Uudistunut Luostarinmäki tarjoaa uusia näyttelysisältöjä, saavutettavampia palveluita ja viihtyisämpää museoelämystä kaikille.

Luostarinmäki on avoinna

  • 18.6.–28.8. ma–su klo 10–18
  • 29.8.–31.12. ti–su klo 9–17

Liput

  • aikuiset 10 €
  • 7–15-vuotiaat 4 €
  • eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 5 €
  • perhelippu 24 €

Vartiovuorenkatu 2, Turku
Puh. 02 262 0350, luostarinmaki@turku.fi

Luostarinmäki on ollut suljettuna lokakuusta 2021 alkaen näyttelyuudistuksen sekä sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmien peruskorjauksen vuoksi. Uudistunut museo tarjoaa uusia näyttelysisältöjä, saavutettavampia palveluita ja viihtyisämpää museoelämystä kaikille. 

Näyttelyuudistus nostaa esiin asukkaiden tarinoita

Uudistuksen myötä Luostarinmäeltä löytyy yhä enemmän tietoa alueella eri aikoina asuneista asukkaista ja alueen historiasta. Museokävijät voivat tutustua esimerkiksi Luostarinmäellä asuneen kätilön, valokuvaajan, kasvattipojan tai irtolaisen tarinoihin. Ääniopasteena on kuunneltavissa yhteensä 51 eri asukkaan elämään liittyvää tuokiokuvaa.

Teemanostoja on puolestaan tuotettu muun muassa Luostarinmäen rakennusperinteestä sekä krouvien ja merenkulun historiasta. Menneistä ajoista kerrotaan aikaisempaa moniaistisemmin, ja osassa näyttelyä kävijät pääsevät itse kokeilemaan, tutkimaan, ja jopa rakentamaan, tai tutustumaan yölliseen Luostarinmäkeen. Kujilla saattaa myös kuulla menneisyyden kaupunkiääniä. 

Osa uudistusta on lapsille suunnattu Lasten Luostarinmäki, jonka pihapiirissä on tilaa leikille ja toiminnalle. Lasten Luostarinmäellä saa koskea esineisiin, kokeilla, tutkia ja leikkiä, ja samalla voi oppia lisää Luostarin-mäen elämästä ja historiasta.

Kesän aikana museokävijät pääsevät myös seuraamaan arkeologeja työssään. Luostarinmäeltä talvella tehtyjen kaivausten yhteydessä löytyneen 1800-luvun alkuun ajoittuvan katukiveyksen esiin ottaminen jatkuu kesällä 6.7.–29.7. ja 8.8.–31.8.

Saavutettavampi museo 

Museon sisäänkäyntialueen saavutettavuutta on parannettu, ja alueelle on lisätty opasteita, valaistusta sekä levähdyspaikkoj Pyöräparkki sijaitsee Vartiovuorenkadun varrella ja myös koira-asiakkaat on huomioitu omalla koiraparkilla. Muutoksilla on haluttu lisätä selkeyttä museoalueelle saapumiseen sekä museoalueella viihtymiseen.

Helppokulkuinen Luostarinmäki tunnissa -opastusreitti on suunniteltu erityisesti pyörätuolia käyttäville. Reitti kulkee kuuden pihapiirin läpi ja se sisältää tietoa pihapiirien asukkaista, alueen historiasta sekä rakennusperinteestä. Krouvien historiasta kertovaan näyttelyyn on erillinen pyörätuoliluiska. 

Museokorttelin avautumista juhlitaan Avajaiskarnevaalin merkeissä 18.–19.6.