Petteri Kiesiläisen on koiria, musiikkia ja lukemista harrastava ruotsin ja englannin opettaja. Hänen mielestään hyvä opettaja on inhimillinen ja muistaa kuunnella oppilasta.

Kiesiläinen haluaa tehdä oppimisesta helppoa

Yli-Maarian koulun ruotsin ja englannin opettaja Petteri Kiesiläinen. Minkälainen opettaja olet?

- Jos olisin pelikortti, olisin jokeri. Vahvuuteni on improvisaatiokyky, jonka avulla pystyn sopeutumaan monenlaisiin tilanteisiin.

Toisaalta Kiesiläinen pitää myös rutiineista.

- Kun perusasiat saa toimimaan, tekemiseen tulee vapautta ja voin kokeilla rohkeasti uusia asioita.

Kiesiläinen haluaa tehdä oppimisen helpoksi, joten hän opettaa asioita mielellään pieninä annoksina. Usein hän esimerkiksi laittaa oppilaat lukemaan sanastoa kahden minuutin ajan. Samoin tapahtuu tekstikappaleen kanssa. Taustalla on ajatus, että minkä tahansa asian voi oppia, jos siitä tekee itselleen helpon rutiinin.

Kielten opiskelusta on Kiesiläisen mielestä kenelle tahansa hyötyä.

- Mitä enemmän ihminen osaa kieliä, sitä laajempi hänen maailmankuvansa on.

Kielten avulla voi saada töitä ja luoda kontakteja eri maalaisiin ihmisiin. Niin on käynyt monesti myös Kiesiläiselle. Hän mainitsee esimerkkinä kesätyöt Tukholman lentokentällä, jossa hän pääsi lastaamaan lentokoneita.

- Oli uskomaton kokemus päästä Kouvolan kokoisesta kaupungista suurlentokentälle töihin.

Kokemus on tuonut malttia ja viisautta mukanaan

Kiesiläinen on työskennellyt opettajana viidellä eri vuosikymmenellä. Hän aloitti vuonna 1989 tuntiopettajana Turun Normaalikoulussa, josta hän siirtyi seuraavana vuonna Kastun kouluun. Siitä asti hän on ollut Turun kaupungin palveluksessa.

- Kokemus on antanut minulle malttia ja viisautta, eikä minun tarvitse enää syöksyä pää edellä joka paikkaan. Tunneilla on tullut nähtyä jo kaikki mahdollinen, enkä enää säpsähdä mistään. Pystyn suhtautumaan asioihin rauhallisesti.

Kiesiläisen mielestä hyvä opettaja on inhimillinen, muistaa kuunnella ja hallitsee opettamansa aineen. Enää opettajan ei kuitenkaan tarvitse tietää kaikkea.

- Joskus sanon oppilaille, etten tiedä tästä asiasta mitään. Tiedättekö te? Siitä saattaa saada loistavan keskustelun aikaan. Samalla pääsee antamaan oppilaille positiivista palautetta. Ihmiselle on tärkeää saada kuulla, että hän onnistuu jossakin, Kiesiläinen kertoo.

Suomalainen peruskoulu on muuttunut Kiesiläisen työuran aikana valtavasti. Eräs esimerkki on teknologia, joka on mennyt sinä aikana huimasti eteenpäin. Sen toimivuuteen ei voi aina silti vieläkään luottaa.

Myös oppilaiden ja opettajien välinen vuorovaikutus on muuttunut merkittävästi.

- Ihmisten kohtaaminen on ihan erilaista kuin ennen, kun autoritaarisuus on kehittynyt vuorovaikutuksen suuntaan. Se on hienoa.

Koulumaailman haasteet liittyvät Kiesiläisen mielestä hyvinvointiin, kun työelämässä jaksaminen on nykyään monelle haastava asia. Hyvä puoli on kuitenkin se, että nykyään on sosiaalisesti hyväksyttyä hakea apua.

Yli-Maarian koulua Kiesiläinen kehuu työyhteisönä.

- Olen sanonut tavoitekeskusteluissa, että täällä on talo täynnä hyviä ihmisiä. Jos minulla olisi taikasauva, taikoisin hyviä tiloja lisää näille hyville ihmisille.

 

Kuka Petteri Kiesiläinen?

Kiesiläinen harrastaa koiria, lukemista, soittamista, laulamista ja laulunkirjoittamista. Hän on Suomen Sveitsinpaimenkoirat ry:n jäsen, ja hän toimii berninpaimenkoirien koulutusohjaajana.

- Hyvällä kaverillani Kouvolassa oli kaksi berninpaimenkoiraa. Siitä jäi takaraivoon, että jos joskus minulla on koira, valinta on helppo. Tapasin sitten nykyisen vaimoni, jolla oli sellainen. Se oli sitten siinä.

Kiesiläiselle kelpaa kaikenlainen musiikki, ja hän soittaa iskelmää ja rokkia laidasta laitaan. Koronan aikana hän on kirjoittanut tusinan verran uusia lauluja, joita hän treenaa bändinsä kanssa. Omasta levyhyllystä musiikkivalinta olisi Steve Ray Vaughan.

Mitä kirjaa, elokuvaa, tv-sarjaa tai taideteosta Kiesiläinen suosittelisi muille?

- Jokaisen ihmisen pitäisi lukea Hans Roslingin Faktojen maailma. Se on kuvaus siitä, että maailma ei ole ollenkaan niin paha paikka kuin meidän annetaan ymmärtää.

Käy kurkkaamassa alta video Petteri Kiesiläisestä. Jos et näe videota evästeasetusten takia, löydät sen täältä: Petteri Kiesiläinen

Uutinen on osa Kuukauden koulu -juttusarjaa, jossa nostetaan esille turkulaiskouluja ja siellä työskenteleviä ihmisiä. Yli-Maarian koulu on ensimmäinen kuukauden koulu.