Kolmensadan kaupungin pormestarit vaativat eurooppalaisia johtajia lopettamaan Ukrainan sodan rahoittamisen. Turku on mukana vetoomuksessa. Vetoomus vahvistaa Euroopan unionin parlamentin kannanottoa, jossa on vaadittu öljyn, kaasun ja hiilen Venäjältä tuonnin lopettamista välittömästi.

Samaan aikaan kun Ukraina puolustaa yhteisiä eurooppalaisia arvojamme, eurooppalaiset rahoittavat venäläisen öljyn, kaasun ja hiilen ostamisen kautta Vladimir Putinin sotaa lähes miljardilla dollarilla päivässä. Euroopan maat eivät voi osallistua Venäjän hallinnon rahalliseen tukemiseen tilanteessa, jossa Venäjä jatkaa hyökkäystään Ukrainaa ja sen ihmisiä vastaan, painottavat pormestarit yhteisessä videossaan.

Vetoomusvideoon osallistuu pormestareita Puolasta, Saksasta, Italiasta, Espanjasta, Unkarista, Alankomaista, Belgiasta, Ruotsista ja Tšekeistä. Suomesta videovetoomuksessa mukana on Turun pormestari Minna Arve.

– Eurooppa on vahva ja löytää kyllä ratkaisut energiakriisiin, joka saattaa seurata Venäjältä tuotujen fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta, sanoo pormestari Arve.

Sodan alettua Euroopan valtiot ovat öljyn ja kaasun tuonnilla rahoittaneet Venäjän sotaa yli 50 miljardilla eurolla, mikä on huomattavasti pienempi summa kuin Ukrainalle annettu rahallinen tuki. Venäjä ei ole edelleenkään mahdollistanut humanitaaristen käytävien toimintaa muun muassa ukrainalaisissa Kharkovin ja Mariupolin kaupungeissa. Jos aidosti jaamme yhteiset eurooppalaiset arvot, Euroopan täytyy lopettaa Venäjän sodan rahoittaminen, vetoomuksessa korostetaan.

Euroopan pormestarit vetosivat maidensa hallituksiin ensimmäisen kerran maaliskuussa, jolloin sata pormestaria osallistui Mariupolin vetoomukseen. Sitä ovat tukeneet myös maailmanlaajuinen pormestarien parlamentti (Global Parliament of Mayors) sekä Euroopan parlamentti. Huhtikuun 28. päivä julkaistu uusi vetoomusvideo on viety EU:n alueiden komitean, Euroopan komission, Euroopan neuvoston sekä 27 EU:n pääministerin tiedoksi.