Haluaisitko sinä tulla mukaan ”perinnelähettilääksi” ja aktiiviseksi toimijaksi kulttuuriympäristöjen parissa?

Ilmoittaudu mukaan tapahtumiin

 • Ilmoittaudu tapahtumiin tästä.
  Ilmoittautuneille lähetetään lisätiedot mm. kokoontumispaikoista.
 • Talkoisiin ja työpajoihin osallistuvat allekirjoittavat Turun kaupungin vapaaehtoistoiminnan sopimuksen mm. tapaturmavakuutuksen vuoksi. Sopimus ei sido osallistumaan tulevaan toimintaan ja vapaaehtoinen voi irtisanoa sopimuksen koska tahansa niin halutessaan.

Turun museokeskuksen kesällä 2021 käynnistämä kaksivuotinen Yhdessä ympäristössä -projekti jatkuu talvitauon jälkeen. Projektin pilottikohteena Turussa toimii Kuralan Kylämäki, jossa mm. hoidetaan yhdessä muinaisjäännöskohteen kasvillisuutta, tehdään kerppuja sekä keitetään punamultaa ja maalataan sillä aitoja. Perinnemaisemista kerrotaan miniseminaarissa ja myös perinneympäristön lintu- ja perhoslajistoon tutustutaan. Kulttuuriympäristöteemaa käsitellään myös maakunnan muissa kunnissa.

Tavoitteena on tarjota tietoa kulttuurihistoriallisesti arvokkaista alueista sekä mahdollisuuksia osallistua kulttuuriympäristöjen vaalimiseen ja hoitamiseen. Projekti on saanut avustuksen Museoviraston ammatillisten museoiden innovatiivisten hankkeiden avustuksista ja on osa Turun museokeskuksen alueellista vastuumuseotyötä.

Kesän 2022 tapahtumat

 • Keskiviikkona 8.6. klo 17-20 nokkostalkoot Kuralan Kylämäen laitumella
  Noin kaksi tuntia kestävien talkoiden jälkeen nautitaan talkookahvit Vanhan Kanalan pihalla. Talkoolaisilla tulee olla saappaat ja pitkälahkeiset housut. Käsineet ja työkalut saa museolta. Nokkosteeman parissa jatketaan tapahtumalla 15.6., ks. alempana.
   
 • Torstaina 9.6. klo 17-20 Kuralan Kylämäen alueella sijaitsevan nuoremman polttokenttäkalmiston kasvillisuuden hoitoa
  Muinaisjäännösalueelta poistetaan vesakoita oksasaksilla. Noin kaksi tuntia kestävien talkoiden jälkeen nautitaan talkookahvit Vanhan Kanalan pihalla. Talkoolaisilla tulee olla saappaat ja pitkälahkeiset housut. Käsineet ja työkalut saa museolta.
   
 • Sunnuntaina 12.6. klo 8-10 linturetki Kuralan Kylämäessä
  Tutustutaan perinneympäristön lintulajistoon opastetulla kävelyretkellä. Kierroksen vetää Mikko Niemi Turun Lintutieteellisestä Yhdistyksestä. Retki liittyy BirdLifen Pönttöbongaukseen. Retki on maksuton. Omat kiikarit mukaan! Retken toteutuminen edellyttää vähintään viisi osallistujaa. Mäkisen maaston vuoksi linturetki ei sovellu liikuntarajoitteisille. Kylämäen kahvila palvelee kahvinjanoisia klo 10 alkaen. Yhteistyössä Biologinen museo.
   
 • Maanantaina 13.6. klo 17-19.30 miniseminaari perinnemaisemien hoidosta ja merkityksestä
  Kuralan Kylämäen Tryskimasiinissa järjestettävässä tilaisuudessa Turun yliopiston kasvisystematiikan ja -ekologian dosentti Terttu Lempiäinen kertoo Kuralan Kylämäen arkeofyyteista eli muinaistulokkaista sekä perinteisistä kulttuurikasveista. Karjataidon tilan emäntä, agrologi, eläintenkouluttaja Kaisa Hilska kertoo laiduneläimistä perinnemaisemien hoitajina. Tilaisuus sisältää kävelyn laitumien luo. Tapahtuman alussa kuultavia esitelmiä voi seurata myös etänä pyytämällä Teams-linkin projektin koordinaattorilta. Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilu.
   
 • Keskiviikkona 15.6. klo 17-19.30 jatketaan 8.6. aloitettua nokkosteemaa
  Kuralan Kylämäen verstaalla järjestetään nokkosten hyötykäytön työpaja. Tapahtumaan voi osallistua, vaikka ei olisi ollut mukana edellisen viikon nokkostalkoissa. Tilaisuus on maksuton. Kasvit ja välineet saa verstaalta.
   
 • Maanantaina 20.6. klo 16-20 kerpputalkoot Kuralan Kylämäen vieressä sijaitsevan Kohmon metsänreunan polun varressa
  Lehtipuiden vesakoista tehdään Kylämäen laiduneläimille kerppuja talveksi ja samalla parannetaan näkymiä kävelypolulta perinnemaisemaan. Noin kolme tuntia kestävien talkoiden jälkeen nautitaan talkookahvit Vanhan Kanalan pihalla. Talkoolaisilla tulee olla saappaat ja pitkälahkeiset housut. Käsineet ja vesurit saa museolta. Talkoisiin voi liittyä mukaan myös klo 16 jälkeen.

Kuralan Kylämäessä jatketaan nuoremman polttokenttäkalmiston kasvillisuuden hoitoa viikatteilla niittäen, tutustutaan museopuutarhaan ja kasvikokoelmaan, järjestetään ohdaketalkoot laitumella, keitetään punamultaa ja maalataan sillä uusia aitoja sekä tutustutaan maatalousympäristöjen päiväperhosiin. Myös perinneympäristön lintulajiston parissa jatketaan. Projekti jalkautuu kesän aikana maakunnan muihin kuntiin, joissa järjestettävistä kulttuuriympäristöjen hoitoon liittyvistä tapahtumista tiedotetaan tässä blogijulkaisussa.