Sotaa pakenevien ukrainalaisten Avustuspisteellä Itäharjulla on sen ensimmäisen kuukauden aikana ollut kaikkiaan runsaat 1300 asiakaskäyntiä. Toiminnan ovat tehneet mahdolliseksi lähes 800 lahjoittajaa ja yli 70 vapaaehtoista muun muassa seurakunnista ja Suomen Punaiselta Ristiltä.

Avustuspiste Turku

Avoinna:

  • Lahjoittajille ma 9–18, ti 10–14
  • Apua tarvitseville ti 14–18, ke-to 9–15

Avustuspiste sijaitsee Itäharjulla osoitteessa Rautakatu 10. Ajankohtainen lista lahjoitustarpeista verkkosivulla avustuspisteturku.fi.

Avustusten tarve ei ole hiipunut. Keräystarpeiden ajankohtaista listaa ylläpidetään Avustuspisteen verkkosivuilla avustuspisteturku.fi.

Avustuspisteessä käydään koko Turun seudulta. Varsinais-Suomeen on sodan alun jälkeen tullut noin 3200 ja Turkuun noin 450 ukrainalaista. Koko maassa Ukrainan sotaa paenneita ja Suomessa rekisteröityneitä on noin 21 000 henkilöä.

– Elintarvikkeille ja hygieniatarvikkeille on Avustuspisteellä jatkuva tarve. Lisäksi toivoisimme voivamme jakaa koulutarvikkeita ja harrastusvälineitä lapsille. Tarvetta on nyt sekä lasten että aikuisten polkupyörille ja uusille pyöräilykypärille, kertoo Avustuspisteen koordinaattori Elizabelle Laine.

Lahjoituksia on alettu kerätä rullakkoyhteistyönä Skanssin ja Länsikeskuksen Citymarketeissa, K-Supermarket Centrumissa ja Hirvensalossa. Kaupassa käydessään lahjoituksia voi samalla ostaa kassojen ulkopuolella olevaan keräysrullakkoon. Muun muassa elintarvikelahjoitusten saamiseksi Avustuspiste hakee yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Kymmenkunta elintarvikealan ja muuta yritystä onkin jo lahjoituksillaan auttanut sotaa pakenevia.

– Innostan myös työyhteisöjä mukaan keräykseen. Esimerkiksi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Turun yliopiston työntekijät ovat jo ottaneet leikkimielisesti mittaa toisistaan keräämällä lahjoituksia Avustuspisteelle, Laine kertoo.

Keräystarpeiden hankkimista voi tukea myös rahalahjoituksin osallistumalla Kotimaanavun keräykseen osoitteessa kotimaanapu.fi. Keräyksellä (keräyslupa RA/2020/639) autetaan yhdessä Turun seudulla asuvia kotimaastaan paenneita ukrainalaisia.

Avustuspiste on avoinna lahjoittajille Rautakatu 10:ssä maanantaisin klo 9–18 ja tiistaisin klo 10–14. Apua voivat Ukrainasta paenneet hakea tiistaisin klo 14–18 sekä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–15.

Avustuspistettä koodinoidaan on Turun kaupungin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyönä.

Tukea tarjotaan monessa muodossa

International House Turku tarjoaa monikielistä neuvontaa, myös ukrainaksi. Kauppatorin Monitorissa on ukrainankielinen päivystys avoinna maanantaisin klo 9–16, keskiviikkoisin klo 9–16 sekä torstaisin klo 10–16 ilman ajanvarausta. Puhelinpäivystys on puolestaan auki perjantaisin klo 9–15. Neuvonta on ilmaista. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta ihturku.fi.

Ukrainalaisille on myös suunnattu suomen kielen valmennusryhmä, joka on tuettu venäjän kielellä. Se kokoontuu keskiviikkoisin klo 13.00–14.30 Aurakatu 5A tiloissa, Monitoria vastapäätä. Ryhmään osallistuminen ei edellytä aiempaa tuntemusta suomen kielestä. Valmennusryhmä on maksuton, ja mukaan pääsee ilmoittautumalla ennakkoon International House Turun kautta, sähköpostitse tai Monitorissa. Myös muihin kieliryhmiin voi ilmoittautua.

Kaupungin työllisyyspalveluilla on aktiivista toimintaa ukrainalaisten työllistymisen edistämiseksi. Työpiste tekee yhteistyötä vastaanottokeskuksen ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa; he tekevät osaamiskartoituksia ja ohjaavat ukrainalaisia henkilökohtaisesti työnhakuun ja töihin. Toimintaan on tällä hetkellä vastuutettu muutama työntekijä.

Asiasanat: