Turussa on runsaat 150 leikkipuistoa. Turkupostin jutussa suunnataan Raunistulan puistotien varressa sijaitsevaan Kastun leikkipuistoon.

Arvon, 1,2 v, lemppari on leppäkerttukaruselli. Isoveli Pekko, 3 v, kapuaa vauhdikkaasti ylöspäin kiipeilytelineen ja karusellin yhdistelmässä.

Pojat ovat tulleet tänään isänsä Simo Vainionpään johdolla Kastun leikkipuistoon.

– Asumme Pohjolassa, mutta käymme lähipuistomme lisäksi usein myös muissa leikkipuistoissa. Pojat ovat innoissaan, kun eri paikoissa on erilaisia välineitä, Simo kertoo. 

Mutta nyt häntä tarvitaan jo kahdessa paikassa yhtä aikaa: keinuilla ja karusellilla vauhtia antamassa. 

– Tässä saa itsekin mukavasti liikuntaa. Yleensä leikkipuistoista löytyy myös joku tanko, jossa aikuinenkin voi vähän riippua.

Arvo kokeilee taaperoille soveltuvaa keinua keväisessä Kastun leikkipuistossa.

Leikkipuistoissa tehdään yhdessä

Turussa on 155 leikkipuistoa ja lisäksi myös koulujen ja päiväkotien pihat, vuoropäiväkoteja lukuun ottamatta, ovat iltaisin kaikkien käytössä.

Turun viime vuonna julkaistun Leikintekoa-ohjelman tavoitteena on varmistaa hyväkuntoinen ja toimiva leikkipaikkaverkosto riittävillä resursseilla. Leikkipuistoja kehitetään lasten ehdoilla kaikenikäisten ihmisten kohtaamispaikoiksi. 

Anna-Kaisa Kaukola toivoo vanhemmilta palautetta kaupungin palautepalvelun kautta esimerkiksi siitä, mistä leikkipuistovälineistä lapset erityisesti pitävät.

Vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Kaukola kertoo, että ohjelman tavoitteisiin kuuluu myös esimerkiksi leikin ja liikkeen yhdistäminen, mikä kehittää kaikenikäisten toimintakykyä.

– Muistan kun oma tyttäreni ihmetteli aikoinaan, miksi aikuiset ovat lopettaneet pomppimisen. Se on hyvä kysymys!

Monessa leikkipuistoissa on QR-koodeja, jotka tarjoavat vinkkejä, miten vaikkapa vauhdinantoa keinulle voi ryydittää kyykkyliikkeiden avulla. Osassa puistoja järjestetään myös aikuisille suunnattuja ohjattuja ja maksuttomia leikkipuistojumppia.

Tarjolla on myös leikkipuistotoimintaa eli ulkona tapahtuvaa varhaiskasvatusta 1,5–5-vuotiaille.

Pekko Vainionpää kiipeilee tottuneesti köysitelineessä.

Leikki-funikulaari toimii aina!

Leikintekoa-ohjelmassakin muistutetaan, että leikkipuistot tarjoavat mahdollisuuksia löytöretkeilylle. 

Esimerkiksi Iso-Heikkilän leikkipuistossa kiipeilytelineen sisällä voi tarkastella tähtitaivaan kuvioita. Tähkäpuiston leikkipaikan lähellä on Suomen suurin historiallisten ruusujen rosarium, ja Uittamolla on Naulatehtaan esteetön leikkipuisto.

Barkerin puiston leikki-funikulaari toimii aina! Must-kohteisiin kuuluu tietenkin myös 40-vuotisjuhliaan viettävä Seikkailupuisto.

Lapsi on leikkipuiston erityisasiantuntija

Kaukola toivoo vanhemmilta palautetta esimerkiksi siitä, mistä välineistä lapset erityisesti pitävät.

Arvo tutustuu erilaisiin leikkivälineisiin isänsä Simo Vainionpään kanssa.

Palautetta voi antaa kaupungin palautepalvelun kautta turku.fi/palaute. Toiveita pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan.

Vuosittain noin viisi puistoa peruskorjataan kokonaan. Pian peruskorjaukseen on tulossa esimerkiksi Annanpuisto, Iskoisten leikkipaikka Paattisilla, Civiksen kenttä sekä Pertun puistikko.

    Teksti: Matti Välimäki
    Kuvat: Ilari Välimäki

    Juttu on julkaistu Turkupostissa 2/2022.