Turussa valvontaeläinlääkäri on siruttanut ja rokottanut ukrainalaisia lemmikkejä, joiden omistajat eivät itsenäisesti ole pystyneet huolehtimaan asiasta. Palvelu on tarjolla vielä toukokuun loppuun. Ajan voi varata valvontaeläinlääkäriltä.

Suomi noudattaa komission pyyntöä ja sallii Ukrainan sotaa pakenevien tuoda lemmikkinsä mukanaan vaikka lemmikin maahantulon edellytykset eivät täyttyisikään. Näissä tapauksissa pakolaisten on ilmoittauduttava rajalla Tulliin, joka kirjaa päätökseen kaikki olemassa olevat tiedot lemmikistä, omistajasta ja määränpäästä. Päätöksessä luetellaan velvoitteet omistajalle sen mukaan, millaisia puutteita maahantulovaatimuksissa on ollut (sirutus, rabiesrokotus, madotus, kotieristys).

Myös Venäjältä palaa paljon suomalaisia sekä ulkomaalaisia Suomen kautta muualle. Ruokaviraston force majeure -ehdot koskevat myös Venäjältä pakottavasta syystä poistuvien EU-kansalaisten ja muiden henkilöiden koiria, kissoja ja frettejä.

Ekinokokkilääkitys rajalla, muut velvoitteet eläinlääkärissä

Tulli antaa ekinokokki-rokotuksen sekä ukrainalaisten pakolaisten koirille että Venäjältä pakottavasta syystä poistuvien henkilöiden koirille. Muut velvoitteet lemmikin omistajan tulee hoitaa kuntoon eläinlääkärin vastaanotolla kolmen vuorokauden kuluessa. Jos ukrainalaisten pakolaisten keskuudessa on sellaisia lemmikinomistajia, jotka eivät itse pysty huolehtimaan lemmikkiensä siruttamisesta tai rabiesrokotuksesta, ohjataan heidät Turussa valvontaeläinlääkärille vielä toukokuun ajan. 

  • Rokotukset ja sirutus: Puutarhakatu 1, sopimuksen mukaan toukokuun loppuun asti ajanvarauksella puh. 044 907 3854

Helpotukset koskevat vain ukrainalaisia pakolaisia sekä Venäjältä poistuvia EU-kansalaisia ja muita henkilöitä, jotka matkustavat lemmikin kanssa. Esimerkiksi rescue-koirien tuomiseen Ukrainasta tai Venäjältä sovelletaan normaalia lainsäädäntöä. Hevosiin liittyen lainsäädäntö ei tunne force majeure -poikkeuksia.

Rabies on zoonoosi eli ihmisiin tarttuva tappava virustauti. Ukrainassa tautia esiintyy koko valtion alueella ja tautitapauksia eläimillä on tuhansia vuosittain. Rokotus estää taudin syntymisen, muttei paranna tautia mikäli eläin on infektoitunut ennen rokotusta. Tästä syystä eläinten rokotus ja kotieristys on ehdottoman tarpeellinen.

Ekinokokki on koiraeläinten heisimato, mikä voi ihmisellä aiheuttaa ns. ekinokokkoosin eli kystisen tai alveolaarisen ekinokokkoosin. Tästä syystä tuontikoirien loishäätö on ehdottoman tärkeää, jotta Suomi säilyisi ekinokokkivapaana. Tällä turvaamme myös sen, että metsiemme puolukat ja mustikat ovat jatkossakin syötävissä ilman kuumennusta.

Asiasanat: