Runosmäkeen rakennettavan monitoimitalon peruskivi muurattiin torstaina 28.4.2022 pormestari Minna Arveen johdolla. Runosmäkeläisille halutaan tehdä helposti lähestyttävä turvasatama ja avoin kylätalo, minne kaikki ovat tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat.
  • osoite: Piiparinpolku 19 (Runosmäen vanhan koulun tilalle)
  • monitoimitalon koko 5 385 k-m² + piharakennukset 190,5 k-m²
  • kaupungin osuus tiloista on 75 % ja seurakunnan 25 %
  • hankkeen tilaaja: Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistama keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö KKOY Runosmäen monitoimitalo
  • urakoitsija: NCC Suomi Oy 
  • tilaajan budjetti: 20 miljoonaa euroa (alv 0 %)
  • valmis helmikuussa 2024

Runosmäen paraatipaikalle kohoava monitoimitalo tekee näkyväksi Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteistyön. Monitoimitaloon tulee kaupungin päiväkoti, neuvola, perhekeskus, kirjasto ja nuorisotila. Seurakunnalle rakennetaan kirkkosalin lisäksi seurakuntasalit, toimituskappeli, sakaristo, diakonian vastaanottotila sekä kerhotilat. 

Pormestari Minna Arve kertoi juhlapuheessaan iloitsevansa siitä, miten tilojen tehokasta yhteiskäyttöä valmistellaan hyvissä ajoin hankkeen aikana - yhdessä asukkaiden kanssa. Arve uskoo monitoimitalon tuovan huomattavaa lisäarvoa Runosmäelle ja kohottavan alueen vetovoimaa.

Monitoimitaloon saadaan myös yhteiskäyttötiloja alueen asukkaille ja toimijoille. Runosmäen asukkaat otetaan mukaan talon toiminnan suunnitteluun, jotta se tulisi palvelemaan runosmäkeläisiä mahdollisimman hyvin. 

- Nähtäväksi jää, millaisia tilaisuuksia ja tapahtumia talossa jatkossa koetaan, mutta varmaa on se, että ne ovat asukkaidensa näköisiä, yhdessä tehtyjä ja täynnä lämpöä, kuten kylätalossa kuuluukin olla, Arve vakuutti. 

Peruskiveä muuraamassa pormestari Arve (kuva: Joel Karlsson)

Kirkkoherra Laura Latikka Maarian seurakunnasta toivoo, että monitoimitalosta tulee tiiviin rinnakkaiselon talo, vilkas kohtaamispaikka, josta tarvittaessa saa helposti apua ja tukea. Yhtä oleellista kuin on suunnitella tapahtumia eri kohderyhmille, on valmistautua vastaamaan avun ja tuen tarpeeseen ja luoda toimintamalleja kriisitilanteisiin. Latikka korosti eri uskontojen pitkiä perinteitä Turussa ja mieltää erilaisten uskontojen ja vakaumusten näkymisen talossa tervetulleeksi. 

- Itselleni on tärkeää, että uskonto saa näkyä eikä sitä tarvitse siivota pois julkisesta tilasta. Uskonnollisen neutraaliuden vaatimus ei ota huomioon sitä, miten iso voimavara uskonto monille on ja mitä kaikkea hyvää uskonnot maailmaan tuovat, Latikka kertoi.

NCC Suomi Oy:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori korosti puheenvuorossaan pitkäaikaista ja hyvää yhteistyötä Turun kaupungin kanssa. Koska suunnitteluvaiheessa on tehty työtä yhdessä, on lopputuloksena eittämättä aikaa kestävä ja toimintaa tukeva monitoimitalo.

Talon tulevia käyttäjiä edustava Munterinkadun päiväkotien esikouluryhmä Otsot kävi ilahduttamassa juhlaväkeä lauluesityksellään Suomalainen metsä. 

Peruskiven muuraukseen osallistuivat pääsuunnittelija Jaakob Solla arkkitehtitoimisto Konkret Oy:stä,  NCC Suomi Oy:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori ja työnjohtaja Jari Piili, kirkkoherra Laura Latikka, seurakunnan varhaiskasvatuksesta Katja Vanhatalo ja ohjausryhmästä Tuija Nummela. Kaupunkia edustivat pormestari Minna Arve, projektipäällikkö Mari Virtanen, päiväkodin johtaja Anne Lehto, kirjastosta palvelupäällikkö Kari Pohjola, ylihoitaja Riikka Kytömaa ja nuorisopalvelupäällikkö Anna Salminen. Kaupungin asukkaiden osallistamisen puolesta muurauskauhan varteen pääsi aluetyönkehittäjä Sari Turpeinen. KKOY Runosmäen monitoimitalon hallituksesta säiliön päälle betonia kauhoivat tilapalvelujohtaja Leevi Luoto, toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola ja seurakuntien kiinteistöjohtaja Seppo Kosola

Peruskivilieriöön säilöttiin tulevia sukupolvia varten perustamiskirjan lisäksi tälle ajalle ominaisia esineitä kuten päivän Turun Sanomat, käytössä olevia kolikoita, hengityssuojain, koronatesti ja päiväkotilasten piirustuksia. Perustamiskirjan allekirjoittivat pormestari Minna Arve ja KKOY Runosmäen monitoimitalon hallituksen puolesta Anne Antola ja Seppo Kosola. 

Koko juhlayleisö pääsi Tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Jukka Pietilän johdolla kajauttamaan ilmoille Suvivirren. 

Tehkää kestävä rakennus, jonka seinien sisällä on hyvä leikkiä, oppia, kohdata ja olla yhdessä.
- Minna Arve

Monitoimitalon rakentaminen alkoi maaliskuun alussa ja valmista pitäisi olla helmikuussa 2024.

Seuraa rakentamista

Kaupunginosa/Alue: