Elinkeinoyhtiö Turku Science Park Oy vauhditti kahdeksan yrityksen kestävyyshaasteita etsimällä heille ideoita ja ratkaisuja kasvuyrityksistä.

ILMASTOTEKO PÄHKINÄNKUORESSA

  • Elinkeinoyhtiö Turku Science Park Oy vauhditti kahdeksan Turun Tiedepuistossa toimivan yrityksen kestävyyshaasteita etsimällä heille ideoita ja ratkaisuja kasvuyrityksistä.
  • Ratkaisut tuotettiin osana 6Aika KIEPPI-hanketta
  • Ratkaisuissa vähennettiin hiilipäästöjä ja edistettiin kiertotaloutta

Kuka

Projektit & kehittäminen tulosalueen johtaja Aino Ukkola 
Turku Science Park

5 KYSYMYSTÄ ILMASTOTEOSTA -SARJA

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja. 

Tutustu sarjan muihin julkaisuihin.

Jokainen askel vie meitä kohti tavoitetta.

 

Kuva: Heikki Räisänen, Raeven Visuals

Turku Science Parkin Projektit & kehittäminen vastuualueen johtaja Aino Ukkola vastaa kysymyksiin ilmastoteosta.

1. Kuvaile ilmastotekoanne lyhyesti

Elinkeinoyhtiö Turku Science Park Oy:ssä ratkaisimme kahdeksan Tiedepuiston alueella toimivan yrityksen kestävyyshaasteita etsimällä heille ideoita ja ratkaisuja kasvuyrityksistä. Työtä tehtiin osana 6Aika KIEPPI -hanketta.

Me elinkeinoyhtiönä haastattelimme haasteen esittäjät, etsimme ratkaisuja ja fasilitoimme yhteistyötä. Tällä tavoin pystyimme paitsi edistämään kaupungin hiilineutraaliustavoitteita ja vauhdittamaan Tiedepuiston kehittymistä paremmaksi toimintaympäristöksi niin myös tukemaan siellä toimivia yrityksiä heidän haasteissaan. Kasvuyritykset puolestaan saivat uusia asiakkuuksia ja kumppaneita, joiden kanssa kehittää omia tuotteitaan kestävimmiksi ja kiertotalouden mukaisemmiksi.

Pääkumppanimme olivat Turun Teknologiakiinteistöt, Original Sokos Hotel Kupittaa, HKScan, Operaatio Ruokakassi, Puuha, Parkly, Kupittaan Kolmio Koy, Hyssny ja Ekotori. Ratkaisuissa mukana olevia tahoja oli lukuisia, mm. Innogreen, Loci Maisema-arkkitehdit, Metsähallitus, Turun amk, Työkalukontti, VSSHP, Pala betonikalusteet ja Betonilaatta Oy.

2. Miten ilmastotekonne vähentää päästöjä?

Tiedepuistossa sijaitsevan Jussin aukion kehittämisen myötä aukion kasvillisuus lisääntyy ja sitä myöten hieman hiilinielut. Jakamistalouteen liittyvien palveluiden lisääntyminen alueella vähentää välillisesti (autolla)kulkemista palvelusta toiseen. Tästä esimerkkinä, että alueelle saatiin uutena toimijana työkaluja lainaava Työkalukontti. Ruokahävikin ohjaaminen hyväntekeväisyyteen voidaan ajatella paitsi sosiaalisesti kestäväksi ratkaisuksi, niin myös pienessä määrin vähentävän päästöjä. Jätehuollon kehittämisessä otettiin alkuaskelia kohti vähäisempää (turhien) jäteastioiden tyhjentämistrafiikkia.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua? 

Meillä elinkeinoyhtiönä on tärkeää saada innovatiivisille yrityksille näkyvyyttä, kehittämiskumppaneita ja lisää liiketoimintamahdollisuuksia. Lisäksi monipuolinen ja kestävä toimintaympäristö on tarpeellinen myös yrityksille. Ilmastoteot ja niihin kannustaminen sekä niissä tukeminen on osa tätä työtä.

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Elinkeinoyhtiöt ja kuntien kehittämistä edistävät tahot voivat kannustaa ja ohjata alueen yrityksiä ja organisaatioita valitsemaan vähähiilisempiä ratkaisuja. Meidän tapamme Kiepissä osoittautui toimivaksi, koska siinä sparrattiin ja etsittiin hyviä kumppaneita sekä fasilitoitiin yhteistä suunnittelua esim. järjestämällä tapaamiset.

5. Minkälaisen viestin haluat lähettää muille toimijoille?

Kumppanuuksien rakentamisella saadaan aikaan paljon. Yritykset ja kiinteistönomistajat ovat kiinnostuneita kehittämään toimintaansa kestävämmäksi ja kiertotalous kiinnostaa. Erityisen tärkeää on saada mukaan ne tahot, jotka käytännössä valinnat tekevät ja niistä maksavat.