Turun Oppisopimustoimiston, Turun ammatti-instituutin ja Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteisessä juttusarjassa tutustutaan erilaisiin oppisopimustarinoihin sosiaali- ja terveysalalta. Kolmannessa osassa Oppisopimustoimiston koulutustarkastajat Terhi ja Cecilia kurkkaavat Validian MONA-yksikön maailmaan ja lieksalaisen Asta Erosen oppisopimusmatkaan.

Kiinnostuitko?

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut voi työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, suunhoidon, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä.

Oppisopimustarinoita sosiaali- ja terveysalalta -juttusarja

Oppisopimuksella työskennellään useimmiten vanhuspuolella tai varhaiskasvatuksessa. Monelle oppisopimusta pohtivalle voi tulla uutena tietona, että terveys- ja hyvinvointiala pitää myös sisällään mielenterveys- ja päihdepalvelut, lääkealan sekä vammaisten henkilöiden palveluiden järjestämisen. Asta Erosen tarina Validialla on tästä mainio esimerkki.

Validian uusi MONA-yksikkö sijaitsee rauhallisella Pompon alueella lähellä Littoisten järveä. MONA-yksikön nykyaikaiset tilat ovat esteettömät, joissa asukkaiden on turvallista asua kodinomaisesti. Sana MONA tarkoittaa monialaista asumista. Validian oman MONA-konseptin asiakkailla on useita toiminnan ja liikkumisen rajoitteita, sekä sosiaalisia, mielenterveydellisiä tai kognitiivisia haasteita. Monella saattaa olla myös alkoholi- tai päihderiippuvuutta tai muuta pakkomielteistä käytöstä.

MONAn asiakas saa apua ympäri vuorokauden. Palvelun keskiössä on yhteisötoiminta, jonka tavoitteena voi olla esimerkiksi sosiaalisten taitojen harjoittelu, elämäntaitojen vahvistaminen, voimavarojen ja vahvuuksien löytäminen sekä tavoitteiden saavuttaminen. Toimintaympäristö on suunniteltu esteettömäksi ja siinä on huomioitu turvallisen asumisen tarpeet niin tilojen kuin teknisten ratkaisujen osalta.

– Asukkaalle räätälöidään aina yksilölliset palvelut, yksikön esimies Jari Koski kertoo.

 

Oppisopimusopiskelulle on löytynyt aikaa kiireisen perhearjen keskellä

Lieksasta Turkuun muuttanut Asta kuuli luokkakaverilta mahdollisuudesta opiskella oppisopimuksella Validialla. Astalla oli jo suorittanut kokin perustutkinnon, mutta hän halusi toteuttaa pitkäaikaisen unelman lähihoitajan ammatista. Asiat loksahtivat paikoilleen ja Asta pääsi haluamaansa paikkaan oppisopimuksella toisena opiskeluvuotenaan. Astan päivittäisiin rutiineihin MONA-yksikössä on kuulunut asiakkaiden erilaiset kohtaamiset, arkirutiineissa avustaminen sekä fyysiset siirrot. Työ on ajoittain hektistä, mutta opiskelijalle palkitsevaa ja arvokasta.

Työyhteisö on ottanut hyvin vastaan. – Asta Eronen

– Työyhteisö on ottanut hyvin vastaan. Koen oikeasti olevani samaa työryhmää. Saan tuoda esille omat mielipiteeni ja olen tuntenut itseni tervetulleeksi, kertoo Asta.

Astan oppisopimuksen aloitusta helpotti Turun oppisopimustoimiston infopaketti oppisopimusasioista. Infopaketti pitää sisällään oppaan opiskelijalle sekä ohjaajalle. Myös mahdollisia muutoksia varten on olemassa oma muutoslomake, jolla voit lisätä opintojen aikaa tai vaihtaa suuntautumista. Jokaiselle alalle on nimetty oma koulutustarkastaja, jolta saa kysyä neuvoa oppisopimukseen liittyvistä asioista.

Oppisopimus on aina taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto.

Opettaja Raija Laine toteaa koululta, että oppisopimus on ollut paras opiskelumuoto Astalle. Oppisopimus on aina taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto, koska kaikille päiväopiskelu ei ole mahdollista. Asta elää suuren perheen äitinä kiireistä arkea, ja on samalla löytänyt aikaa opintojen suorittamiseen. Hänellä on loppuvuonna edessä kaksi näyttöä ja valmistuminen joulukuussa 2022. Opintojen tahti on ollut sopiva, mutta Asta haluaa samalla korostaa hyvää ajanhallintaa ja suunnitelmallisuutta.

Halusimme keskustelun päätteeksi kuulla Astan vinkit oppisopimusta harkitseville:

– Ole rohkea, anna ammattitaitoisten ihmisten auttaa, älä jää yksin ongelmien kanssa, pysy positiivisena ja sovi aina rästeistä opettajien kanssa.

Esimies Jari Koska vanhana oppisopimusopiskelijana komppaa vierestä, että näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle.

Keskustelun päätteeksi Asta toteaa nauraen:

– Jos minä pystyn, niin muutkin pystyvät!

Asta valmistuu vuoden lopulla lähihoitajaksi ja yksi unelma on toteutettu. Valmistumisen jälkeen hän toivoo saavansa jatkaa arvokasta työtä Validialla.

Teksti: Cecilia & Terhi, Turun oppisopimustoimisto

Validia Oy toteuttaa asumis- ja kuntoutuspalveluita aivo- ja selkäydinvaurioiden sekä muun vamman tai sairauden vuoksi apua tarvitseville. Valtakunnallinen Validia Oy on vastuullinen yhteiskunnallinen yritys ja osa Invalidiliitto-konsernia.