Taiteen talo kutsuu yleisöt luokseen kesällä monipuolisen ohjelmiston saattelemana. Talosta toivotaan yhteisöllistä elävän taiteen ja kulttuurin keskusta, jossa tapahtuu aina.

Pop up -toimintaa koko kesän!

Kursseja lapsille ja nuorille, taidenäyttelyitä, musiikkia, videotaidetta, ruokafestivaalit ja paljon muuta jokaiselle kaupunkilaiselle. 

Katso tarkemmat tiedot: turku.fi/taiteen-talo

Rettigin vanhan tupakkatehtaan, nyttemmin Taiteen taloksi muuttuneen kiinteistön pihapiiri näyttää kuin odottavan puhkeamistaan kukkaan alkavan kesän kynnyksellä.

– Pihapiiri on kesällä pop up -ohjelmiston oleellinen tapahtumapaikka. Koko kiinteistössä on yhteensä kuusi rakennusta, joita kaikkia voimme tulevaisuudessa toivottavasti hyödyntää, kertoo Taiteen talon määräaikaiseksi palkattu tuottaja Anna-Maija Vaimala Nunnankadun historiallisella sisäpihalla.

Juuri avajaisiaan viettäneen Taiteen talon kesän pop up -ohjelmistoa varten järjestettiin keväällä avoin haku. Vaimalan mukaan taloon halutaan sisältöä ja ohjelmaa kaikilta mahdollisilta taiteenaloilta. Kohdeyleisönä ovat niin ikään kaikki turkulaiset sekä matkailijat muualta.

Anna-Maija Vaimala on ollut koostamassa Taiteen talon kesän pop up -ohjelmaa.

Kesällä on luvassa ainakin jo taloon asettuneiden Ateljeesäätiön kuvataiteilijoiden ryhmänäyttely, muotoilukasvatuksen kesäleiri koululaisille, kuvataiteen kursseja, jami-iltoja sekä ILMIÖ-festivaali heinäkuussa.

– Nyt testataan ja kokeillaan, mihin kaikkeen Taiteen talon miljöö taipuu. Tarkoituksena on jatkossakin toimia mahdollistajana ja joustavana tapahtuma-alustana eri taiteen toimijoille, Vaimala kuvailee.

Minna Maija Lappalaisen värikkään installaation materiaaleina ovat kierrätetyt sifonkihuivit ja keinokuituhiukset.

Kesän aikana ei talossa vielä suuremmin muutostöitä tehdä, tulevaisuuden muutostarpeet arvioidaan pidempiaikaisten suunnitelmien mukaan. Myös tilojen saavutettavuutta on tarkoitus parantaa, sillä aiemmin muun muassa ammattikorkeakoulukäytössä olleet tilat eivät ole esteettömiä.

Tavoitteena verkostomainen yhteistyö

Maaliskuussa Taiteen taloon muuttaneet kuvataiteilijat ovat päässeet jo nauttimaan heille osoitetuista työtiloista. Minna Maija Lappalaisen ateljeen isoista ikkunoista aukeaa komea näkymä yli kattojen ja Aurajoen. 

Suomen taiteilijaseuran Ateljeesäätiön 43 kuvataiteilijan työhuoneet sijaitsevat päätalon kolmannessa ja neljännessä kerroksessa. Oman työhuoneensa 4. kerrokseen on pystyttänyt myös kuvataiteilija Minna Maija Lappalainen. 

Lappalaisella kävi hyvä tuuri, sillä huoneet jaettiin arpomalla. Hänelle osui numero yksi.

– Aikaisemmassa työtilassamme Barker-kiinteistössä minulla oli jaettu työhuone, joka oli reilusti isompi kuin tämä. Mutta tämä on tarpeisiini aivan riittävä, ja tänne on asennettu myös taiteilijan työlle elintärkeä vesipiste, esittelee Lappalainen tyytyväisenä.

Taiteen talosta toivotaan toimialat ylittävää, verkostomaisesti toimivaa yhteisöä, jossa tekijät voivat osallistua toistensa projekteihin ja luoda yhdessä ohjelmasisältöjä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi esitystoimintaa taloon asettuvien ravintoloitsijoiden tiloissa.

Minna Maija Lappalainen odottaa positiivisin mielin Taiteen talon eri toimijoiden tulevia yhteistyökuvioita.

Monenlaisia tekniikoita työssään hyödyntävällä Lappalaisellakin on aiempaa kokemusta tanssiteosten lavastamisesta. 

– En pidä ollenkaan mahdottomana ajatuksena, että yhteistyötä esitystaiteen toimijoiden kanssa syntyisi täälläkin. Tämähän on omiaan juuri sellaiseen luovasti versoavaan työskentelyyn.

Taiteen talon toiminnalla on luonnollisesti tarkoitus herätellä Turun historiallinen keskusta eloon ja avoimeksi kävijöille. Vaimala odottaa yhteistyötä alueen monien kiinnostavien toimijoiden kanssa.

– Meille voi pitkin kesää ehdottaa ohjelmistoa, sellaista, joka on nopeasti ja kevyesti toteutettavissa. Kaikkea ei lyödä lukkoon heti, vaan tilaa on myös spontaanimmalle sisällölle.

Teksti: Heidi Horila
Kuvat: Heikki Räisänen

Juttu on julkaistu Turkupostissa 2/2022 Verhon takana -sivulla.