Puolalan koulun 8-luokkalaisten STEAM-ryhmä vieraili Turun yliopiston LUMA-keskuksessa. Kasiluokkalaiset kirjoittivat vierailustaan kuvien kera. Lähdetään tutustumaan!

Mikä ’STEAM’ oikein on?

  • STEAM tulee sanoista science, technology, engineering, arts ja mathematics. Puolalan koulun STEAM-ryhmä on yksi ensimmäisistä Turun kouluista, jossa on STEAM-valinnainen vaihtoehtona. Tunneilla opitaan soveltamaan erilaisia taitoja liittyen tieteeseen ja taiteeseen.

Vierailu LUMA-keskukseen

Vierailumme alkoi siitä, kun kävimme Turun Yliopiston fysiikan ja kemian laitoksen nestetyppi ja -helium varastossa. Siellä alan ammattilainen kertoi meille kiinnostavia asioita varsinkin nestemäisestä typestä, sillä sen kanssa teimme myöhemmin tiedekokeiluja, kuten jäätelöä. Monia meistä ihmetytti nestetypen hinta, joka oli noin 30 000 euroa säiliöllisestä. Kaikki oppivat varmasti jotain uutta.

Olli Lintu, LUMA-keskuksen koordinaattori, halusi näyttää meille esimerkin sähkömagneettisuudesta. Tosin, tämä esimerkki ei onnistunut syistä, joita emme tiedä. Tämä oli hyvä esimerkki ja opetus siitä, miten kaikki tieteessä ei aina onnistu, mutta kannattaa kuitenkin kokeilla ja oppia virheistä. 

Tiedekokeiluja laboratoriossa 

Seuraavaksi suuntasimme laboratorioon. Siellä meille oli valmisteltu kaikki tiedekokeisiin tarvittavat asiat ennakkoon. Laboratorio oli jännä monelle, sillä vastaavaa ei löydy koulusta. Tutkimme nestemäistä typpeä ja tiheyttä erilaisten tiedekokeiden avulla. 

 Kuva tiedekokeesta, jonka teimme tiheyteen liittyen.

Vierailun huipentuma – nestetyppijäätelö

Vierailu huipentui siihen, kun me teimme nestemäisestä typestä jäätelöä. Teimme jäätelöt pareina. Toinen pareista sekoittaa vaniljakastiketta vauhdikkaasti ja toinen kaataa nestemäistä typpeä kulhoon. Tuloksena oli paksu jäätelömäinen vaniljakastike, joka oli monien lempiasia vierailusta.

Nestemäinen typpijäätelö.

Olli Lintu – LUMA-keskuksen koordinaattori

Haastattelimme LUMA-keskuksen koordinaattori Olli Lintua. Halusimme tietää lisää heidän toiminnastaan ja, mikä innoittaa häntä työskentelemään nuorten kanssa.

Miksi kaikkien yläkoululaisten pitäisi vierailla täällä?

”No, onko teillä koulussa nestemäistä typpeä?” Kysyy Lintu. ”LUMA-keskuksessa pääsee kokeilemaan kaikenlaisia jännittäviä tiedejuttuja, mitä koulussa ei välttämättä pääsisi kokeilemaan. LUMA-keskuksessa on hienoa laitteistoja ja paljon resursseja. Täällä opin paljon kaikkea uutta.” 

Hyvä esimerkki tästä on se, kun pääsimme käsittelemään nestemäistä typpeä, sellaiseen ei olisi mahdollisuutta yläkoulussa.

Mikä on sinun lempijuttusi näyttää vieraileville yläkoululaisille?

”Silloin, kun ulkona on lunta, on kiva kaataa ulos säiliöllinen nestemäistä typpeä, josta tulee hieno ja näyttävä höyrypilvi. Tykkään tietenkin myös muistakin jutuista, kuten nestemäisestä typpi jäätelöstä.” Vastaa Lintu.

Saimme alan ammattilaiselta erinomaisen tietopaketin kaikesta nestemäiseen heliumiin ja typpeen liittyen.

Mitä mieltä STEAM-ryhmämme oli vierailusta?

”No, mun mielestä oli tosi mukava vierailu. Lempijuttu päivästä oli varmaan jäätelö.” vastaa 8-luokkalainen Vili-Valtteri Helstamo

”Kun sai tehdä kaikkea ja kokeilla monia uusia asioita, se oli varmasti mun lempiasia! ” vastaa Aino Pukero.

”Jätski oli kivaa ja oli kivaa tietää, mitä täällä Yliopistolla tehdään. Opittiin myös paljon nestetypestä.” vastaa Rauha Saarni.

”Oli mukava kiertue oppaamme kanssa ja opin paljon uutta. Saimme myös kuulla ammattilaisen kertovan tietämistään asioista. LUMA-keskuksessa oli mukavaa ja jännittävää.” vastaa Emil Hjerppe.

Vierailun lopussa Lintu näytti meille hänen lempiosansa vierailusta; nestetypen kaatamisen lumelle. Tuloksena on hieno ja näyttävä ’pilvi’. Haastattelussamme Lintu mainitsi tämän olevan hänen lempiasiansa näyttää. Samaa mieltä olivat myös STEAM-ryhmäläiset. Kaikilla olivat puhelimet esillä ja he kuvasivat hienoa ’esitystä’.

Vierailun jälkeen suuntasimme takaisin koululle paljon uutta oppineena ja vielä jäätelöäkin syöneenä – kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä! 

1STEAM-ryhmä touhussa tekemässä jäätelöä. Kuvassa on oppilaat Vili-Valtteri Helstamo, Eeli Koura ja Annika Ahokas koristelemassa jäätelöään.