Lauantaina 21. toukokuuta järjestetty Museoiden yö -tapahtuma sai ihmiset liikkeelle. Illan aikana mukana tapahtumassa olleissa museoissa sekä Taiteiden talossa tehtiin lähes 13 000 vierailua.

Tunnelma alkukesän illassa oli erinomainen, ja ihmiset olivat hyvällä mielellä liikkeellä eikä pieni hetkittäinen jonotuskaan haitannut. Mukana oli myös monia ensi kertaa museoissa vierailleita, ja liikkeelle oli lähtenyt etenkin nuoria aikuisia. Onnistunut tapahtuma on jo nyt innoittanut järjestäjätahoja suunnittelemaan jatkoa uudelle kaupunkitapahtumalle.

– Kävijämäärä yllätti meidät positiivisesti. Oli hienoa, että tapahtuma löysi heti yleisönsä. Museoiden yön ohjelmaa kehuttiin monipuoliseksi ja mielenkiintoiseksi, toteavat museojohtajat Hannele Lehtonen Aboa Vetus Ars Novasta, Juhani Ruohonen Turun kaupungilta, Kari Immonen Turun taidemuseolta sekä Tapio Maijala Merikeskus Forum Marinumista.

Aboa Vetus Ars Novan ilta oli vilkas, kävijälaskurin mukaan museossa vieraili yli 2000 kävijää. Sisäpihan työpajassa valmistui istutuskylttejä ja mukavaa tekemistä kiiteltiin paljon. Kultapalmut-duon esitys loi Aboa Vetukseen maagisen ilmapiirin ja konserttiyleisö oli runsaslukuinen. 
 
Apteekkimuseo ja Qwenselin talossa kävi 1072 henkilöä, ja kaikki kuusi teemaopastusta olivat täynnä. Biologinen museossa kävijöitä oli 1027.

Forum Marinumin Töissä merellä -päänäyttelyssä vieraili 1240 henkilöä, ja yhteensä 2275 henkilöä viihtyi Suomen Joutsenen kannella sekä näyttelyssä. Jokilautta Pikkuföri kyyditsi 138 matkustajaa pitkin Aurajokea.

Sibelius-museossa oli illan aikana 477 kävijää, suomenkieliselle Pehr Kalm -opastukselle osallistui 47 henkeä, ruotsinkieliselle 10. LempiLempi-duon konsertti oli menestys ja kuulijat nauttivat kansanmusiikin ja folkin sävelistä.

Turun linnassa kävi museoiden yön aikana 2086 henkilöä. Turun filharmonisen orkesterin konserttiin osallistui 121 kuulijaa, mikä oli käytössä olevan salin suurin kapasiteetti. Linnan ja Forum Marinumin yhteisille ulko-opastuksille osallistui noin 100 henkilöä, mikä ylitti ennakoidun noin kolmanneksella. 

Turun taidemuseossa vieraili illan aikana 1240 henkeä. Viimeistä viikonloppua esillä olleet Omar Victor Diopin, Melina Paakkosen ja HNV Collectiven näyttelyt kiinnostivat, ja Diopin näyttelyyn järjestetyt miniopastukset olivat suosittuja täyttyen viimeistä paikkaa myöten. Lavarunous-klubi veti museon aulan täyteen ja Turun Lavataudin kutsumien esiintyjien lisäksi open mic -osuudessa lavalle nousi 15 esiintyjää, joiden ikähaarukka oli huimat 18–85 vuotta! 

Turun tuomiokirkossa kävi illan aikana 1250 henkilöä. Kirkkosalin hämärä viehätti, ja vierailijoita innosti liikkua paikoissa, jotka eivät normaalisti ole avoinna yleisölle. 

Taiteen talossa nähtiin Iiris Härmän ohjaaman Luomakunnan vartijat -dokumenttielokuvan (2022) Turun ensiesitys, jota oli katsomassa yli 30 henkilöä.

Asiasanat: