Turun kaupungin tarkastuslautakunnan vuoden 2021 arviointikertomus on valmistunut. Raportissa käsitellään taloudellisen tilanteen lisäksi mm. kaupunkikonsernin johtamista, investointeja, hyvinvointialueuudistuksen valmistelua kaupungin näkökulmasta sekä useita jälkiseurantoja.

Arviointikertomuksen keskeisiä huomioita

Kaupunkikonsernin ohjaus, tavoitteet ja toiminta

Kaupungin strategiaan liitettyjä strategisia ohjausasiakirjoja on kohtuullisen paljon – 43 kpl. Haasteeksi noussee se, millainen merkitys ja ohjausvaikutus milläkin ohjausasiakirjalla tulee olemaan. Haasteena lienee ohjausasiakirjojen määrästä johtuva riski siitä, että asiakirjoissa on keskenään ristiriitaisia tavoitteita, kokonaisuuden hallinta heikkenee ja hallinnollisen työn määrä kasvaa.

Tarkastuslautakunnan mielestä on jatkoa ajatellen syytä tarkoin arvioida konserniyhteisöjen omistajaohjauksen riittävä resursointi sen strategisesti merkittävän roolin johdosta.

Konserniyhteisöjen hallituksen jäsenten valintaprosessin osalta tarkastuslautakunnalle on haastattelujen perusteella epäselväksi jäänyt, miten konserniyhteisön hallituksen jäsenten valintaprosessissa sen eri vaiheissa varmistetaan konserniohjeen mukaisten jäsenille asetettujen kriteerien täyttyminen, jäsenten riippumattomuus ja riittävä asiantuntemus.

Tarkastuslautakunta toteaa, että kaupungin pitää ryhtyä vaikuttavampiin toimenpiteisiin, jotta samat henkilöstöön liittyvät ongelmat eivät jatku ja kasva vuodesta toiseen. Henkilöstön riittävyys ja jaksaminen ovat olleet jo vuosia tunnistettuna kaupungin keskeisenä riskinä.

– Henkilöstön hyvinvoinnin ja saatavuuden kehittämisessä pitää viimeistään nyt ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön, koska nykytilanne on kaupungille kestämätön, toteaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Janina Andersson.

Taloudellinen tilanne

Tarkastuslautakunnan havaintojen perusteella kaupungin talous on viime vuosina ollut hyvin tiukoilla huolimatta siitä, että investoinnit ovat olleet emokaupungin osalta suurten kaupunkien pienimpiä. Kaupunkikonsernin lähivuosiksi suunniteltu investointitaso tulee todennäköisesti johtamaan velkarasituksen kasvuun.

Investointien suunnittelu tulee tehdä realistisesti huomioiden kaupungin taloudellinen liikkumavara

Janina Andersson

– Tarkastuslautakunta on tässä tilanteessa huolissaan talouden tasapainosta. Investointien suunnittelu tulee tehdä realistisesti huomioiden kaupungin taloudellinen liikkumavara, muistuttaa Andersson.

Keskeisten ohjausasiakirjojen investointien suunnittelua ja rahoitusta koskevat linjaukset suurelta osin ovat emokaupunkikeskeisiä, vaikka emokaupungin investoinnit ovat vain noin 40 % konsernin kokonaisinvestoinneista.

Kaupunginhallituksen selvitykset tarkastuslautakunnan arviointikertomuksiin

Aiempien vuosien kehittämiskohteet ovat edelleen ajankohtaisia. Tarkastuslautakunta jatkaa asioiden seurantaa ja odottaa kaupungin ripeitä toimenpiteitä. Kaupunginhallitus ei ole tämän raportin valmistumiseen 24.5.2022 mennessä esittänyt valtuustolle lausuntoa toimenpiteistä vuoden 2020 arviointikertomuksen perusteella.
    
Raportti hyväksyttiin tarkastuslautakunnassa 24.5.2022. Raportti käsitellään kaupunginvaltuustossa 13.6.2022.

Arviointikertomus 2021 on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi ja ruotsiksi osoitteessa:
www.turku.fi/tarkastuslautakunnanjulkaisut