Turun kaupunki on mukana EU:n Creative Europe -ohjelman Libertalia-hankkeessa, jossa luodaan ainutlaatuinen Libertalia-teos hankkeen partnerikaupunkeihin. Merirosvolegendoista ja vapauden kaipuusta inspiroitunut Libertalia Cultural Treasures -esitys nähdään 21.5. Jokisataman avajaisten iltaohjelmassa.

Libertalia on paikkasidonnainen teossarja, joka kiertää viidessä eri Euroopan kaupungissa vuosien 2021–2023 aikana. Hankkeessa on mukana Turun kaupungin lisäksi kulttuurialan instituutioita ja yhdistyksiä Liverpoolista (UK), Bad Ischlistä (Itävälta), Göteborgista (Ruotsi) sekä Veszprémenistä (Unkari). Partnerikaupunkien taiteilijat osallistuvat Libertalia lab -etä- ja lähityöpajoihin, joiden pohjalta kaupunkiin syntyy uniikki Libertalia-teos. Turun Libertalia-teoksen nimi on Cultural Treasures, joka on teossarjan kolmas teos. 

Esitys on valmisteltu etänä Zoomissa Lab-työskentelynä esiintyjien ja työryhmän kanssa. Kokonaisuus tehdään valmiiksi esitysviikolla järjestettävässä Libertalia Lab -työpajassa, kun kaikki taiteilijat saapuvat Turkuun. Kansainvälisiä esiintyjiä saapuu Itävallasta ja Unkarista, Suomea edustavat Turun Taideakatemian sirkuksen koulutusohjelman opiskelijat sekä yksi tanssinopettajaopiskelija. Muuta taiteellista työryhmää saapuu Ranskasta ja Yhdysvalloista. Cultural Treasures -teoksen ohjaa kaksi paikallista taiteilijaa Turusta, tanssitaitelija ja tanssinopettaja Suvi Nieminen sekä mm. visualistina ja ohjaajana työskennellyt Timo Tamminen. 

Cultural Treasures -esityksessä etsitään aarretta ympäristöstä ja omasta itsestään. Teos kysyy: Onko onni tulevaisuuden runsauksissa vai muistojen kätköissä? Sirkuksen täyteinen ulkoilmateos, saattaa katsojan nauttimaan kulttuurin aarteista. Ennen esitystä yleisöllä on mahdollisuus osallistua esityksen äänimaailman luomiseen ja jakaa omia kulttuuriaarteitaan.

Cultural Treasures -teoksen yhteistyötahoina toimii Collective Moves, Creative Europe Programme of the European Union, Safe Ltd UK, Turun AMK:n Taideakatemian sirkuksen koulutusohjelma sekä tanssin koulutusohjelma ja Turun kaupunki.

Libertalia Cultural Treasures esitetään osana Jokisataman avajaisten ohjelmaa 21.5.2022, klo 19.00, Forum Marinumin ja Suomen Joutsenen välissä.