Kaupunkiympäristölautakunnan seuraavassa kokouksessa 17.5. käsitellään muun muassa asemakaavanmuutoksia, poikkeamispäätöksiä ja katusuunnitelmia.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Herttuankulman linnakortteli

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään Herttuankulman linnakorttelin asemakaavan tavoitteiden hyväksymistä. Asemakaavanmuutos perustuu joulukuussa 2020 myönnettyyn poikkeamispäätökseen. Asemakaava valmistellaan vaikutuksiltaan vähäisenä.

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Malminkatu

Kaupunkiympäristölautakunnalle tuodaan tiedoksi Malminkadun asemakaavanmuutoksen tavoitteet, jotka perustuvat kaupunginhallituksen 29.11.2021 hyväksymään kumppanuussopimukseen.

Poikkeamispäätös; Matkaviestintukiaseman sijoittaminen (os. Rastaanpolku 9) Pääskyvuori

Poikkeamista haetaan matkaviestintukiaseman sijoittamiselle asemakaavan lähivirkistysalueelle. Yhden naapurin kanta on kielteinen. Hakemuksen mukaista tukiaseman sijoittamista ehdotetaan hyväksyttäväksi.

Poikkeamispäätös; Rakentaminen rakentamattomalle rantaan rajoittuvalle rakennuspaikalle, Tila Rauma (os. Raumanpääntie) Satava

Rakentaminen rantavyöhykkeelle rakentamattomalle rakennuspaikalle. Rakennuspaikka on vanha itsenäinen kiinteistö, jolla on yksi kantatilaselvitykseen perustuva rakennusoikeus. Esitetään hakemuksen hyväksymistä asuinrakennuksen, saunan ja venevajan osalta ja esitetään hakemuksen hylkäämistä ateljee- ja aittarakennuksen osalta.

Poikkeamispäätös; Liikerakennuksen purku ja kahden rivitalon ja talousrakennuksen rakentaminen liikerakennusten korttelialueelle (os. Littoistentie 110) Pääskyvuori

Paritalon ja neljäasuntoisen rivitalon sekä talousrakennuksen rakentaminen liikerakennusten korttelialueelle. Rakennusoikeutta ei ylitetä. Hakemusta ehdotetaan hyväksyttäväksi.

Asemakaavanmuutos- ja tonttijako/ tonttijaonmuutosehdotus; Saga Kaskenpuisto II, Luolavuori (os. Vähäheikkiläntie 2)

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan Kaskenpuiston seniorikeskuksen laajentaminen 48 uudella asunnolla ja palvelutalolle osoitetaan uusi pysäköintialue. Tonttiin liitetään osa Lylynpuistoa, rakennuksen laajennuksen ja Kurjenmäen tunneliin varautumisen vaatiman tilan vuoksi. Kaskentien ja Vähäheikkiläntien kulmauksessa sijaitsevalle vanhalle puutarhurin asuinrakennukselle muodostetaan oma tontti ja rakennus esitetään suojeltavaksi. Kaavan toteuttamisesta aiheutuviksi infrakustannuksiksi on arvioitu noin 35 000 euroa (alv 0 %). Kustannusarvio esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi asemakaavan hyväksymisen yhteydessä.

Saga Kaskenpuisto II -nimisen asemakaavanmuutoksen (2/2019) edellyttämä maankäyttösopimus, os. Vähäheikkiläntie 2

Vähäheikkilän kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, joka mahdollistaa Saga Palvelutalo Kaskenpuiston laajennuksen. Turun kaupungin ja Kiinteistö Oy Turun Kaskenpuisto välille tehdään maankäyttösopimus, jonka perusteella Kiinteistö Oy Turun Kaskenpuisto tontin 853-32-21-4 maanomistajana osallistuu yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin 80.899 eurolla sekä sovitaan kaupungin ja Kiinteistö Oy Turun Kaskenpuiston välisestä aluevaihdosta. Kiinteistö Oy Turun Kaskenpuisto maksaa kaupungille 436 982 euron välirahan.

