Suomen vanhimmassa kaupungissa on virittäydytty vilkkaan tapahtumakesän tunnelmaan. Turku tarjoaa parastaan kulttuurin, urheilun, musiikin, upeiden saaristomaisemien ja herkullisen ruuan ystäville. Kesäkuu tuo Turkuun yöttömien öiden lisäksi myös entistä monipuolisemman tapahtumatarjonnan, josta löytyy jokaiselle jotakin.

Turku kutsuu nauttimaan tapahtumarikkaasta kesäkuusta! Lisää tapahtumia löytyy tapahtumakalenterista.

Turku julistaa merirauhan

Turku julistaa luontoa kunnioittavan merirauhan merellä ja sen äärellä liikkuville sekä koko Suomen vesille. Kaikkien meren ystävien tapahtuma PAX NAVIS järjestetään maailman merien päivänä 8.6.2022. Merihenkinen, rento ja informatiivinen tapahtuma järjestetään Ruissalon Telakalla merellisissä maisemissa 8.6. Tapahtumaa täydentävät rantojen siivoustalkoot 6.–12.6.

Kirkkopuiston Terassi. Kuva: Roosa Karhu

Herkkuja nälkäisille ja kulttuurinnälkäisille 

Jo seitsemättätoista kertaa järjestettävä Olohuone 306,4km² -kaupunkitaidefestivaali on kaikille avoin ja eri taiteenaloja yhdistävä tapahtuma. Festivaalin keskiössä ovat julkisiin tiloihin sijoitetut kaupunkitaideteokset sekä esitykset, jotka ilahduttavat ja ihmetyttävät turkulaisia ja Turussa vierailevia koko viikonlopun ajan. Kaikki festivaalin esitykset ja tapahtumat ovat avoimia ja maksuttomia.

Panimoravintola Koulun pihalla järjestettävä Neitsytperunafestivaali on varhaisperunan asialla jo kymmenettä kertaa 17.–18.6. Festivaalilla ajetaan Suomen upean ja ainutlaatuisen varhaisperunan asiaa syömällä perunaruokia iloisessa seurassa ja letkeän ohjelman ryydittämänä. Samana viikonloppuna janoisia hemmotellaan Viinipuisto-festivaalilla. Kirkkopuiston Terassin puistomiljöö muuttuu hetkeksi yhdeksi isoksi viinibaariksi kutsuen maistelemaan mielenkiintoisia huippuviinejä ja nauttimaan rennosta tunnelmasta jokirannan lehmusten alla. Tapahtuma on pääsymaksuton.

Turku soi ja raikaa

Kesäkuu tuo tullessaan monipuolisen festivaalikattauksen. Punkrockiin ja skatepunkiin keskittyvä Punk in Drublic järjestetään 8.6. Turun Linnanpuistossa. Heti 10.6. historiallinen Linnanpuiston miljöö vaihtuu puolestaan Kesärauhan näyttämöksi. 10.–12. kesäkuuta juhlittavan Kesärauha-festivaalin myötä myös Turun linnan muurien sisäpuoli avautuu ensimmäistä kertaa festivaalikansalle.

Kesäkeskiviikkoisin Kirkkopuiston Terassilla pääsee nauttimaan ainutlaatuisen miljöön sekä hyvän ruuan ja juoman lisäksi myös tunnelmallisesta jazz-musiikista. Maksuton Flame Jazz Summer Live -konserttisarja koostuu kotimaisen jazzkentän ajankohtaisista nimistä ja taidokkaista kokoonpanoista.

Paavo Nurmi Games

Urheilu- ja moottoriurheiluhuuma valtaa kaupungin

14. kesäkuuta järjestettävä Paavo Nurmi Games kuuluu kiistattomasti yleisurheilutapahtumien kärkeen. Juoksijalegenda Paavo Nurmen muistoa kunnioittavan tapahtuman nostattama urheiluhuuma houkuttelee niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin matkailijoita Paavo Nurmen stadionille jännittämään. Stadionilla järjestetään myös koko perheelle suunnattu Paavon Sporttipäivä lauantaina 11.6.

Aurajoen Wauhtiajot kokoaa vanhat lasikuituklassikot ja mahonkiset Runabout-veneet ilahduttamaan Aurajokirannan kulkijoita 18.6. Concours d'Elegance puolestaan tuo klassikko- ja urheiluautot Kakskertaan, Harjattulan kartanoon 19.6. Upeiden autojen lisäksi kesäpäivässä on luvassa hyvää musiikkia, ruokaa ja viiniä. 

Juhlahumua ja karnevaalimeininkiä

Seikkailupuisto Seikkiksen 40-vuotissyntymäpäiväjuhlia vietetään 8.6. Luvassa on monipuolista ohjelmaa ja juhlahumua tikkareita ja ilmapalloja unohtamatta. Turun ikoninen maamerkki ja kansallispyhättö puolestaan täyttää kesäkuussa 722 vuotta. 17.6. juhlitaan siis Turun tuomiokirkon syntymäpäivää ja Turun Vanhankaupungin päivää. Syntymäpäivä on samalla keskiaikaviikkojen avaus. Viikot jatkuvat Turun linnan turnajaisiin heinäkuun puoliväliin asti.

Vuoden museokaupungin vilkas kesä tarjoilee suomalaista kulttuuriperintöä houkuttelevasti ja monipuolisesti. Uudistunutta Luostarinmäkeä juhlitaan avajaiskarnevaalien merkeissä 18.–19.6. Luvassa on näyttelyesittelyjä uudistuneista sisällöistä, merimieslauluja, sirkustaitureita sekä vanhan ajan posetiivari. Luostarinmäkeläisten matkassa -kierrokset starttaavat 27.6. Kierroksella syvennytään Luostarinmäen uudistuneen näyttelyn kohokohtiin, alueen asukkaisiin ja heidän tarinoihinsa. Myös kaupungin muissa museoissa järjestetään kesän aikana runsaasti erilaisia opastuksia ja kierroksia. 

30.6.–3.7. Keskiaikaisten markkinoiden riehakas ohjelma johdattaa Turun takaisin keskiaikaan ja samalla kohti heinäkuun tulevia tapahtumia.