Näyttelyssä astutaan Antti Laitisen maailmaan, jossa maisema ottaa kummia muotoja ja puu saa metallisen pinnan. Näyttelyssä luodaan katsaus taiteilijan parikymmentä vuotta kestäneen uran aikana syntyneeseen monipuoliseen tuotantoon.

Antti Laitinen: Taipuisa maisema 28.5.–18.9.2022

  • Näyttelyopastukset
    suomeksi sunnuntaisin klo 14
    ruotsiksi 29.5., 3.7., 31.7., 28.8. ja 18.9. klo 15
  • Nail Trunk -naulaustyöpaja
    WAMin Ekoluodolla 7.6.–13.9. tiistaisin 15–17 
  • WAMin kesäkeskiviikot 1.6., 8.6., 15.6. ja 22.6. klo 17–18.30
    Rentoa kesäistä tekemistä Antti Laitisen näyttelyn innoittamana. Sään salliessa ulkona Ekoluodolla.
  • Omatoimityöpaja: Utuiset maisemat 28.6.–7.8.
  • Taiteiden yö 11.8. klo 18–23
  • WAMin Lasten viikonloppu 3.–4.9. klo 10–15

Fyysinen työ on ollut osa Antti Laitisen teoksia hänen uransa alusta alkaen. Erityisesti varhaisemmassa tuotannossa nähdään pitkällistä, uuvuttavaa ja tavoitteiltaan lähes absurdilta tuntuvaa ponnistelua. WAMissa nähtävissä teoksissa taiteilija esimerkiksi rakentaa itselleen oman saaren keskelle merta (It’s My Island, 2007) ja yrittää siirtää järven paikaltaan vain kahden ämpärin avulla (Lake Shift, 2016).

Uusimmissa teoksissa uurastava taiteilija on siirtynyt kuvan rajauksen ulkopuolelle, mutta niiden syntymiseen vaaditaan edelleen lukemattomia työtunteja. Esimerkiksi Broken Landscapes -valokuvasarjassa (2017–2020) Laitinen luo surrealistia metsämaisemia, jotka digitaalisesti muokattuihin kuviin tottunut katsoja luokittelee ensi silmäyksellä helposti kuvankäsittelyn tuloksiksi. Valokuvien kohteena ovat kuitenkin todelliset maisemaan toteutetut muutokset.

Ytimessä metsämaisema ja elementtinä puu

Puu on Laitisen teoksissa tärkeä elementti: teosten materiaali, kuvausten kohde sekä metsämaiseman ydin. Laitinen työstää puuta monin tavoin muuttaen välillä sen ulkomuotoa radikaalistikin, mutta säilyttäen silti elävän organismin ainutlaatuisen muodon ja luonteen. Yksi puun ulkomuotoa perusteellisella tavalla muuttava teos on Nail Trunk (2021–2022), jossa suuri pala poppelin runkoa saa peitteekseen huopanauloista muodostuvan metallipinnan. Teos on sijoitettuna WAMin vieressä sijaitsevalle Ekoluodolle ja valmistuu näyttelyn aikana taiteilijan ja yleisön työn tuloksena.

Laitisen suhteessa ympäristöön, jossa hänen työnsä syntyvät, on arkista suoruutta. Valmiissa teoksissa metsä saattaa saada hobitinkoloa muistuttavan satumaisen muodon ja puunrunko ylleen haarniskan, mutta taiteilijan suhde työstettävänä olevaan materiaaliin ei ole erityisen mystisoiva. Useimmat Laitisen viimeaikaiset teokset ovat syntyneet muutaman kilometrin säteellä hänen omalta pihaltaan, taiteilijan jokapäiväisessä elinympäristössä. Hänen maisemaan tekemänsä muutokset eivät siis myöskään unohdu teoksen valmistuttua, vaan taiteilija näkee parhaimmillaan omasta keittiönikkunastaan, kuinka uusi kasvu alkaa vallata takaisin oksistoon leikattua aukkoa.      

Antti Laitinen

Somerolla työskentelevä Antti Laitinen (s. 1975) on valmistunut valokuvaajaksi Turun taideakatemiasta ja kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta. Hänen tuotannossaan yhdistyvät usein performanssi, installaatio, valokuva ja video. Laitinen on saavuttanut mainetta sekä Suomessa että kansainvälisesti. Laitisen näyttelyitä on nähty mm. Pohjoismaissa, Belgiassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Vuonna 2013 Laitinen esiintyi Venetsian biennaalin Suomen paviljongissa teoskokonaisuudellaan Forest Square, joka nähdään myös WAMin näyttelyssä. 

Antti Laitisen teoksia esillä myös Tuomiokirkonpuistossa

Kesän aikana Antti Laitisen teoksia on esillä myös ulkoilmanäyttelyssä Tuomiokirkonpuistossa. Ulkoilmanäyttely avataan samanaikaisesti WAMin näyttelyn kanssa lauantaina 28.5. ja se on avoinna Kirkkopuiston Terassin aukioloaikojen mukaan. Teosten esillepanosta vastaa valokuvataiteilija Vesa Aaltonen, ja näyttelyn tuottavat Turun kaupunki ja Kirkkopuiston Terassi.

Nostokuva: Antti Laitinen, Broken Landscape IV, 2018. Kuva: Antti Laitinen.