Nuokkarivälkillä oppilaat pääsevät pelaamaan, puuhailemaan ja jutustelemaan nuoriso-ohjaajien kanssa. Kuuntelevasta aikuisesta voi olla hyötyä etenkin niille lapsille ja nuorille, joilla ei ole elämässään turvallisia aikuisia.

Biljardi ja lautapelit ovat oppilaiden vakiosuosikkeja

Joukko alakoululaisia ryntää maanantaina puolen päivän aikaan Yppikseen. Se on monitoimitalo Ypsilonissa sijaitseva nuorisotila, jossa kolmos–ysiluokkalaiset voivat osallistua maanantaisin järjestettäville nuokkarivälkille.

Osa oppilaista kipittää värityskynien luokse, toiset alkavat pelata eläinaiheista korttipeliä. Playstationille ja pingispöydällekin löytyy käyttäjiä.

Nuoriso-ohjaaja Sanna Viitamaa kertoo, että niiden lisäksi biljardi ja lautapelit ovat oppilaiden vakiosuosikkeja.

Vanhemmille oppilaille kelpaavat yksinkertaiset ilot, kuten huovan nappaaminen niskaan ja sohvalla köllöttely. Joskus nuoriso-ohjaajat laittavat taustalle musiikkia soimaan.

Nuorisotiloissa järjestetään myös kerhotoimintaa sekä avointa tilatoimintaa

Nuokkarivälkät saivat alkunsa viime syksynä. Eräs tavoite oli lisätä koulun ja nuokkarin välistä yhteistyötä sekä kohtaamisia oppilaiden ja nuoriso-ohjaajien välillä.

- Tarpeena on ollut kohtaava nuorisotyö. Välitunneilla sitä on hyvä tehdä vapaamuotoisesti, ilman että se häiritsee opetusta, Viitamaa sanoo.

Kohtaavan nuorisotyön vahvuutena Viitamaa pitää sitä, että nuoriso-ohjaajilla on aikaa nuorille. He myös näkevät, miten nämä käyttäytyvät kouluajan ulkopuolella.

Nuorisotyö pitää nuokkarivälkkien lisäksi sisällään pienryhmä- ja kerhotoimintaa sekä avointa tilatoimintaa. Sitä järjestetään Yppiksellä keskiviikkoisin, torstaisin sekä joka toisen viikon perjantaina ja sunnuntaina.

- Laitamme silloin esimerkiksi ruokaa, leivomme, keittelemme kahvia ja jutustelemme. Siinä on helppo uiskennella samalla nuorten maailmaan, Viitamaa kertoo.

- Helpoin aloitus on ”Hei, mitä kuuluu”. Jos se on ”Ihan hyvää”, saatan kysyä ”Mitä sulle oikeasti kuuluu”.

Viitamaa on tehnyt nuorisotyötä Turun kaupungille jo kuudentoista vuoden ajan. Sinä aikana puhelimista ja sosiaalisesta mediasta on tullut nuorille entistä tärkeämpiä asioita. Viitamaan mielestä oikeita ihmisiä ja sosiaalista kanssakäymistä tarvitaan silti jatkossakin.

- Nuoret tarvitsevat aikuisia, kenen puoleen kääntyä vaikeissa tilanteissa. Aina kaikilla ei kuitenkaan ole turvallisia aikuisia elämässään. Siksi nuorisotyö on tärkeää tulevaisuudessakin.

Käy kurkkaamassa alta video Yli-Maarian koulun nuokkarivälkistä. Jos et näe videota evästeasetusten takia, löydät sen täältä: Yli-Maarian koulun nuokkarivälkät

Uutinen on osa Kuukauden koulu -juttusarjaa, jossa nostetaan esille turkulaiskouluja ja siellä työskenteleviä ihmisiä. Yli-Maarian koulu on ensimmäinen kuukauden koulu.