Turun kaupungin Asukasbudjetin äänestystulokset ovat selvillä. Toteutettavaksi äänestettiin 89 hanketta, joiden ansiosta kaupunkiin saadaan yhteiseksi iloksi Lasten liikunnan ihmemaan kesätoimintaa, teatteria, frisbeegolfkoreja, eläinavusteista toimintaa, laavuja, kuntoportaita, ulkokuntosaleja ja paljon muuta.

Turkulaiset äänestivät huhtikuussa, miten kolme miljoonaa euroa kaupungin budjetista tulisi käyttää lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Äänestyksen kohteina olivat Turun eri alueille sijoittuvat suunnitelmat, jotka perustuivat kaupunkilaisilta itseltään saatuihin ehdotuksiin.

Kaikki äänestykseen osallistuneet saivat äänestää yhden valitsemansa alueen suunnitelmista ja lisäksi Koko Turku -kategoriaan kuuluvista suunnitelmista. Aktiivisimmiksi äänestysalueiksi osoittautuivat Hirvensalo-Kakskerta, keskusta, Maaria-Paattinen ja Nummi-Halinen.

Kaikki suunnitelmakohtaiset äänimäärät ovat nähtävissä Asukasbudjetti-sivustolla

Asukasbudjetissa annettiin kaikkiaan 5387 ääntä. Eniten ääniä, 1692, sai Koko Turku -kategorian suunnitelma Lasten liikunnan ihmemaa -toiminnasta kesäkaudelle.

- Yksittäisten asuinalueiden äänikuningatar oli uimahyppytornilaituri Hirvensaloon, joka sai 209 ääntä. Kaikki suunnitelmakohtaiset äänimäärät ovat nähtävissä Asukasbudjetti-sivustolla, erityisasiantuntija Anri Niskala vinkkaa, ja lähettää vielä lämpimät kiitokset ehdotuksen tehneille ja äänestäneille.

Hankkeet toteutetaan ensi vuonna

Asukasbudjetin kolmella miljoonalla eurolla rahoitetaan 89 hanketta. Kaikki eniten ääniä saaneet suunnitelmat eivät kuitenkaan välttämättä etene toteutukseen aluekohtaisista budjeteista johtuen.

- Tämä aluekohtaisen budjetin määräävyys on tärkeää huomata. Esimerkiksi jos alueen budjetti on 250 000 euroa ja sen eniten ääniä saaneen suunnitelman hinta 100 000, jää budjetista käyttöön vielä 150 000 euroa. Jos seuraavaksi eniten ääniä saanut suunnitelma maksaakin enemmän, ei sitä voida toteuttaa, sillä budjetti ylittyisi. Silloin mukaan valikoituu seuraavaksi eniten ääniä saanut suunnitelma, joka mahtuu budjettiin, Niskala havainnollistaa.

Rahoitettavaksi valikoituneet hankkeet toteutetaan vuoden 2023 aikana. Hankkeiden koordinaatio- ja toimeenpanovastuu on kaupungilla, mutta toteutus tehdään yhdessä alueen asukkaiden kanssa. Hankkeiden etenemistä voi seurata ja kommentoida asukasbudjetti.turku.fi-sivustolla, jonne tullaan lisäämään kaikkien hankkeiden esittelyt syksyn 2022 aikana.

Turun kaupungin Asukasbudjetti-äänestys järjestettiin nyt toistamiseen. Ensimmäisen kerran Asukasbudjetin käytöstä äänestettiin vuonna 2020, jolloin jaossa oli miljoona euroa.

Asukasbudjetista toteutettavat hankkeet alueittain (pdf)