Tuomiokirkon luona avautuneella Kirkkopuiston Terassilla harrastetaan tänäkin vuonna kaupunkiviljelyä. Viljelylaatikoista löytyy runsaasti erilaisia hyötykasveja, kuten kesäkurpitsaa, maissia, kyssäkaalia ja monivuotisia vihanneksia.

– Hyötykasvit ovat viime vuosina tulleet suosituiksi kotipuutarhureiden keskuudessa. Niitä voi istuttaa vaikka viljelylaatikoihin tai perennapenkkeihin koristekasvien lomaan. Samalla saa terveellistä lähiruokaa lautaselle. Pariin laatikkoon halusin esille monivuotisia vihanneksia tehdäkseni niitäkin tunnetuksi, viljelylaatikoiden kasvien valinnasta vastannut Henna Jämsä kertoo.

Kasvit eivät ole vain silmäniloksi. Satoa saa poimia sitä mukaa kun sitä valmistuu. Laatikoista löytyy myös tarkempaa tietoa kasveista. Kesäkauden lopussa, Taiteiden yönä 11.8. jäljellä oleva sato jaetaan halukkaille.

Kirkkopuiston Terassin kasvit istutettiin avoimilla talkoilla 19. toukokuuta. Puutarhuri Henna Jämsä vastasi viljelysten suunnittelusta. Kuvat: Roosa Karhu

Tänä kesänä Kirkkopuiston Terassilla voi oleilla aiempaa monipuolisemmin.

– Olemme suunnitelleet uusia viihtymiskeitaita yhteistyössä turkulaisen Design Shop Finlandin kanssa. Lisäksi puistossa voi keinutella pihakeinuissa ja tutustua tarkemmin myös puiston historiaan, terassista vastaava Samuli Pasanen sanoo.

Kaupunkiviljely antaa hyvän mielen

Laatikkoviljelyä on tutkittu Turun yliopiston, Oulun yliopiston ja Åbo Akademin yhteisessä tutkimusprojektissa. Viime vuonna laatikoissa tunnistettiin yhteensä 137 eri lajia. Suosituimmat viljelykasvit olivat kehäkukka, peruna, salaatti, samettikukka ja auringonkukka.

Tutkimukseen haastatelluilla oli monia syitä osallistua laatikkoviljelyyn: yleinen onnellisuus ja mielihyvä, henkinen rentoutuminen, tuoreet ja laadukkaat vihannekset sekä lähiympäristön monimuotoisuuden ja viihtyvyyden lisääminen.