Oppisopimusopiskelu on kasvattanut viime vuosina suosiotaan. Monia innostaa mahdollisuus tehdä ja soveltaa oppimaansa heti käytännössä sekä saada opintojen ajalta säännöllistä palkkaa. Oppisopimusopinnoissa on tarjolla laajasti vaihtoehtoja monilla aloilla kansainvälisiä mahdollisuuksia unohtamatta.

Lisätiedot:

Turun oppisopimustoimistossa koulutustarkastajana työskentelevä Terhi Solmula kertoo oppisopimusopiskelijoiden määrän kasvaneen esimerkiksi sote-alalla viime syksystä lähtien hurjasti.

Esimerkiksi Turun kaupungin vanhuspalvelut tarjoaa hoiva-alan työpaikkoja oppisopimusopiskelijoille ja on ottanut oppisopimuskoulutuksen yhdeksi rekrytointikeinokseen.

- Turun kaupungin ohella myös mm. puhtausalan yksityiset firmat ovat käynnistäneet useammalle opiskelijalle kerrallaan järjestettäviä oppisopimuskoulutuksia, Terhi Solmula kertoo.

Varma työpaikka

Jonna Paija oli pitkään miettinyt, mikä olisi ihmisläheinen työ kodin ulkopuolella, jossa työllistyminen olisi varmaa. Perhepäivähoitajan työstä irtautuminen vaati ajankohdan, jotta pienille lapsille löytyi mahdollisimman pehmeä siirtyminen uuteen hoitopaikkaan.

- Työvuosia on jo takana, enkä nähnyt vaihtoehtoa lähteä kokopäiväiseksi opiskelijaksi. Tykkään tehdä fyysistä ja ihmisläheistä työtä, joten opiskelumuoto sopi minulle. Löysin pari vuotta sitten Kuntarekrystä hakuilmoituksen lähihoitajan oppisopimuskoulutukseen Turun kaupungin vanhuspalveluihin. Hain ja olen siitä asti opiskellut Turun ammatti-instituutissa ja työskennellyt Kulkurin valssissa. Työvuosistani kertyneet työkokemuslisä ja pitkä vuosiloma säilyivät. Valmistun lähihoitajaksi nyt toukokuussa, Jonna Paija kertoo.

Opiskelussa on mahdollista hyödyntää aiempia opintoja. Ammattiaineiden lisäksi opiskeluun sisältyy yhteisiä tutkinnon osia eli YTOja mm. kemiaa, fysiikkaa, englantia ja äidinkieltä.

Opintojen ja työn yhdistämisessä elämäntilanne huomioon

Suoraan peruskoulun jälkeen oppisopimusopiskelijaksi lähteminen ja täysi työviikko voi olla erilainen haaste kuin jo työelämässä olevalle.

- Opiskelua aloitettaessa elämäntilanne pitää ottaa huomioon. Opinnoissa on paljon itsenäistä opiskelua ja siihen päälle tulee täysipäiväinen työ. Omasta jaksamisestaan pitää muistaa huolehtia. Olemmekin opiskelijan tukena koko opiskeluajan, Terhi lisää.

- Jos oikeasti haluaa valmistua, opintojen ja työnteon yhdistelmästä selviää hyvällä suunnitelmalla. Taloudellinen puoli on turvattu, koska palkkaa maksetaan opiskeluajalta ja samalla kertyy työkokemusta.

Jos oikeasti haluaa valmistua, opintojen ja työnteon yhdistelmästä selviää hyvällä suunnitelmalla. Taloudellinen puoli on turvattu, koska palkkaa maksetaan opiskeluajalta ja samalla kertyy työkokemusta.

- Ole kiinnostunut, aktiivinen ja oma-aloitteinen. Koulussa opittuja asioita pääsee heti oppimaan käytännön työssä kentällä. Työpaikalla on oma ohjaaja, mutta oppia on hyvä ottaa kaikilta työntekijöiltä. Näin löytyy itselle sopiva tapa toimia, Jonna korostaa.

Jonna Paija (vasemmalla) ja Terhi Solmula

Oppisopimustoimisto opiskelijan ja työpaikkaohjaajan tukena

Oppisopimus laaditaan oppisopimustoimiston ja työsopimus työpaikan kanssa. Oppisopimustoimisto maksaa koulupäiviltä korvauksen opiskelijalle ja työantaja maksaa palkan työstä.

- Olemme myös opiskelijan tukena koko opiskeluajan. Lisäksi oppisopimustoimisto tarjoaa säännöllisesti keväisin ja syksyisin työpaikkaohjaajien lyhyitä koulutuksia/tapaamisia, joissa voi saada tukea. Vastuun antamisesta on aina hyvä keskustella työpaikan ja opettajan kanssa yhdessä, Terhi lisää.

Olemme myös opiskelijan tukena koko opiskeluajan. Lisäksi oppisopimustoimisto tarjoaa säännöllisesti keväisin ja syksyisin työpaikkaohjaajien lyhyitä koulutuksia/tapaamisia, joissa voi saada tukea.

Oppisopimusopiskelussa myös ulkomaille yhteistyöoppilaitokseen suuntautuva Erasmus-vaihto on mahdollinen. Oppisopimuksella opiskeltavia tutkintoja on laidasta laitaan maatalouden perustutkinnosta laitoshuoltajaan. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on yksi laajimmista oppisopimuksella opiskeltavista tutkinnoista.

Jonna työskenteli oppisopimusopintojensa aikana Kulkurin valssin ohella myös toisessa asumispalvelujen yksikössä, josta Jonna pystyi tuomaan hyviä käytäntöjä omaan yksikköönsä.

- Viikossa on yksi koulupäivä. Luokkakavereilla on nyt lähiopetukseen palatessa iso merkitys vertaistukena. On myös kiva tuoda työpaikalle koulussa opittua ja myös koulussa ollaan kiinnostuneita, miten jokin asia kentällä tehdään, Jonna kertoo.

Oppisopimus on käytännönläheinen koulutusmuoto, jossa opiskelija ja työnantaja solmivat työ- ja koulutussuhteen. Opiskelu tapahtuu pääosin työpaikalla käytännön työtehtävissä, joita täydennetään opinnoilla oppilaitoksessa. Opiskelija saa työehtosopimuksen mukaisen palkan ja etuudet (esim. lomat), maksuttoman opetuksen ja opintososiaalisia etuja. Opiskelija hankkii itse oppisopimustyöpaikan. 

Kuvateksti: Terhi Solmula (vasemmalla) ja Jonna Paija istahtivat kahvikupin äärelle Jonnan työpaikalla Kulkurin valsissa.

Juttu on julkaistu Turkuposti-lehdessä 2/2022.