Jo perinteeksi muodostunut haaste toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden kanssa. Tänäkin vuonna lasten ja nuorten töissä kukoistivat luovuus, kekseliäisyys ja yhteistyö.

STEAM Turun järjestämä haastekilpailu tavoitti jo neljättä kertaa Lounais-Suomen varhaiskasvatus- ja perusopetusikäiset lapset ja nuoret. Haaste toteutettiin toista kertaa yhteistyössä Turun yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden kanssa.

Ajankohtaisia aiheita

Haasteeseen osallistuneet pääsivät suunnittelemaan ja toteuttamaan luokkansa tai ryhmänsä kanssa animaatiovideon, jossa he pohtivat hyviä kaveritaitoja ja yhdenvertaisuuden toteutumista. Tuloksena oli huikean innovatiivisia luomuksia.

Haasteessa oli kaksi sarjaa: varhaiskasvatusikäiset ja 1.–2.-luokkalaiset sekä 3.–6.-luokkalaiset.

– Pienimmät lapset saivat rakentaa robotin, koneen tai muun teknisen ratkaisun, joka lisää ystävyyttä. Isommat oppilaat saivat puolestaan toteuttaa teknisen ratkaisun, joka edistää yhdenvertaisuutta joko paikallisesti tai globaalisti, kertoo STEAM Turun perusopetuksen projektikoordinaattori Katri Lehtinen.

Ystävyysrobotti lähettää ystävyyttä kaikille 

Kaikki haasteeseen osallistuneet kutsuttiin 24.5. pidettyyn lopputilaisuuteen, jossa arvovaltainen raati valitsi 1. sarjan voittajiksi Nappulan päiväkodin Loimaalta ja 2. sarjan voittajiksi Topeliuksen koulun 5A-luokan

Nappulan päiväkodin lapset rakensivat hienon ystävyysrobotin, joka lähettää ystävyyttä kaikille. Topeliuksen koulun oppilaiden animaatiossa ratkaisu kiusaamiseen löytyi Avun voima -nimisen applikaation avulla. 

Kuvakaappaus Topeliuksen koulun 5A-luokan tekemästä animaatiosta.

– Videoissa tuli olla tarina, ja haasteessa arvioitiin kekseliäisyyttä, yhteistyötä, luovuutta, videon selkeyttä ja tarinan sisältöä, Lehtinen kertoo.

Asiantuntijaraatiin kuuluivat yliopisto-opettaja Sanna Rantanen Turun yliopistosta, STEAM Turun työelämälehtori Matti Raho ja tutkimusvastaava, lehtori Hanna Kirjavainen Turun ammattikorkeakoulusta. 

STEAM-kokeilujen ja haasteiden kautta lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus oppia tieteitä ja teknologiaa, kehittää taitojaan ja olla mukana ratkaisemassa ihmiskunnan ja maapallomme suurimpia haasteita. www.turku.fi/steam