Manillan laiturin hankesuunnitelma

Manillan laiturin uudelleenrakentamiselle on hankesuunnitelmassa esitetty useita tarpeita. Tärkein alueen kehittämistarve on hyväksytyn Itäisen Rantakadun yleissuunnitelman mukaisen pyöräkaistan rakentaminen sekä laiturin katupinnan tason nosto Itäisen Rantakadun korkotasoon. Uudelleenrakentamiselle on myös kunnossapidollinen tarve, koska Itäisen Rantakadun katu- ja kunnallistekniset rakenteet ovat osaltaan nykyisen laiturin puurakenteen kantokyvyn varassa. Hankesuunnitelmassa esitetään nykyisen puulaiturin purkamista ja korvaamista betonirakenteisella rantalaiturirakenteella. Kaupunginvaltuustolle esitetään hankesuunnitelman ja kustannusarvion 6,479 miljoonaa euroa hyväksymistä vaihtoehdon 2 mukaisesti, jossa uudelleenrakentami-nen toteutetaan paikallavalettuna rantalaiturina.

Lausunto tarveselvityksestä liittyen koulujen pitkän aikavälin väistötiloihin

Tilapalvelut on valmistellut tarveselvityksen koulujen väistötiloiksi pitkällä aikaväillä. Tarveselvityksessä käydään läpi kaikki tiedossa olevat peruskorjaus- ja uudishankkeet, jotka tämän hetken käsityksen mukaan tarvitsevat väistötiloja. Tarveselvityksessä esitetään kolme pysyvää ratkaisua väistötiloiksi. Tilapalvelut on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnan lausuntoa tarveselvityksestä.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös valituksesta olla jatkamatta maanvuokrasopimusta, os. Voimakatu 15

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt maanvuokrasopimuksen jatkamista koskevan valituslupahakemuksen. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään päätöksen merkitsemistä tiedoksi.
 

Oikaisuvaatimus koskien kaupunkiympäristöjohtajan päätöstä 23.3.2022 § 96

Turun kaupungille on tehty oikaisuvaatimus kaupunkiympäristöjohtajan päätöksestä 23.3.2022 § 96, jolla kaupungille ajoneuvovahingosta esitetty 296,65 euron määräinen korvausvaatimus on hylätty kokonaisuudessaan. Oikaisuvaatimuksella vaaditaan kyseisen kaupunkiympäristöjohtajan päätöksen muuttamista siten, että vaatimus kokonaisuudessaan hyväksytään. Konsernihallinnon lakipalvelut katsoo, että korvauksen suorittaminen kyseisessä tapauksessa on jossakin määrin tulkinnanvaraista mutta korvauksen suorittamista puoltavia seikkoja on olemassa. Näin ollen lakipalvelut katsoo, että oikaisuvaatimuksessa esitetty vaatimus voitaisiin hyväksyä.

Hemmolankujan katusuunnitelma

Suunnittelualueen pituus on noin 100 metriä, katuosuus on tällä hetkellä sorapintainen. Hemmolankujan alkuosa Rihvelikujalle asti on asfaltoitu aikaisemmin, joten nyt esitetty suunnitelma koskee katuosuutta Rihvelikualta kadun loppuun.Hemmolankuja on suunniteltu 4,5 metriä leveäksi lukuun ottamatta kadun loppupäätä, jossa se levenee hieman mahdollistaen kulkuyhteysrasitteen mukaisen tonttiliittymän rakentamisen.Kadun rakennekerrokset on tehty aikaisemmin uutta kääntöpaikkaa lukuun ottamatta ja lisäksi katu valaistaan.

Koivumäenkadun katusuunnitelma

Koivumäenkadun kunnon parantamiseksi, kunnossapidon helpottamiseksi ja kunnossapitokustannusten pienentämiseksi katu on suunniteltu päällystettäväksi asfaltilla. Asfaltin leveys on 5,00 metriä. Kadulle asennetaan 8 cm korkea reunakivi kadun pohjoispuolen reunaan ja tonttien 10 ja 13 kohdalle molemmin puolin katua loppuun saakka. Katualueen kuivatusta parannetaan ja pintavesien valuminen tonteille estetään reunakivellä, uusilla hulevesikaivoilla sekä parantamalla kadun kaltevuuksia.

Kokkokadun katusuunnitelma

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Kokkokadun katusuunnitelma Juhannuskujan ja Juhannuskallion välillä. Suunnitelman tarkoituksena on sorapintaisen kadun asfaltointi ja rakenteiden korjaus sekä pintakuivatuksen parantaminen.

Ylitalonkadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Ylitalonkadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Suunnitelman tarkoituksena on asfalttipintaisen kadun saneeraussuunnittelu, painumien korjaus, pintakuivatuksen sekä liikenneturvallisuuden parantaminen.


Kokouksen esityslista