Turku kehittyy ja asukasluku kasvaa jatkuvasti. Kaupunkirakenteen pitkän aikavälin kehitystä ohjataan yleiskaavalla. Koko kaupunkia koskeva yleiskaava on loppusuoralla.

Yleiskaava 2029 aineisto

Yleiskaavan tähtäin vuodessa 2029

Miltä kuulostaa 220 000 asukkaan Turku, jossa olisi 115 tuhatta työpaikkaa? Se on loppusuoralla olevan Yleiskaava 2029:n tavoite. Kaupungin kasvu suunnataan yleiskaavassa pääasiassa keskustaan ja joukkoliikenteen pääreittien varrelle. Näin palvelut, joukkoliikenne, luontoarvot ja työpaikojen sijainti saadaan sovitettua yhteen tasapainoisesti.

Yleiskaavan taustalla ovat Turun kaupunkistrategia, Turun kaupunkiseudun maakuntakaavat sekä kuntien yhteinen Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035. Kaavan päämääränä on Turun aseman, vetovoiman ja kilpailukyvyn vahvistaminen.  Yleiskaava perustuu suunnittelua ohjaaviin tavoitteisiin, laajaan selvitysaineistoon ja monipuoliseen vuorovaikutukseen.

Yleiskaava 2029 koostuu kahdeksasta kartasta

Internetistä löytyvään yleiskaava-aineistoon kannattaa perehtyä tutustumalla ensin karttaan 1. Kartalle 1 on koottu maankäytön aluevaraukset eli alueiden pääkäyttötarkoitusmerkinnät sekä kehittämisen pääpainoalueita kuvaavat strategiset merkinnät.

Muut seitsemän karttaa syventävät maankäytön teemoja asumiseen, palveluihin ja elinkeinoihin, liikenteeseen, yhdyskuntatekniikkaan, vesien hallintaan sekä viher- ja kulttuuriympäristöön liittyen.

Kaupunginhallitus hyväksyi yleiskaavaehdotuksen 20.12.2021 (§ 582). Yleiskaavaehdotus oli nähtävillä 31.1.–23.3.2022. Seuraavaksi käsitellään saadut muistutukset ja tehdään tarvittavat tarkistukset yleiskaavaan. Kaavan hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.

Asemakaavoja vireillä runsaasti

Turussa on vireillä yli 70 asemakaavaa. Tällä hetkellä mielenkiintoisessa vaiheessa on mm.

  • Satamatoiminnoilta vapautuvaa, Aurajoen suussa sijaitsevaa Linnanniemeä kehittävät kaavat; Historian ja tulevaisuuden museo sekä Ferry Terminal Turku.
  • Itäharjun Voimakatu, jossa Kalevantien vartta suunnitellaan asuin- ja työpaikka-alueeksi osana Turun Tiedepuisto – kärkihanketta
  • Kaupunginpuutarhan alue -niminen kaava, jossa vanhaa puutarha-aluetta kehitetään asumiselle  

Lisää tietoa näistä ja kaikista muista vireillä olevista asema- ja yleiskaavoista löydät tietoa nettisivujen kaavahausta. Kaavoja voi hakea myös karttapalvelusta sijainnin perusteella.

Lisätietoa ja ohjeet kaavojen hakemiseen löydät sivulta www.turku.fi/kaavoituskatsaus

Juttu on julkaistu Turkupostissa 2, 2022