Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto viettää parhaillaan neljättäkymmenettä juhlavuottaan, joka huipentuu keskiviikkona 8.6. vietettäviin Seikkiksen synttärijuhliin. Juhlat järjestetään Seikkailupuiston leikkipuistoalueella klo 18 alkaen.

Synttärijuhlien ohjelma koostuu koko perheen kulttuuri- ja taideohjelmasta. Tapahtumassa muun muassa julkistetaan yhteisötaideteos Savireliefi, jonka toteutuksesta vastaavat Seikkiksen viime kesän taidetyöpajoihin osallistuneet lapset sekä työpajoja ohjanneet Seikkiksen ammattitaiteilijat. Juhlassa myös julkaistaan Seikkiksen oma puuhakirja sekä esitetään Seikkiksen juhlavuoden biisi, josta vastaa turkulainen Kommenttiraita-duo. Lisäksi tapahtumassa nähdään erilaisia teatteriperformansseja. Alueelle jalkautuu esimerkiksi Iida Vanttajan luomat, Fauna Humanan karnevalistiset ihmiseläimet. Tilaisuudessa juhlapuheen pitää Turun kaupungin pormestari Minna Arve. Synttärivieraille on myös jaossa pieniä ilmaisämpäreitä, herkkuja sekä ilmapalloja. Tapahtuma on maksuton ja avoin.

Pyöreiden vuosien juhlahumu käynnistää myös Seikkiksen vilkkaan kesäkauden: kesän taideleirit, taidepajat sekä liikennekaupunki safariautoineen avautuvat synttäripäivänä klo 12. Alueella voi osallistua esimerkiksi lasten pakohuonetta muistuttavaan, osallistavaan Aikavarkaan arvoitukset -teatteriseikkailuun. Lisäksi ovensa aukaisee lasten oma taideareena, Koidetantti-taidekontti. Koidetantti toimii paitsi lasten taidegalleriana myös monitaiteellisena esitysareenana lapsille. Lisäksi alueella voi törmätä esimerkiksi mystiseen Soivaan Satupuuhun sekä Seikkiksen puistotaiteilijoihin. Seikkailupuiston kesätoiminnot ovat avoinna kävijöille synttäripäivästä 3.8.2022 asti.
 

Seikkailupuiston vahva merkitys turkulaisen lastenkulttuurin edistäjänä
 

Seikkailupuisto on ollut neljän vuosikymmenen ajan turkulaisten lasten ja lapsiperheiden rakastama, valtakunnallisesti ainutlaatuinen miljöö. Puiston historian varrelle mahtuu monenlaisia käänteitä. Seikkailupuiston perusti vuonna 1982 pieni joukko turkulaisia lastenkulttuurintekijöitä. Perustamisvaiheessa Kupittaanpuiston tilasta kamppailtiin parkkipaikkahankkeen kanssa. Parkkipaikkahanketta vastaan kampanjoineet aktiivit organisoivat mielenosoituskulkueen, joka keräsi laajalti mediahuomiota ja johti lopulta alueen myöntämiseen lastenkulttuurin luovan toiminnan käyttöön. Seikkailupuiston alkuvuosina puiston toiminta keskittyi erityisesti musiikki- ja teatteritoimintaan. Ajan saatossa alueelle on tullut uusia esiintymisfoorumeita, kuten teatteritila ja esiintymislava, joka on osaltaan myös lujittanut yhteistyötä muiden lastenkulttuurikentän toimijoiden kanssa. 

Myös puiston ulkoasu on elänyt ajan saatossa. Vuonna 2013 kohisutti kaupungin päätös purkaa turvallisuussyistä monien turkulaisten rakastama patsaspuisto. Patsaspuiston jälkeen alueelle rakennettiin lasten suunnittelemana ja ammattitaiteilijoiden toteuttamana Papu-taideteos, joka on edeltäjänsä tapaan tarkoitettu taideteokseksi, jossa voi leikkiä. Muutoksista huolimatta Seikkailupuiston pyrkimys edistää lasten luovaa toimintaa on säilynyt toiminnan keskiössä vuosien saatossa. Seikkiksen toiminnan kulmakiviä ovat erilaiset taide- ja harrastetyöpajat, osallistavat tapahtumat, vaihtuvat teatteriesitykset sekä alueen avoin leikkipuisto.

– Jo YK:n Lapsen oikeuksien yleissopimuksessa taataan, että kaikilla lapsilla tulee olla mahdollisuuksia kokea ja tehdä taidetta ja kulttuuria. Seikkiksellä on ollut Turussa merkittävä rooli tämän tehtävän täyttämisessä. Taiteella ja kulttuurilla on valtava merkitys ihmiseksi kasvamisessa ja hyvinvoinnin rakentumisessa. Seikkailupuistossa toimintaa toteutetaan aina ryhmissä, jolla myös tuetaan lapsen osallisuutta, sosiaalisia taitoja ja vahvistetaan porukkaan kuulumista, toteaa Seikkailupuiston toiminnanjohtaja Marika Leinonen-Vainio.
 

Synttärijuhlien SeikkisAreenassa keskustellaan lastenkulttuurin tulevaisuudesta


Osana synttärihumua järjestetään myös kaksipäiväinen SeikkisAreena 8.–9.6., jossa käydään keskustelua lastenkulttuurin merkityksestä ja sen tulevaisuudesta. SeikkisAreena järjestetään Seikkailupuiston leikkipuistoalueen amfiteatterissa. Molemmat paneelikeskustelutilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia.

Keskiviikon 8.6. klo 15–16.30 järjestettävässä keskustelussa pohditaan, miltä näyttää lasten kannalta hyvä tulevaisuus. Paneelikeskusteluun osallistuvat Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen projektipäällikkö Sami Luoto, hyvinvoinnin apulaispormestari Elina Rantanen, kulttuurin kärkihankkeen johtaja Irina Niemimäki, freelance-nukketeatteritaiteilija Pia Kalenius ja Turun kaupungin esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen suunnittelija Maarit Lamminniemi. Keskustelun kommentaattoreina toimivat Turun kaupungin lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen, kaupungin perheohjaaja Sanna Minkkinen sekä kehityspsykologi Sanna Lindroos. Keskustelua johtavat Henri Terho Taiteen edistämiskeskuksesta, sekä Seikkailupuiston toiminnanjohtaja Marika Leinonen-Vainio. Keskustelun tulkkaa runon kielelle freelance-sanataiteilija ja -sanataidekasvattaja Salla Tuukkanen.

SeikkisAreenan toisen päivän torstaina 9.6. käynnistää klo 12 Pistekollektiivin sirkusta ja fyysistä teatteria yhdistelevä esitys Viima, joka on nimetty Lastenteatterin ideahautomon vuoden 2022 ITU-esitykseksi. Esityksen jälkeen alkava paneelikeskustelu klo 12.40–14 ”Lastenteatteri – siinä on Itua” keskittyy lastenteatteriin. Keskusteluun osallistuvat Viima-esityksen esiintyjät, tanssi- ja teatteritaiteilija Emma Virta sekä sirkustaiteilija Mika Formunen, lasten ja nuortenkeskus Annantalon tuottaja Katariina Metsälampi, Vaasan teatterin teatteripedagogi Nina Dahl-Tallgren, Seikkailupuiston tuottaja Susanne Nieminen ja teatteriohjaaja ja toimittaja Jukka Kittilä. Paneelia johtaa lastenkulttuurin suunnittelija Leena Hiltunen ja turkulainen freelance-nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi
 

Asiasanat: