Vanhankaupungin alueella kokeillaan uusia opasteita, jotka avaavat rakennusten historiaa ja opastavat palveluihin. Kaupunkilaisilta ja alueen toimijoilta kerätään palautetta valmisteilla olevista opasteista 13.–29.5. Samalla on avattu uusi Citynomadi-reitti Muuttuva Vanhakaupunki, joka tutustuttaa kävijät Vanhankaupungin alueeseen.

Opasteet ja näyttely

Opasteet Vanhalla Suurtorilla ja opastamisen suunnitelman esittely Brinkkalan Vihreässä salissa (Vanha Suurtori 3, 2. krs) 13.–29.5.2022 ti–su klo 10–18.

Perjantaina 13.5. klo 13–15 näyttelyssä ovat paikalla opastesuunnitelman tehneen Muotohiomon asiantuntijat.

Vanhankaupungin alueelle suunniteltujen opasteiden toimivuutta pääsee arvioimaan Vanhalla Suurtorilla 29.5. asti. Samaan aikaan Brinkkalan talon näyttelyssä esitellään laajemmin sekä Vanhankaupungin että Aurajoen varren opastamisen uusia suunnitelmia.

– Alueella on lukuisia rakennuksia ja paikkoja, joiden nimet ja historia kaipaavat selkeämpää esilletuomista. Olemme saaneet paljon palautetta siitä, että Vanhankaupungin merkittävä historia tulisi nostaa paremmin esiin. Historiasta kertominen opasteissa on yksi tapa vastata tähän tarpeeseen, hankepäällikkö Tuija Alihaanperä kertoo.

Kaupunkilaiset voivat kertoa näkemyksiään esillä olevista opastemalleista ja suunnitelmista vastaamalla näyttelyssä kyselyyn. Perjantaina 13.5. klo 13–15 näyttelyssä ovat paikalla opastesuunnitelman tehneen Muotohiomon asiantuntijat keräämässä palautetta ja vastaamassa kävijöiden kysymyksiin. Opasteiden sisältöjä ja paikkoja kehitetään kaupunkilaisten palautteen pohjalta.

Brinkkalan opastemalli.

Vanhankaupungin opasteissa noudatetaan samaa kaupungin opasteilmettä, jota löytyy jo esimerkiksi Tiedepuistosta Kupittaalla ja jokirannasta keskustan alueella.

– Riittävän tiheä opasteverkosto on tarpeen ehjän opastuskokemuksen luomiseksi. Selkeät ja yhdenmukaiset opasteet auttavat kaupungissa kulkevia myös löytämään uusia reittejä, kohteita ja palveluita, opastamisen koordinoinnista vastaava projektipäällikkö Riikka Niemelä sanoo.

Puhelin oppaaksi kierrokselle

Tarkemmin Vanhankaupungin alueeseen ja sen historiaan voi perehtyä verkossa ja mobiilisovelluksessa toimivan Citynomadi-reitin avulla.

Muuttuva Vanhakaupunki -reitti kierrättää kulkijansa Vanhan Suurtorin ympäristössä, yliopistojen alueella ja Piispankadulla. Se esittelee kuvin ja tekstein muun muassa Brinkkalan sisäpihan, Åbo Akademin päärakennuksen ja Akatemian puutarhan.

– Akatemian puutarha tuhoutui vuoden 1827 tulipalossa, siitä säästyi vain vanha tammi. Se tunnetaan nykyään Kalmin tammena puutarhassa 1700-luvulla erilaisia kasvikokeiluja tehneen kasvitieteilijä Pehr Kalmin mukaan, kierroksen suunnitellut Laura Isomäki kertoo esimerkin reitiltä, ja vinkkaa samalla, että Pehr Kalmiin pääsee tutustumaan Sibelius-museon uudessa näyttelyssä.

Tutustu Muuttuva Vanhakaupunki -reittiin verkkosivulla citynomadi.com tai lataa puhelimeesi Nomadi-sovellus. Hakusanalla ”Turku” Citynomadi-palvelusta löytyy myös lukuisia muita kiinnostavia Turku-reittejä.

Brinkkalan talo 1900-luvun alussa. Reprokuva Turun museokeskus, Mikko Kyynäräinen. FINNA.