassa monipuolisen kulttuuritoiminnan kautta. Tarjolla on maksutta myös arkielämän pärjäämistä ja sosiaalisia suhteita tukevaa toimintaa kuten Ystäväpiiri, Omahoitovalmennus-ryhmä, Arkeen Voimaa -kurssi ja Pilke ® -toiminta.

Kädentaidoissa olemme ajan hermolla ja kokeilemme rohkeasti erilaisia tekniikoita

Molemmissa hyvinvointikeskuksissa on tarjolla kattava määrä kädentaitojen kursseja, joihin pääsee osallistumaan muutaman euron kertamaksulla tai lukukausimaksulla.

– Meillä on monipuolisesti erilaisia kursseja makrameesta kankaanpainoon ja tuftaukseen. Kädentaidoissa olemme ajan hermolla ja kokeilemme rohkeasti erilaisia tekniikoita, kertovat Ruusukorttelin ohjaajat Maria Juhannusvuori ja Leena Astola

Sekä Ruusukorttelissa että Lehmusvalkamassa suosituimpia palveluita ovat kuntosali ja vesiliikunta. Treenaaminen on edullista. Kymmenen kerran kortilla yhdelle salikerralle jää hintaa alle puolitoista euroa ja aamu-uinnille pääsee alle kolmella eurolla. Vaikka salilla käydään omatoimisesti, ei laitteidenkäyttöä tarvitse ihmetellä yksin.

– Jokainen kuntosalikävijä käy ensin maksuttoman laiteperehdytyksen. Sen jälkeen voi hankkia kortin ja varata omatoimiaikoja, joita on tarjolla joka arkipäivä. Ruusukorttelin salilla on maksimissaan neljä asiakasta kerralla, jotta treenaaminen käy sopivan väljästi, avaa Ruusukorttelissa ohjaajana työskentelevä Anitta Räsänen.

Kuntosali on sekä Ruusukorttelin että Lehmusvalkaman vetonaula. 

Helppo tulla mukaan

Hyvinvointikeskusten ohjelma kootaan kuukausitiedotteisiin, joista voi katsoa itselleen mielenkiintoisimmat tapahtumat, kurssit ja kokoontumiset. Moniin toimintoihin voi tulla paikan päälle ilmoittautumatta, mutta osa kursseista vaatii ennakkoilmoittautumisen. Hyvinvointikeskusten kuukausitiedotteet julkaistaan verkossa turku.fi/hyvinvointikeskus, minkä lisäksi ohjelmia voi myös hakea paperisena hyvinvointikeskusten aulasta. 

Ensimmäisellä kerralla voi ottaa mukaan ystävän tai perheenjäsenen, jos ajatus tuntemattomaan paikkaan yksin tulemisesta tuntuu epämieluisalta. Hyvinvointikeskuksista myös jalkaudutaan jututtamaan asiakaskuntaan sopivaa väkeä esimerkiksi osana erilaisia tempauksia ja tapahtumia.  

– Uskon asiakkaan kohtaamiseen. Sitä kautta saamme kerrottua toiminnastamme ja samalla kuultua arvokasta asiakaspalautetta, Sarianne pohtii. 

Sekä Ruusukorttelissa että Lehmusvalkamassa asiakaspalautetta kerätään systemaattisesti. 

Asiakastoiveet huomioidaan mahdollisuuksien mukaan uutta ohjelmaa suunniteltaessa

– Hyvinvointikeskuksissa on käytössä sähköinen palautejärjestelmä, minkä lisäksi palautetta voi antaa paperisella lomakkeella ja tietysti myös suullisesti. Kaikki palaute käydään läpi sekä talon sisällä että johtoryhmässä säännöllisesti, lähijohtaja Emilia Lehmusvalkamasta kertoo. 

– Asiakastoiveet huomioidaan mahdollisuuksien mukaan uutta ohjelmaa suunniteltaessa. Meiltä toivottiin hiljattain makrame-töitä, ja olemmekin nyt ottaneet ne osaksi kädentaitojen kursseja, kertoo hyvinvointisuunnittelija Sarianne Ruusukorttelista.

Lehmusvalkaman lähijohtaja Emilia Norrdahlin mukaan asiakaspalautteita kuullaan tarkalla korvalla.

Hyvinvointikeskukset yhteistyössä 

Molemmissa hyvinvointikeskuksissa työskentelee noin kymmenen hengen tiimi. Hyvinvointikeskusten hyvinvointisuunnittelijat, ohjaajat ja virikeohjaajat suunnittelevat ja ohjaavat kädentaitoja, liikuntaa, ja psykososiaalisia ryhmiä. Hyvinvointisuunnittelijat vastaavat esimerkiksi yhteistyöverkoston ja vapaaehtoistoiminnan koordinoimisesta. Lisäksi molemmissa hyvinvointikeskuksissa työskentelee lähijohtaja ja asiakasneuvoja. 

Ruusukorttelin ohjaaja Maria Juhannusvuori ja hyvinvointisuunnittelija Sarianna Helander ovat osa noin kymmenhenkistä tiimiä. 

– Toimintamme on tavoitteellista ja ammatillista. Asiakastyötä ohjaa sosiokulttuurinen viitekehys: tavoitteena on tukea asiakasta tunnistamaan omia voimavarojaan sekä vahvistaa pysyvyyden kokemusta osallistua omaan elämään. Kehitämme palveluita yhteistyössä asiakkaiden, kaupungin muiden toimijoiden, järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa, hyvinvointikeskuksista kerrotaan.  

Ruusukorttelilla ja Lehmusvalkamalla onkin laajat yhteistyöverkostot sekä kaupungin sisällä että ulkopuolella. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi kaupungin vapaa-ajan palveluiden, vanhuspalveluiden asumisyksiköiden ja oppilaitosten kanssa. Uusia näkökulmia työhön tuovat kaupungin kärkihankkeet ja Turun AMK:n kanssa tehtävä hanketyö. 

Tärkeää olisi, että meidän toimintamme tulisi entistä tutummaksi kaikille turkulaisten ikäihmisten parissa työskenteleville.

Myös yhdistykset ja järjestöt ovat tärkeitä kumppaneita, joiden kanssa esimerkiksi tehdään yhdessä tapahtumia, markkinointia ja kampanjoita. Hyvinvointikeskuksista voivat yhdistykset ja muut alan toimijat varata tiloja omaan toimintaan. Iltaisin onkin melko vilkasta allasosastoilla, kuntosalilla ja liikuntasalissa.

– Tärkeää olisi, että meidän toimintamme tulisi entistä tutummaksi kaikille turkulaisten ikäihmisten parissa työskenteleville. Näin voisimme yhdessä löytää asiakkaalle sopivimman palvelupolun, hyvinvointikeskuksista tuumataan.