Uuden kulttuurikuntoilureitin avulla kulttuurin voi yhdistää ulkoiluun kätevän kartan avulla. Muistojen Turku -reitillä kuullaan Turussa syntyneiden tai täällä asuvien muistoja kaupungista.

Muistojen Turku -kulttuurikuntoilureitin muistot ovat 1940–1980-luvuilta, ja ne on kerätty vuosien 2021–2022 aikana. Osa muistoista sijoittuu reitin varrella oleviin kohteisiin, osa kertoo muuten Turussa koettuja tarinoita. Kartalla oleville pisteille on kerätty eri ihmisten muistoja samasta teemasta. Jokainen kappale on uniikki tarina eri kertojalta.

Reittivaihtoehtoja on kaksi. Lyhyempi reitti on noin 2 km. Sitä suunnitellessa on haluttu huomioida myös esteetön liikkuminen. Reitti kulkee tasaisessa maastossa, ja sen varrella on runsaasti penkkejä. Lähtökohtana lyhyemmälle reitille oli, että sen voisi kulkea myös rollaattorilla tai pyörätuolilla. Pidempi reitti on noin 4 km. Reitti on osin mäkinen, mutta se on kuljettavissa ilman portaita. Noin puolet pitkästä reitistä kulkee alueilla, joilla on taukopenkkejä. Molempien reittien varrella on esteetön yleisövessa.

Muistojen Turku -kulttuurikuntoilureitin tekoon saatiin rahoitus Turun kaupungille luovutettujen kuolinpesien ja sosiaalirahastojen tuotoista, ja sen kokosivat Turun Seudun Nivelyhdistys yhdessä Turun kaupungin ja Folkhälsanin kanssa. Reitistä julkaistaan kesäkuussa myös videotallenne.

”Halusimme tehdä reitin, joka sopisi kaikenikäisten kierrettäväksi. Suunnittelussa otettiin huomioida reitin portaattomuus ja se, että matkan varrella on myös penkkejä, joilla voi huilahtaa tarpeen mukaan. Reitin kulkeminen on mahdollista rollaattorilla tai vaikka lastenvaunuja työntäen. Reitin varrella kuultavia tai luettavia tarinoita on kerätty turkulaisilta, jotka ovat halunneet muistella omaa elämistään Turussa. Niissä on arkielämää ja hauskoja sattumuksia eri vuosikymmeniltä”, kertoo Turun Seudun Nivelyhdistyksen vt. toiminnanjohtaja Kaisa Karvonen.

Muistojen Turku -kartan voi noutaa muun muassa Turun pääkirjastosta (Linnankatu 2), Liikuntapalveluiden asiakaspalvelusta (Blomberginaukio 4), Turun matkailuinfosta (Aurakatu 8) tai Turun Seudun Nivelyhdistykseltä (Lonttistentie 9).

Lataa kartta PDF-muodossa.

Kulttuurikuntoilureitit ovat valmiiksi suunniteltuja ulkoilureittejä, joiden varrella pääsee tutustumaan turkulaiseen kulttuuriin. Jokaisella reitillä on oma teemansa ja oma karttansa. Tutustu muihin kulttuurikuntoilureitteihin osoitteessa turku.fi/kulttuurikuntoilu, josta reitit voi ladata myös mobiiliversioina.

Asiasanat: